THEPOWERGAME
Μετά από συναπτά έτη, που η Κίνα ήταν ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι παίρνουν αθόρυβα την πρώτη θέση κατά τη διάρκεια του 2024. Συγκεκριμένα, οι συνδυασμένες εξαγωγές και εισαγωγές ανάμεσα σε Γερμανία και ΗΠΑ ανήλθαν σε 63 δισ. ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024. Εν τω μεταξύ, το εμπόριο μεταξύ Γερμανίας και Κίνας ανήλθε σε μόλις κάτω από 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNBC.
Αρκετοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο στην κίνηση αυτή, δήλωσε στο CNBC ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών στην ING Research. «Η μετατόπιση αυτή είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ έχει ενισχύσει τη ζήτηση για γερμανικά προϊόντα. […] Ταυτόχρονα, η αποσύνδεση από την Κίνα, η ασθενέστερη εγχώρια ζήτηση στην Κίνα και η δυνατότητα της Κίνας να παράγει αγαθά που εισήγαγε προηγουμένως από τη Γερμανία (κυρίως αυτοκίνητα) μείωσαν τις γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα», δήλωσε.
Η Κίνα ήταν για χρόνια ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, αλλά η διαφορά μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ μειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι ΗΠΑ είναι επίσης εδώ και καιρό μεγαλύτερη αγορά για τις γερμανικές εξαγωγές από ό,τι η Κίνα, δήλωσε στο CNBC ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.
Ενώ το μερίδιο των ΗΠΑ στις γερμανικές εξαγωγές αυξανόταν τα τελευταία χρόνια, το μερίδιο της Κίνας μειωνόταν, σημείωσε. «Η κινεζική οικονομία παραπαίει και οι γερμανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν σκληρότερο ανταγωνισμό από τις επιδοτούμενες κινεζικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Schmieding. Η βασική διαφορά είναι ότι τώρα οι ΗΠΑ αποκτούν επίσης μεγαλύτερη σημασία όσον αφορά τις εισαγωγές, επισήμανε.
Η Γερμανία έχει ακολουθήσει μια νέα στρατηγική για την Κίνα, προτρέποντας τις εταιρείες να «απεξαρτηθούν» από την Κίνα το 2023. Η Κίνα πρέπει να παραμείνει εταίρος για τη Γερμανία, τόνισε η κυβέρνηση της χώρας, και δεν πρέπει να υπάρξει «αποσύνδεση» – αλλά η «συστημική αντιπαλότητα» χαρακτηρίζει όλο και περισσότερο τη σχέση μεταξύ των δύο.
Οι εντάσεις έχουν επίσης αυξηθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, με τις δύο χώρες να ξεκινούν έρευνες για τις εμπορικές πρακτικές της άλλης και να απειλούν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές.
Τον περασμένο μήνα, μια έρευνα του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo διαπίστωσε ότι το ποσοστό των εταιρειών που δηλώνουν ότι εξαρτώνται από την Κίνα μειώθηκε από 46% τον Φεβρουάριο του 2022 σε 37% τον Φεβρουάριο του 2024. Αυτό συνδέεται με λιγότερες εταιρείες που βασίζονται σε εισροές από κινέζους κατασκευαστές, ανέφερε η έκθεση.
«Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας καταδεικνύει πράγματι την αλλαγή των εμπορικών προτύπων και τη σταδιακή αποσύνδεση από την Κίνα», δήλωσε ο Brzeski.