THEPOWERGAME
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, ανησυχεί ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια επανάληψη των προβλημάτων που δυσκόλεψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.
«Ναι, νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί ξανά», δήλωσε κατά τη διάρκεια εμφάνισής του την Τρίτη στο Economic Club of New York. Η οικονομία σε εκείνη την ταραγμένη δεκαετία περιορίστηκε από τον στασιμοπληθωρισμό, έναν συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, και ο Ντάιμον δήλωσε ότι ένας τέτοιος κίνδυνος υπάρχει και πάλι.
«Ανησυχώ ότι μοιάζει περισσότερο με τη δεκαετία του ’70 απ’ ό,τι έχουμε ξαναδεί», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης ερωτήσεων και απαντήσεων με τη Marie-Josee Kravis, πρόεδρο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης και σύζυγο του συνιδρυτή της KKR Henry Kravis.
«Υπάρχουν συνθήκες υπό τις οποίες θα μοιάζει περισσότερο με τη δεκαετία του ’70 από ό,τι είχαμε τα τελευταία 20 χρόνια».
Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας προειδοποιεί εδώ και μήνες για διάφορους κινδύνους για την ανθεκτική αμερικανική οικονομία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «πιο κολλώδη πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια από ότι αναμένουν οι αγορές», όπως το έθεσε σε επιστολή του προς τους μετόχους στις 8 Απριλίου.
Ντάιμον: Φόβοι για στασιμοπληθωρισμό
Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ υποστήριξαν την άποψη αυτή την τελευταία εβδομάδα, καθώς ο πρόεδρος της Fed Τζερομ Πάουελ και αρκετοί συνάδελφοί του στράφηκαν από τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις για μειώσεις των επιτοκίων και κατέστησαν σαφές ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν αυξημένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο λόγω του θερμότερου από το αναμενόμενο πληθωρισμού.
Ο Ντάιμον δήλωσε στην επιστολή του στις 8 Απριλίου ότι η τράπεζα είναι προετοιμασμένη για επιτόκια «από 2% έως 8% ή και περισσότερο» και επανέλαβε την πρόβλεψη αυτή την Τρίτη. «Θα αντιμετωπίζαμε και τον στασιμοπληθωρισμό», πρόσθεσε.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η JPMorgan ανακοίνωσε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που έδειξαν ότι τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση ακόμη και για τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.
Παρά την ανακοίνωση κερδών που αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, η τράπεζα δήλωσε ότι μια βασική πηγή εσόδων, γνωστή ως καθαρό εισόδημα από τόκους, ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη από το προηγούμενο τρίμηνο.
Ήταν η πρώτη διαδοχική πτώση της τράπεζας σε αυτή τη βασική πηγή εσόδων εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και απέδωσε τη μείωση στη «συμπίεση του περιθωρίου καταθέσεων και στα χαμηλότερα υπόλοιπα καταθέσεων».
Ντάιμον: Ανθηρή η αμερικανική οικονομία
Ο Ντάιμον επέστρεψε σε κάποια άλλα γνωστά θέματα κατά τη διάρκεια της συζήτησής του την Τρίτη, από τις ανησυχίες του για τα μεγάλα ποσά των κυβερνητικών δαπανών και τις προσπάθειες της Fed να συρρικνώσει τον ισολογισμό της, καθώς και για τους συνεχιζόμενους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία και τη δυνατότητά τους να διαταράξουν τις βασικές αγορές εμπορευμάτων, τη μετανάστευση και τις γεωπολιτικές σχέσεις.
Παράλληλα, ο κ. Ντάιμον χαρακτήρισε την αμερικανική οικονομία «ανθηρή» και χαιρέτισε την ανθεκτική κατάσταση του αμερικανικού καταναλωτή, την τραπεζική πίστωση των ΗΠΑ, τις τιμές των κατοικιών και τις τιμές των μετοχών.
Η οικονομική ανάπτυξη, είπε, είναι το κλειδί για την επίλυση οποιουδήποτε αριθμού προβλημάτων. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα και γι’ αυτό πρέπει να αναπτύξουμε την οικονομία», είπε.
Ρωτήθηκε αν θα τον ενδιέφερε να υπηρετήσει στην κυβέρνηση, μια ερώτηση που έχει υποβαθμίσει αρκετές φορές στο παρελθόν.
Στη συνέχεια επανέλαβε μια αστεία δήλωση που έχει κάνει και στο παρελθόν σχετικά με την αποστροφή του για την εκλογική διαδικασία: «Πάντα έλεγα ότι θα ήθελα πολύ να γίνω πρόεδρος, αλλά θα έπρεπε να με χρίσετε εσείς».
Δεν άφησε υπονοούμενα για το πότε θα μπορούσε να εγκαταλείψει την JPMorgan, λέγοντας μόνο ότι θέλει να «αφήσει πίσω του» μια «σπουδαία εταιρεία» και «θέλω να βοηθήσω τη χώρα μου». «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για το μέλλον».