THEPOWERGAME
Η Ζιμπάμπουε, η οποία παραμένει εδώ και 20 χρόνια στη δίνη της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε ότι υιοθετεί νέο νόμισμα, προκειμένου να μπορέσει να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το νόμισμα που αντικαθιστά το δολάριο Ζιμπάμπουε είναι το ZiG, σύμφωνα με το CNBC, με τους πολίτες να έχουν χρονικό περιθώριο 21 ημερών, προκειμένου να ανταλλάξουν παλαιά χαρτονομίσματα με καινούργια. Το ZiG υποστηρίζεται από τον χρυσό, ωστόσο όπως υπογραμμίζουν με νόημα οικονομικοί αναλυτές τα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου στην αφρικανική χώρα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
«Αρχής γενομένης από σήμερα, οι τράπεζες θα μετατρέψουν τους λογαριασμούς στο νέο νόμισμα, τον Χρυσό της Ζιμπάμπουε (Zimbabwe Gold ή ZiG)» ανακοίνωσε ο διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Τζον Μουσαγιαβάνου, παρουσιάζοντας τα 8 νέα χαρτονομίσματα που βγαίνουν στην αγορά σε υποδιαιρέσεις από 1 μέχρι 200 ZiG.
Ο πληθωρισμός στη Ζιμπάμπουε και το νόμισμα σε ελεύθερη πτώση
Τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στη Ζιμπάμπουε βρισκόταν στο 55%. Η αφρικανική χώρα έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες τιμών καταναλωτή. Το 2023 ο δείκτης είχε φθάσει σε τριψήφιο ποσοστό. Όπως μετέδωσε το Reuters, το νόμισμα της χώρας έχασε σχεδόν το 100% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το 2023. Από τις αρχές του 2024 έχει χάσει άλλα 3/4 της αξίας του. Σήμερα η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώνεται στις 30.000 δολάρια Ζιμπάμπουε.
Το 2008 ο πληθωρισμός είχε εκτοξευτεί στο 500%, με τις τιμές στα ράφια των καταστημάτων να αλλάζουν αρκετές φορές την ημέρα. Εκείνη τη χρονιά η Κεντρική Τράπεζα της αφρικανικής χώρας είχε τυπώσει χαρτονομίσματα αξίας 10 τρισ. δολαρίων, τα οποία χρησιμοποιούνταν για να μπορέσει ο καταναλωτής να αγοράσει μια φρατζόλα ψωμί.
Η Ζιμπάμπουε το έχει ξανακάνει
Σημειώνεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ζιμπάμπουε αποφασίζει να αλλάξει νόμισμα. Την προηγούμενη είχε επιλέξει να υιοθετήσει το δολάριο ΗΠΑ. Ωστόσο, το 2019 το δολάριο Ζιμπάμπουε επέστρεψε στις τοπικές αγορές, με το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού να μην το εμπιστεύεται.
Αποτέλεσμα: Οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών καθορίζονται με βάση το αμερικανικό δολάριο και οι περισσότεροι πολίτες προτιμούν να πληρώνονται σε αμερικανικό νόμισμα. Εκτιμάται ότι το 85% των συναλλαγών γίνεται με δολάρια ΗΠΑ. Όσοι πληρώνονται σε τοπικό νόμισμα, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να κατευθυνθούν στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος, προκειμένου να προλάβουν μια νέα υποτίμηση.