THEPOWERGAME
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένουν τη δημοσίευση της έκθεσης του Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ αλλά η αδύναμη θέση των κρατών-μελών απέναντι στην αμερικανική και την κινεζική οικονομία είναι εντόνως αισθητή. Και ενώ ασκείται κριτική στον Ντράγκι πως στο πλαίσιο κατάρτισης της έκθεσης δεν έχει συναντηθεί με εκπροσώπους των πολιτών όσο με παράγοντες της βιομηχανίας, η Γερμανία και η Γαλλία λαμβάνουν μέτρα για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.
Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι σχεδόν υπαρξιακή σε επίπεδο τεχνολογικών καινοτομιών, μεγέθους των αγορών κεφαλαίου και ευελιξίας στην επιχειρηματικότητα. Στη Γερμανία, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Όλαφ Σολτς εξετάζει την παραχώρηση φοροαπαλλαγών και προνομίων στο κράτος πρόνοιας σε όσους πολίτες είναι διατεθειμένοι να παρατείνουν το ωράριο εργασίας.
Όπως επισημαίνουν οι ειδήμονες, ακόμη και αν οι χαμηλόμισθοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν από το σπίτι, είναι λίγοι αυτοί που έχουν το κίνητρο διότι το πρόσθετο εισόδημα χάνεται σε φόρους και μειωμένα προνόμια από το κράτος πρόνοιας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι ώρες εργασίας στη Γερμανία έχουν μειωθεί 30%, κατά μέσον όρο, την τελευταία 50ετία. Είναι χαμηλότερες κατά 25% από τα επίπεδα στις ΗΠΑ. Συν τοις άλλοις, η γερμανική οικονομία καλείται να «τρέξει» επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας μετά την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Μακρόν: Κλειδί η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία
Ο πρόεδρος Μακρόν έχει μια πιο σφαιρική άποψη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ. Απευθυνόμενος στο πρακτορείο Bloomberg, ο Μακρόν μίλησε για τη δυναμική που μπορεί να δημιουργηθεί σε κατάλληλους κλάδους και χώρες-μέλη της ΕΕ, εφόσον αξιοποιηθούν οι καταθέσεις από την ενοποίηση των αγορών κεφαλαίου. «Το 75% της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στην Ευρώπη περνά μέσα από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες» είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας εν συνεχεία πως «χρειαζόμαστε την ανοικτή κυκλοφορία των αποταμιεύσεων στην ΕΕ». Υπενθύμισε πως περίπου 300 δισ. ευρώ διοχετεύονται στη χρηματοδότηση της αμερικανικής οικονομίας. Αν και υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στην αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία, η βασική είναι πως στις ΗΠΑ είναι άφθονες οι επενδυτικές ροές στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Η συνέντευξη του Μακρόν έλαβε χώρα αρχές της εβδομάδας στο συνέδριο «Choose France» στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, όπου ο ίδιος τόνισε τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί αν και παραδέχτηκε πως θα πρέπει να δρομολογηθούν και άλλα μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γαλλία. Στο πλαίσιο του συνεδρίου ανακοινώθηκαν επενδύσεις της τάξεως των 15 δισ. ευρώ στη χώρα. Η Γαλλία έχει φθάσει στο ήμισυ των ρυθμών ανάπτυξης στις ΗΠΑ από τότε που ανέλαβε ο Μακρόν τα ηνία της χώρας και προώθησε μειώσεις στη φορολογία, μεταρρυθμίσεις στο εργατικό δίκαιο και το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Εντούτοις, μερίδα αναλυτών εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τις προτάσεις των κυβερνώντων σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, τονίζοντας πως, παραδείγματος χάριν, η ενθάρρυνση των διασυνοριακών συμφωνιών ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει μεγάλους ομίλους αλλά όχι αρκετά ευέλικτους για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των καταναλωτών.
Διαβάστε επίσης:
Αμβέρσα: Τα ρωσικά διαμάντια ίσως δεν είναι “forever”
Εξωδικαστικός: Οι επιδόσεις των servicers και οι διαγραφές του 1,7 δισ. ευρώ
Τι σημαίνει για την Ευρώπη η αναβολή της συμφωνίας BP – Adnoc με τη NewMed Energy