THEPOWERGAME
Η συγκομιδή ζάχαρης στην Κούβα βρίσκεται στη χαμηλότερη ποσότητα από το 1900, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κάνει εισαγωγές, ενώ παράλληλα, τεράστια πίεση δέχεται το κουβανέζικο ρούμι αλλά και οι εγχώριες βιομηχανίες αναψυκτικών και φαρμάκων, σύμφωνα το Reuters. Ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ δήλωσε στα τέλη Απριλίου ότι η κρατική βιομηχανία είχε παράγει το 71% των 412.000 μετρικών τόνων που είχαν προγραμματιστεί, δηλαδή μόλις 300.000 μετρικούς τόνους, και θα τους αλέσει μέχρι τον Μάιο.
Η Κούβα παρήγαγε 350.000 μετρικούς τόνους κατά την τελευταία συγκομιδή και ενώ ορισμένα εργοστάσια ζάχαρης παραμένουν ανοιχτά, οι αποδόσεις μειώνονται απότομα τον Μάιο, καθώς αρχίζει ο ζεστός, υγρός καιρός, συνοδευόμενος από καλοκαιρινές βροχές.
«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εισάγουμε και, φυσικά, λιγότερη ζάχαρη σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο σιρόπι και αλκοόλ για διάφορες βιομηχανίες και, φυσικά, για το ρούμι στην Κούβα», δήλωσε ο Κουβανός οικονομολόγος Ομάρ Εβερλένι. Η Κούβα ήταν κάποτε ο κορυφαίος εξαγωγέας ζάχαρης στον κόσμο και παρήγαγε 8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ακατέργαστης ζάχαρης το 1989, ενώ από τότε υπάρχει σταθερή πτώση.
Ο Εβερλένι δήλωσε ότι τα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η παραγωγή αλκοόλης με βάση το ζαχαροκάλαμο, που χρησιμοποιείται για διάφορα προϊόντα, από ρούμι μέχρι φαρμακευτικά προϊόντα, μειώθηκε περισσότερο από 50% από το 2019, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της μεταποίησης από τότε που οι νέες σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ και η πανδημία έπληξαν βαριά τα συναλλαγματικά έσοδα της εξαρτώμενης από τις εισαγωγές χώρας και ξεκίνησαν μια εξαντλητική οικονομική κρίση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η κρίση μείωσε δραματικά τις προμήθειες λιπασμάτων, καυσίμων και άλλων εισροών που απαιτούνται για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή ζαχαροκάλαμου και ανταλλακτικών για τα ελαιοτριβεία, καταστρέφοντας τη συγκομιδή.
Η Κούβα ιστορικά κατανάλωνε έως και 700.000 μετρικούς τόνους ζάχαρης ετησίως και εξήγαγε το υπόλοιπο. Σε αντίθεση με τον φαρμακευτικό τομέα και άλλες βιομηχανίες που μπορούν να εισάγουν πρώτες ύλες με βάση τη ζάχαρη, οι παρασκευαστές ρουμιού πρέπει να χρησιμοποιούν κουβανέζικα συστατικά για να διατηρήσουν την ταυτότητα της μάρκας.
Για τη βιομηχανία ρουμιού, οι εγχώριες τιμές του αλκοόλ έχουν αυξηθεί κατά 46%, δήλωσε μια καλά πληροφορημένη πηγή του κλάδου, στο Reuters. Ορισμένοι κουβανικοί μύλοι άνοιξαν για λίγο αυτή τη σεζόν μόνο και μόνο για να παράγουν μελάσα που μπορεί να αποσταχθεί σε αλκοόλη για το ρούμι, και αυτό βοήθησε, είπε η πηγή, «αλλά δεν φτάνει πουθενά κοντά στην επίλυση του προβλήματος. Η κατάσταση είναι τραγική».