THEPOWERGAME
Φουντώνουν οι αντιδράσεις γύρω από τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision, από μία σειρά καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Μετά τον Ολλανδό Joost Klein που αποβλήθηκε από το διαγωνισμό, την «σκυτάλη» πήρε ο Γάλλος Slimane στην πρόβα πριν τον μεγάλο αποψινό τελικό, ο οποίος θέλησε να περάσει το δικό του μήνυμα κατα του πολέμου από τη σκηνή.
Ο ίδιος προτού αρχίσει να τραγουδάει, ζήτησε από το κοινό να τον ακούσει και είπε:
«Όταν ήμουν παιδί, ονειρευόμουν τη μουσική. Ονειρεύτηκα να γίνω τραγουδιστής και να τραγουδήσω για την ειρήνη εδώ. Κάθε καλλιτέχνης εδώ θέλει να τραγουδήσει για την αγάπη και την ειρήνη. Πρέπει να ενωθούμε μέσω της μουσικής, ναι, αλλά με αγάπη και ειρήνη».
Tu es l’un des êtres humains les plus extraordinaires que nous ayons eu la chance de rencontrer #Slimane Merci grand Homme. pic.twitter.com/KF3OUL2ruZ
— Saïd Boussif (@SaidBoussif) May 11, 2024
Στη συνέχεια αποχώρησε από τη σκηνή.
Eurovision: Μήνυμα υπέρ της Παλαιστίνης από την Νορβηγίδα Alessandra
Ηχηρό μήνυμα υπέρ της Παλαιστίνης έστειλε και η τραγουδίστρια Alessandra, η οποία είχε εκπροσωπήσει τη Νορβηγία στη Eurovision το 2023. Μετά την απομάκρυνση της Ολλανδίας και τις αντιδράσεις με τη συμμετοχή του Ισραήλ η Allesandra ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει εκείνη τη βαθμολογία. Το νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK ανακοίνωσε ότι η τραγουδίστρια δεν θα μοιράσει τους πόντους λόγω της «φλεγμονώδους κατάστασης» στον διαγωνισμό.
Η ίδια στο βίντεο που ανάρτησε στο instagram αναφέρει: «Αν και είμαι ευγνώμων για το γεγονός ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να δώσω εγώ τη βαθμολογία για τη χώρα μου, αποφάσισα να αποσυρθώ. Το μότο της Eurovision είναι ”ενωμένοι από τη μουσική”, που είναι και ο λόγος με τον οποίο ασχολήθηκα με τη μουσική. Για να ενώσω τους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτά αποδεικνύονται κενά λόγια. Αυτή τη στιγμή (στην Παλαιστίνη) συντελείται μια γενοκτονία και σας ζητώ να ανοίξετε τα μάτια σας». Να δείτε την αλήθεια που βρίσκεται μπροστά σας. Λευτεριά στην Παλαιστίνη».
🇳🇴Alessandra withdrew from being the spokesperson on behalf Norway because of the going situation with Israel. pic.twitter.com/BlfFULhZgu
— Eurovision News (@EurovisionNewZ) May 11, 2024
Διχάζει η συμμετοχή του Ισραήλ
Η συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό, την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στη Γάζα, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει δραματικά και η χώρα ετοιμάζεται πιθανά για χερσαία επέμβαση στη Ράφα, έχει προκαλέσει «κύματα» οργής. Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν τον παραλληλισμό με τη Ρωσία (που έχει αποκλειστεί από την Eurovision), κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση του Ισραήλ.
Φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη καθημερινά στο Μάλμε, ζητώντας τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον μουσικό διαγωνισμό. Μάλιστα, η τραγουδίστρια που εκπροσωπεί το Ισραήλ, η 20χρονη Έντεν Γκόλαν, αποδοκιμάστηκε έντονα κατά τη διάρκεια της πρόβας για τον ημιτελικό, όπως φαίνεται από σχετικά βίντεο, ενώ παρευρισκόμενοι κατήγγειλαν μέσω social media ότι στην παρουσία της στον ημιτελικό, η διοργάνωση αφαίρεσε τους ήχους και έβαλε ψεύτικα χειροκροτήματα και επευφημίες.
Δυσαρέσκεια εκφράζεται και για τη στάση του ισραηλινού team που απεικονίζεται σε βίντεο που κυκλοφορεί στα social media, να γελάνε και να γιουχάρουν κοροϊδευτικά την Γκόλαν, μιμούμενοι το κοινό.
Αρκετοί είναι και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους. Ο Ολλανδός Joost Klein για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ήταν διαρκώς καλυμμένος με τη σημαία της χώρας του όσο μιλούσε η Ισραηλινή Έντεν Γκόλαν και μάλιστα όταν δημοσιογράφος την ρώτησε «Αν θεωρεί ότι αποτελεί απειλή για τους υπόλοιπους, με την παρουσία της στο διαγωνισμό», ο Ολλανδός απαίτησε να απαντήσει. Αντίστοιχα, χωρίς να κατονομάσουν το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και η στάση άλλων χωρών σχολιάστηκε. Επίσης, η δικιά μας Μαρίνα Σάττι απεικονίστηκε σε βίντεο να χασμουριέται και να μορφάζει την ώρα που μίλαγε η Ισραηλινή, με πηγές της ΕΡΤ να υποστηρίζουν ωστόσο ότι ήταν τυχαίο. Αντίστοιχα οι εκπρόσωποι της Λετονίας αλλά και της Ισπανίας, μίλησαν για την ελευθερία και την ειρήνη, αλλά και για την ελευθερία του λόγου.
Αρκετά είναι τα δημοσιεύματα πάντως που δεν αποκλείουν μέχρι το βράδυ να αποχωρήσουν και άλλες χώρες από τον διαγωνισμό ως ένδειξη διαμαρτυρίας.