THEPOWERGAME
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο μεγαλύτερος πιστωτής της Αργεντινής, συμφώνησε τη Δευτέρα να αποδεσμεύσει την επόμενη δόση των δανείων που οφείλονται στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης, επικροτώντας τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, τόσο αυστηρά που ξεπερνούν ακόμη και τους όρους του δανείου ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η συμφωνία του ΔΝΤ ακολουθεί την ολοκλήρωση της εξέτασης του ιστορικού συμμόρφωσης της Αργεντινής και επιβεβαιώνει ότι η επόμενη πληρωμή ύψους 792 εκατομμυρίων δολαρίων θα καταστεί διαθέσιμη στην κυβέρνηση τον Ιούνιο, καθησυχάζοντας τις αγορές και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των τραπεζιτών σχετικά με τις προοπτικές της Αργεντινής, η οποία διέρχεται τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Η απόφαση του τεχνικού προσωπικού του Ταμείου απαιτεί ακόμη την τελική έγκριση από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, η οποία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Αργεντινής έφτασε το Μάρτιο στο 287%, από τους υψηλότερους στον κόσμο, βαθαίνοντας τη φτώχεια και προκαλώντας απεργίες και διαδηλώσεις. Ωστόσο, το ΔΝΤ επαίνεσε την ελευθεριακή κυβέρνηση του προέδρου Χαβιέρ Μίλεϊ για μια σειρά οικονομικών επιτυχιών – το πρώτο τριμηνιαίο δημοσιονομικό πλεόνασμα της Αργεντινής εδώ και 16 χρόνια, την πτώση του μηνιαίου πληθωρισμού και την άνοδο των τιμών των κρατικών ομολόγων.
Το πρόγραμμα Μίλεϊ
Για να αναμορφώσει την ταλαιπωρημένη οικονομία, ο Μίλεϊ μείωσε τους μισθούς του δημόσιου τομέα, κατάργησε χιλιάδες κρατικές θέσεις εργασίας, πάγωσε τα δημόσια έργα και τις επιδοτήσεις. Έχει επίσης υποτιμήσει το νόμισμα πέσο που βυθίζεται κατά πάνω από 50%, βοηθώντας το να σταθεροποιηθεί, αλλά προκαλώντας την εκτόξευση των τιμών των βασικών αγαθών στα ύψη.
Αν και βίαιη για τις φτωχές και μεσαίες τάξεις της Αργεντινής, η φιλική προς την αγορά αναθεώρηση «οδήγησε σε ταχύτερη από την αναμενόμενη πρόοδο στην αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας και στην επαναφορά του προγράμματος σταθερά σε τροχιά», δήλωσε το ΔΝΤ, ευχαριστώντας τις αρχές της Αργεντινής για «την αποφασιστική εφαρμογή του σχεδίου σταθεροποίησης».
Ο έπαινος σηματοδοτεί μια δραματική μεταστροφή από τις τελευταίες έξι δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι πολιτικοί της Αργεντινής έδειχναν ελάχιστο ενδιαφέρον για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονταν ως μέρος των συμφωνιών δανεισμού.
Οι προηγούμενες αριστερόστροφες κυβερνήσεις υπολείπονταν κατά πολύ των στόχων του ΔΝΤ και βασίζονταν στην εκτύπωση χρήματος από την κεντρική τράπεζα για τη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών, ωθώντας το πρόγραμμα του ΔΝΤ της χώρας -που ξεκίνησε το 2018 και αναχρηματοδοτείται το 2022- σε οριακό σημείο.
Ο διεθνής δανειστής παραμένει βαθιά αντιδημοφιλής στην Αργεντινή, όπου το κοινό το κατηγορεί για την οικονομική κατάρρευση και τη χρεοκοπία στα τέλη του 2001. Το ΔΝΤ αναγνώρισε αργότερα ότι έκανε λάθη που συνέβαλαν στην κατάρρευση.
Είναι σπάνιο για μια χώρα να έχει το ΔΝΤ ως τον μεγαλύτερο πιστωτή της. Η Αργεντινή βρίσκεται στην περίεργη θέση να βασίζεται σε χρήματα που δανείζει το Ταμείο για να αποπληρώσει το ίδιο το Ταμείο.
Διαβάστε επίσης:
Άνοδος της ζήτησης για ταξίδια ευεξίας: Οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες
Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Η AI χτυπάει την αγορά εργασίας σαν “τσουνάμι”
Νέες ενεργειακές ισορροπίες από τις εκλογικές ανατροπές στη Βαλκανική