THEPOWERGAME
Ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός ήταν πάντοτε αναμενόμενος μετά την ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα ως ηγέτη της Ρωσίας για πέμπτη θητεία.
Αλλά η αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού από τον Πούτιν ήταν απροσδόκητη – και η επιλογή του διαδόχου του, του πολιτικού οικονομολόγου Αντρέι Μπελούσοφ, ήταν ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη.
Σύμφωνα με το CNBC, Ο διορισμός του Μπελούσοφ – ενός τεχνοκράτη που έχει υπηρετήσει σε διάφορους ρόλους στην κυβέρνηση της Ρωσίας, μεταξύ άλλων ως υπουργός οικονομικής ανάπτυξης και αναπληρωτής πρωθυπουργός – είναι βέβαιο ότι θα εγείρει φρύδια στους στρατιωτικούς κύκλους, αλλά έρχεται καθώς οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται κατακόρυφα και ο Πούτιν προετοιμάζει τη χώρα και την οικονομία για έναν μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία.
Ως εκ τούτου, ο διορισμός ενός οικονομολόγου στο υπουργείο Άμυνας θεωρείται ευρέως ως ένας τρόπος για να παντρέψει τις τεράστιες αμυντικές ανάγκες της Ρωσίας με την ανθηρή, προσανατολισμένη στον πόλεμο οικονομία και το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα.
«Αυτές οι ανακατατάξεις υψηλού επιπέδου μετά τις ρωσικές προεδρικές εκλογές υποδηλώνουν έντονα ότι ο Πούτιν κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της κινητοποίησης της ρωσικής οικονομίας και της αμυντικής βιομηχανικής βάσης για να υποστηρίξει έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία και ενδεχομένως να προετοιμαστεί για μια μελλοντική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ», δήλωσαν την Κυριακή αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).
Αναλυτές της δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον σημείωσαν ότι η έλλειψη στρατιωτικής εμπειρίας του Belousov δεν είναι ασυνήθιστη, δεδομένου ότι ο προκάτοχός του Shoigu δεν είχε επίσης καμία προηγούμενη εμπειρία. Αντιθέτως, σημείωσε το ISW, είναι πιθανό ότι το Κρεμλίνο σκόπευε ο Μπελούσοφ να «ενσωματώσει και να εξορθολογήσει» την αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας με την ευρύτερη εσωτερική οικονομική πολιτική της χώρας.
«Η σχεδόν δεκαετής θητεία του Μπελούσοφ ως υπουργού Οικονομίας στη ρωσική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η πιο πρόσφατη εμπλοκή του στη διαχείριση διαφόρων έργων καινοτομίας και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της εγχώριας αμυντικής βιομηχανικής βάσης, τον προετοιμάζουν καλά για να ηγηθεί του προβληματικού μηχανισμού του ρωσικού ΥΠΕΘΑ», δήλωσε το ISW.
«Ο Μπελούσοφ έχει ισχυρότερη φήμη ως αποτελεσματικός τεχνοκράτης και εσωτερικές πηγές έχουν υποστηρίξει ότι έχει θετική σχέση με τον Πούτιν», προσθέτουν οι αναλυτές.
Ανάγκη για «καινοτομία
Τα ρωσικά στρατεύματα σημειώνουν σταδιακά κέρδη στην ανατολική Ουκρανία και την περασμένη εβδομάδα εξαπέλυσαν νέα επίθεση στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο.
Η Ρωσία θεωρείται ευρέως ότι προσπαθεί να επιτύχει όσο το δυνατόν περισσότερα εδαφικά κέρδη πριν τα δισεκατομμύρια δολάρια της νέας στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ φτάσουν στις εξαντλημένες δυνάμεις της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης. Δεδομένου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων τους τελευταίους μήνες, η αλλαγή της ρωσικής ηγεσίας στον τομέα της άμυνας έχει ενδιαφέρον από άποψη χρονισμού, καθώς έρχεται σε μια πιθανή στροφή στον πόλεμο.
Οι αναλυτές λένε ότι η τύχη της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να ώθησε τον Πούτιν να κάνει την αλλαγή τώρα, αλλά το Κρεμλίνο επισήμανε επίσης την ανάγκη προσαρμογής και ανάπτυξης, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να λέει ότι ο διορισμός ενός πολίτη στο υπουργείο Άμυνας είχε τις ρίζες του στην ανάγκη για «καινοτομία».
«Στο πεδίο της μάχης σήμερα, νικητής είναι αυτός που είναι πιο ανοιχτός στην καινοτομία … Ως εκ τούτου, σε αυτό το στάδιο, ο πρόεδρος έλαβε απόφαση για έναν πολίτη να ηγηθεί του υπουργείου Άμυνας”, δήλωσε ο Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Ρώσοι αναλυτές τονίζουν ότι ο Μπελούσοφ θα έχει ούτως ή άλλως ελάχιστη σχέση με τη ρωσική στρατιωτική τακτική και στρατηγική στην Ουκρανία, με το έργο αυτό να επαφίεται σε μεγάλο βαθμό στους ώμους του κορυφαίου στρατηγού της Ρωσίας, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του, σημείωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου.
«Πρώτα απ’ όλα, ο Μπελούσοφ δεν θα διευθύνει στρατιωτικές μάχες, δεν θα εμπλακεί σε τακτικές στρατιωτικού σχεδιασμού», δήλωσε τη Δευτέρα στο CNBC η Τατιάνα Στανόβαγια, ανώτερη συνεργάτης του Carnegie Russia Eurasia Center και ιδρύτρια της εταιρείας αναλύσεων R.Politik, λέγοντας ότι ο στρατιωτικός σχεδιασμός θα αφεθεί σε στρατιωτικούς αξιωματούχους όπως ο Γερασίμοφ, αν και δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί η αντικατάστασή του.
«Ο κύριος στόχος του Belousov είναι να εξασφαλίσει τις στρατιωτικές ανάγκες [της Ρωσίας] όσον αφορά τα όπλα. Αυτό είναι το σημαντικότερο κίνητρο για τον Πούτιν να λάβει αυτή την απόφαση για το προσωπικό. Ο Μπελούσοφ ενδιαφέρεται για τις στρατιωτικές τεχνολογίες και την καινοτομία στη στρατιωτική βιομηχανία”, δήλωσε.
«Έτσι, ο Πούτιν πιστεύει ότι αν τοποθετήσει τον Μπελούσοφ επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας, θα έχει καλύτερη κατάσταση όσον αφορά τις προμήθειες όπλων στον στρατό. Υπό αυτή την έννοια, ο διορισμός δεν αποτελεί έκπληξη”, δήλωσε η Stanovaya.
Γιατί έφυγε ο Σόιγκου;
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο Σόιγκου, υπουργός Άμυνας της Ρωσίας από το 2012, απαλλάχθηκε από τη θέση του και θα γίνει γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας με μεγάλη επιρροή. Εκεί θα αντικαταστήσει τον ιδεολόγο του Κρεμλίνου και στενό σύμμαχο του Πούτιν Νικολάι Πατρούσεφ, στον οποίο θα ανατεθεί διαφορετικός ρόλος, δήλωσε το Κρεμλίνο.
Ο Σόιγκου δεν είχε καμία στρατιωτική εμπειρία πριν από τον διορισμό του στο υπουργείο Άμυνας και τα διαπιστευτήριά του δοκιμάστηκαν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και συχνά βρέθηκε να είναι ανεπαρκής.
Ορισμένοι Ρώσοι στρατιωτικοί σχολιαστές και αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ομάδας Wagner Group των Ρώσων μισθοφόρων μαχητών, έχουν επικρίνει τη στρατιωτική στρατηγική και την ηγεσία της Ρωσίας στην Ουκρανία – συχνά με μεγάλο προσωπικό κόστος.
Ο Prigozhin πέθανε τον περασμένο Αύγουστο σε αεροπορικό δυστύχημα μετά από μια βραχύβια και ατυχή εξέγερση κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας. Αν και το Κρεμλίνο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στον θάνατό του, ο Πούτιν φάνηκε να υποστηρίζει τον Σόιγκου έναντι του παλιού του συνεργάτη Πριγκόζιν καθώς η διαμάχη εξελισσόταν.
Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων του Πούτιν είναι το γεγονός ότι ο Σοϊγκού έχει γίνει όλο και πιο αντιπαθής με το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας, επιπλήττοντας δημοσίως τους κατασκευαστές όπλων για αυτό που θεωρούσε υποτονική παραγωγή, και θεωρείται αντιπαθής φιγούρα με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
«Ο Shoigu είχε τόσα πολλά τρωτά σημεία», σημείωσε η Stanovaya του R.Politik. «Ένα από αυτά ήταν η σύγκρουση με [τον ρωσικό κρατικό αμυντικό όμιλο] Rostec».
«Ο Shoigu παραπονέθηκε πολύ για το πώς οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις παρήγαγαν όπλα. Για τον Σόιγκου, ήταν πολύ αργή και όχι αρκετά καλής ποιότητας … Νομίζω ότι το γεγονός ότι δεν λειτούργησε μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και της Rostec ενόχλησε τον Πούτιν και ήθελε να εξασφαλίσει [μια συμμαχία] που να λειτουργεί».
Διαβάστε επίσης:
Εξωδικαστικός: Οι επιδόσεις των servicers και οι διαγραφές του 1,7 δισ. ευρώ
Christie’s: Κυβερνοεπίθεση κλονίζει τις εαρινές δημοπρασίες
Τι σημαίνει για την Ευρώπη η αναβολή της συμφωνίας BP – Adnoc με τη NewMed Energy