THEPOWERGAME
Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, για τα αναγκαία βήματα που πρέπει να κάνει η Ε.Ε. ώστε να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της νέας οικονομικής και γεωπολιτικής εποχής, ο Νικολάι Τάνγκεν, επικεφαλής του πετρελαϊκού ταμείου της Νορβηγίας δίνει τη δική του ερμηνεία για το χάσμα ανάμεσα στη Γηραιά Ήπειρο και τις ΗΠΑ.
Ο 57χρόνος Νικολάι Τάνγκεν, εξέφρασε στους Financial Times τον προβληματισμό του για την υπεροχή των εταιρειών στις ΗΠΑ έναντι των ευρωπαϊκών, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας. Απέδωσε αυτήν την ευρωπαϊκή… αδυναμία στην έλλειψη φιλοδοξίας και ευελιξίας κανονιστικού πλαισίου μαζί με την αποστροφή του επενδυτικού ρίσκου. «Οι Αμερικανοί απλά εργάζονται πιο σκληρά», είπε επιγραμματικά.
Ο ίδιος δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) πριν αναλάβει τα ηνία της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται τα κεφάλαια του Norwegian Sovereign Wealth Fund, δηλαδή του πετρελαϊκού ταμείου της χώρας. Όντας εξοικειωμένος με τον κόσμο των επενδύσεων, ιδιαίτερα μετά την ίδρυση της AKO Capital προ 20ετίας, ο Τάνγκεν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το προβάδισμα των αμερικανικών εταιρειών σε σχέση με τους ανταγωνιστές στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Αυτό το προβάδισμα είναι ιδιαίτερα αισθητό στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας καθώς υπάρχει διαφορετική αντίληψη στην αποδοχή ρίσκου και λαθών.
Τάνγκεν: Δυο όψεις του ιδίου νομίσματος
Σε ανάλογο, αν και όχι πανομοιότυπο, μήκος κύματος κινήθηκαν οι επισημάνσεις του Λέτα. Συνδέοντας το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της Ε.Ε με την εξασθένιση της αναπτυξιακής προοπτικής στη Γηραιά Ήπειρο, ο Ιταλός πολιτικός τόνισε πως το μερίδιο της ενιαίας αγοράς δεν έχει μειωθεί μόνον προς όφελος των ασιατικών οικονομιών αλλά και ως προς τις ΗΠΑ. Το 1993, τα μεγέθη της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε και των ΗΠΑ ήταν συγκρίσιμα. Έκτοτε δημιουργήθηκε χάσμα. Αν και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις ΗΠΑ ενισχύθηκε σχεδόν κατά 60% από το 1993 έως το 2022, η αντίστοιχη αύξηση στην Ευρώπη ήταν μικρότερη του 30%», υπογραμμίζει ο Λέτα στην 147σέλιδη έκθεση με τίτλο «Much More than a Market».
Για να επανέλθει η Ε.Ε θα πρέπει να υπάρξει, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη ενοποίηση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την ενέργεια και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, επισημαίνει ο Λέτα. Σημαντική είναι, επίσης, η δημιουργία ισχυρών ομίλων όχι στο βαθμό που θα αναχαιτίζουν τον ανταγωνισμό στο εσωτερικό της αγοράς αλλά στο βαθμό που θα μπορούν να συναγωνιστούν τους κολοσσούς της παγκόσμιας οικονομίας.
Τα οικονομικά στοιχεία της Norges Bank Investment Management, η οποία διαθέτει ενεργητικό της τάξεως των 1,6 τρισ. δολαρίων, καθρεπτίζουν το χάσμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Έχοντας οικοδομήσει ένα χαρτοφυλάκιο 9.000 εταιρειών ανά την υφήλιο – το οποίο, αντιστοιχεί το 1,5% όλων των εισηγμένων οντοτήτων, παγκοσμίως- το μερίδιο στις ΗΠΑ ανέρχεται σχεδόν στο ήμισυ έναντι του 32% που ίσχυε το 2013. Στην κορυφή των χαρτοφυλακίου με μετοχές βρίσκονται οι Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia και Tesla.
Ο Τάνγκεν, ωστόσο, δήλωσε στους Financial Times πως είναι ανήσυχος για την έκβαση της εκλογικής μάχης των ΗΠΑ ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ των Ρεπουμπλικάνων και τον Τζο Μπάιντεν, νυν πρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφιο των Δημοκρατικών. Τόνισε, ωστόσο, πως το πετρελαϊκό ταμείο της Νορβηγίας θα εξακολουθεί να στηρίζει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ, ενώ μετέφερε τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών για τη γραφειοκρατία στην Ευρώπη. Βάσει περσινών στοιχείων, η Norges Bank Investment Management διατηρεί το 70,6% του ενεργητικού της σε μετοχές, το 27,2% σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, το 2,2% σε μη εισηγμένες οντότητες ακινήτων και το 0,1% σε υποδομές ενέργειας.