THEPOWERGAME
Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, έφτασε στη Γαλλία για να ξεκινήσει μια περιοδεία τριών χωρών στην Ευρώπη με στόχο την ενίσχυση των δεσμών, ακόμη και όταν οι εμπορικές εντάσεις αυξάνονται.
Ο Κινέζος ηγέτης προσγειώθηκε στο Παρίσι και συναντησε τον Γάλλο πρωθυπουργό, Γκαμπριέλ Αττάλ, σύμφωνα με το Bloomberg. Είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πέντε χρόνια. Ο Σι θα επισκεφθεί επίσης τη Σερβία -η οποία δεν είναι κράτος μέλος του μπλοκ- και την Ουγγαρία.
Η περιοδεία του Σι έρχεται καθώς η ΕΕ διαμορφώνει μια πιο ενιαία στάση με την Ουάσινγκτον αντιδρώντας στην ικανότητα της Κίνας για φθηνές εξαγωγές και στους αντιλαμβανόμενους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Η δυσπιστία απέναντι στο Πεκίνο στις Βρυξέλλες αυξάνεται, η οποία σηματοδοτείται από μια πρόσφατη καταιγίδα συλλήψεων φερόμενων ως Κινέζων κατασκόπων και μια ομοβροντία εμπορικών δράσεων.
Ο Σι εξέδωσε γραπτή δήλωση μέσω των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης για να σηματοδοτήσει την άφιξή του στο Παρίσι. «Ελπίζω ότι μέσω αυτής της επίσκεψης, θα εδραιώσουμε την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα ενισχύσουμε την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη, θα οικοδομήσουμε στρατηγική συναίνεση και θα εμβαθύνουμε τις ανταλλαγές και τη συνεργασία σε διάφορους τομείς», ανέφερε ο Σι στη δήλωση.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στοχεύει να εμβαθύνει την προσωπική του σχέση με τον Σι κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Κινέζου ηγέτη στη Γαλλία, καθώς απευθύνει έκκληση στον Σι να παροτρύνει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε το Bloomberg News. Ο Μακρόν στοχεύει επίσης να προσελκύσει κινεζικές δαπάνες στον τομέα των μπαταριών EV της Γαλλίας.
Η επίσκεψη θα περιλαμβάνει τη φιλοξενία του Σι για δείπνο στο Παλάτι των Ηλυσίων, την επίσημη κατοικία του Γάλλου ηγέτη. Ο Μακρόν θα προσκαλέσει επίσης τον Κινέζο ομόλογό του σε μια γωνιά των Πυρηναίων όπου ο Γάλλος πρόεδρος συνήθιζε να επισκέπτεται τη γιαγιά του όταν ήταν παιδί.
Το ταξίδι του Σι Τζινπίνγκ συμπίπτει με δύο σημαντικές εκδηλώσεις: Την ορκωμοσία του Πούτιν για πέμπτη θητεία και την 25η επέτειο του αμερικανικού βομβαρδισμού της πρεσβείας της Κίνας στο Βελιγράδι.
Σι Τζινπίνγκ: Δράση με τη Γαλλία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, μάλιστα, δηλώνει στην εφημερίδα Le Figaro ότι σκοπεύει «να αναλάβει δράση με τη Γαλλία και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα για την επίλυση της κρίσης» στην Ουκρανία.
«Ελπίζουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν γρήγορα στην Ευρώπη και σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση με την Γαλλία και ολόκληρη την διεθνή κοινότητα για να βρούμε κατάλληλες οδούς για την επίλυση της κρίσης», γράφει ο Σι σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Figaro.
«Αντιλαμβανόμαστε την αναστάτωση που προκαλεί η ουκρανική κρίση για τους Ευρωπαίους. Η Κίνα δεν αποτελεί πηγή της κρίσης αυτής, ούτε συμμετέχει σε αυτήν».
Ο Σι διαβεβαιώνει ότι «διαδραμάτισε πάντα εποικοδομητικό ρόλο για να ευνοήσει μία ειρηνική διευθέτηση» στον πόλεμο.
Υπενθυμίζει ότι «έχει επανειλημμένως απευθύνει έκκληση για την τήρηση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, για τον υπολογισμό των νόμιμων ανησυχιών ασφαλείας διαφόρων πλευρών και έχει επιμείνει για την ανάγκη να μην γίνει χρήση πυρηνικών όπλων ούτε να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος».
Η Κίνα, προσθέτει, «έχει παράσχει στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια και ο ειδικός απεσταλμένος μας έχει κάνει πολλά ταξίδια στις εμπλεκόμενες χώρες».
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα επιδιώξει να προωθήσει την «αμοιβαιότητα» στον εμπορικό τομέα και την αναζήτηση λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία απέναντι σε έναν κινέζο πρόεδρο που συνεχίζει να εκφράζει την υποστήριξή του προς την Ρωσία.
Το Παρίσι θέλει να διασφαλίσει ότι η Κίνα, κύρια σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν θα προχωρήσει στην φάση της υποστήριξης της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας εναντίον του Κιέβου και ότι θα χρησιμοποιήσει τους μοχλούς που διαθέτει απέναντι στην Μόσχα «για να συμβάλει στην επίλυση της σύρραξης», σύμφωνα με την γαλλική Προεδρία.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε μεταφέρει το ίδιο αυτό μήνυμα πριν από έναν χρόνο κατά την διάρκεια της δικής του επίσημη επίσκεψης στο Πεκίνο, με πενιχρά αποτελέσματα.
Μετά την Γαλλία, ο Σι θα επισκεφθεί την Σερβία και την Ουγγαρία, δύο χώρες που εξακολουθούν να διατηρούν καλές σχέσεις με την Μόσχα.