THEPOWERGAME
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει «χρόνο για να καθαρίσουν τα σύννεφα» όσον αφορά τον πληθωρισμό προτού αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ Τόμας Μπάρκιν, σχόλια που επικύρωσαν ότι θα υπάρξει μια προσεκτική προσέγγιση για την έναρξη ενός κύκλου νομισματικής χαλάρωσης.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην αρχή του τρέχοντος έτους «ήταν λίγο λιγότερο ενθαρρυντικά», δήλωσε ο Μπάρκιν στην Home Building Association of Richmond, και ενώ αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα καιρικών ή εποχιακών ζητημάτων «γείρει το ερώτημα αν βλέπουμε μια πραγματική αλλαγή στις οικονομικές προοπτικές ή απλώς ένα χτύπημα στην πορεία» αναφέρει το Reuters.
«Νομίζω ότι είναι έξυπνο για τη Fed να πάρουμε το χρόνο μας», δήλωσε ο Μπάρκιν, ο οποίος είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου της επιτροπής καθορισμού της πολιτικής της Fed φέτος. «Κανείς δεν θέλει να επανεμφανιστεί ο πληθωρισμός. Και δεδομένης της ισχυρής αγοράς εργασίας, έχουμε χρόνο για να καθαρίσουν τα σύννεφα προτού ξεκινήσουμε τη διαδικασία της μετακίνησης των επιτοκίων προς τα κάτω».
«Εξακολουθώ να περιμένω ότι η επιβράδυνση του αναφερόμενου πληθωρισμού θα διατηρηθεί και θα διευρυνθεί», δήλωσε.
Η Fed διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας σταθερό στο εύρος 5,25%-5,50% τον περασμένο μήνα, με τους περισσότερους αξιωματούχους να αναμένουν τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας φέτος. Οι αγορές αναμένουν ότι η αρχική μείωση θα γίνει τον Ιούνιο.
Ο Μπάρκιν δεν είπε πότε πιστεύει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν ή πόσο γρήγορα. Οι αξιωματούχοι της Fed που εξετάζουν τα ίδια δεδομένα, είπε, θα μπορούσαν «να βγάλουν διαφορετικά συμπεράσματα» για το πού βρίσκονται τα πράγματα.
Οι παρατηρητές που είναι αισιόδοξοι για μια «ήπια προσγείωση», κατά την οποία ο πληθωρισμός επιβραδύνεται χωρίς να προκληθεί μια επώδυνη ύφεση, θα μπορούσαν να σημειώσουν τη συνεχιζόμενη ισχύ της οικονομίας και την απότομη μείωση του πληθωρισμού από πέρυσι, σημείωσε ο Μπάρκιν. Οι απαισιόδοξοι, από την άλλη πλευρά, μπορεί να ανησυχούν ότι η οικονομία θα μπορούσε να επιβραδυνθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο ή ότι ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί επίμονος.
Ο Μπάρκιν δήλωσε ότι συνολικά παραμένει «αισιόδοξος ότι η διατήρηση των επιτοκίων κάπως περιοριστικά μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο» και ότι αν η οικονομία επιβραδυνθεί δεν θα είναι τόσο επώδυνη όσο στο παρελθόν, καθώς οι εταιρείες παλεύουν να κρατήσουν τους εργαζόμενους. Πολλές επιχειρήσεις, είπε, έχουν ήδη προετοιμαστεί. «Αν έρθει μια επιβράδυνση, η οικονομία θα πρέπει να βρεθεί λιγότερο ευάλωτη», είπε.