THEPOWERGAME
Στο κενό έπεσαν οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με τις αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ισραήλ να αποχωρούν άμεσα από το Κάιρο, όπου εκεί διεξήχθησαν οι συνομιλίες. Η αποχώρηση έγινε χωρίς να υπάρχει επίσημη συμφωνία για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαμάς αναφέρει πως η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα και η κατάληψη του συνοριακού περάσματος της περιοχής είχαν στόχο να εμποδίσουν τις προσπάθειες των μεσολαβητών και να κλιμακώσουν τον πόλεμο, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.
Επαναβεβαίωσε επίσης τη «δέσμευση και προσήλωσή της» στην τρέχουσα πρόταση εκεχειρίας. Σύμφωνα με το BBC, ο ο Αμερικανός διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς -ο οποίος έφτασε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για να βοηθήσει στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας- έχει επίσης αναχωρήσει από την πόλη.
Ωστόσο, οι προσπάθειες της Αιγύπτου και άλλων μεσολαβητριών χωρών, όπως του Κατάρ και των ΗΠΑ, «συνεχίζονται ώστε να υπάρξει κάποια προσέγγιση στις απόψεις των δύο μερών», πρόσθεσε το Al-Qahera News, που επικαλείται έναν υψηλόβαθμο Αιγύπτιο αξιωματούχο.
Γκάλαντ: Θα χτυπήσουμε τη Χαμάς και θα πετύχουμε τους στόχους μας
Από τη μεριά του, το Ισραήλ «δεν κάνει ούτε βήμα πίσω», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Γιόαβ Γκάλαντ που επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία πως θα γίνει «ό,τι είναι απαραίτητο για να επιτευχθούν οι πολεμικοί στη Γάζα», παρά τις διεθνείς πιέσεις.
«Στρέφομαι στους εχθρούς του Ισραήλ καθώς και στους καλύτερους φίλους μας και σας λέω ότι το κράτος του Ισραήλ δεν πρόκειται να υποταχθεί. Θα πετύχουμε τους στόχους μας. Θα χτυπήσουμε τη Χαμάς. Θα χτυπήσουμε τη Χεζμπολάχ και θα εγγυηθούμε την ασφάλεια» ανέφερε.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και επαναλαμβάνω –ό,τι είναι απαραίτητο– προκειμένου να υπερασπιστούμε τους πολίτες του Ισραήλ, να απομακρύνουμε τις απειλές εναντίον μας και να σταθούμε απέναντι σε αυτούς που επιχειρούν να μας καταστρέψουν» συμπλήρωσε.
Τελεσίγραφο Μπάιντεν σε Ισραήλ για τη Ράφα
Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν κρύβει την αντίθεσή του σε μία χερσαία επίθεση στη Ράφα, έθεσε το βράδυ της Τετάρτης, για πρώτη φορά όρους, στην παράδοση όπλων στο Ισραήλ, καθώς οι ΗΠΑ είναι όχι μόνο ιστορικός σύμμαχος, αλλά και βασικός προμηθευτής όπλων.
«Το έχω ξεκαθαρίσει, αν μπουν στη Ράφα -δεν έχουν μπει στη Ράφα ακόμη- δεν θα τους παραδώσω τα όπλα που χρησιμοποιούνταν πάντα για να αντιμετωπίσουν τη Ράφα, για να αντιμετωπίσουν τις πόλεις, για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα» υπογράμμισε ο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει εδώ και μήνες αποφασισμένος να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη συγκεκριμένη πόλη, όπου κρύβονται οι τελευταίοι εξτρεμιστές της Χαμάς.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ στην παρακράτηση όπλων στο Ισραήλ, επειδή η χώρα δεν είναι σημαντικός προμηθευτής. «Νομίζω ότι οι αμυντικές μας εξαγωγές στο Ισραήλ ευθύνονται για σημαντικά λιγότερο από το 1% του συνόλου. Πρόκειται για μια μεγάλη διαφορά», ανέφερε.
Τζον Κίρμπι: Με την επίθεση στη Ράφα δεν θα νικηθεί η Χαμάς
Το BBC φέρνει περισσότερες δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ που επιμένουν πως, η υλοποίηση μίας μεγάλης επιχείρησης από το Ισραήλ στη νότια πόλη της Ράφα δεν θα βοηθήσει στο να νικηθεί η Χαμάς.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι λέει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν πιστεύει ότι «η συντριβή στη Ράφα» θα προωθήσει «αυτόν τον στόχο».
Ο Κίρμπι λέει ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να καταστρέψει κανείς ό,τι έχει απομείνει από τη Χαμάς στη Γάζα από το να ξεκινήσει μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση.
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το BBC, οι κάτοικοι της Ράφα στη νότια Γάζα αναφέρουν ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, με τανκς να συγκεντρώνονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναφέρει ότι τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή από τη Δευτέρα, όταν το Ισραήλ προειδοποίησε τους κατοίκους να απομακρυνθούν λόγω μίας «περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση».