THEPOWERGAME
Ένας νέος νόμος στη Σκωτία που αποσκοπεί στην προστασία των μειονοτήτων από εγκλήματα μίσους και στοχεύει στο να γίνει έγκλημα η «υποκίνηση μίσους» έχει εξοργίσει μια σειρά από διασημότητες, που κάνουν λόγο για περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, μεταξύ των οποίων τη συγγραφέα του Χάρι Πότερ, Τζ.Κ. Ρόουλινγκ, τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ και τον πασίγνωστο Αμερικανό podcaster Τζο Ρόγκαν.
Όλα ξεκίνησαν με την Τζ.Κ. Ρόουλινγκ, που έχει μετατραπεί σε πολεμίστρια της woke κουλτούρας τα τελευταία χρόνια και είναι σε ανοιχτό πόλεμο με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Η ίδια προέβη σε ένα μπαράζ 11 tweet στο X, στο οποίο υποστήριξε ότι 10 γυναίκες τρανς είναι άνδρες, προκαλώντας την αστυνομία της Σκωτίας να τη συλλάβει.
If they go after any woman for simply calling a man a man, I'll repeat that woman's words and they can charge us both at once. pic.twitter.com/s9OcsgHr5j
— J.K. Rowling (@jk_rowling) April 2, 2024
Η παρέμβαση αυτή της συγγραφέως πυροδοτήθηκε με αφορμή τον αμφιλεγόμενο νέο νόμο της σκωτσέζικης κυβέρνησης, που αποσκοπεί στην προστασία των μειονοτικών ομάδων από τα εγκλήματα μίσους. Και προσγειώθηκε εν μέσω μιας έντονης συζήτησης τόσο για το νομικό καθεστώς των διαφυλικών ατόμων στη Σκωτία όσο και για το τι πραγματικά συνιστά έγκλημα μίσους. Ήδη ο νόμος έχει προκαλέσει πολύ μεγαλύτερο διεθνή θόρυβο απ’ ό,τι είναι φυσιολογικό για νομοθεσία που ψηφίζεται από το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο ενός μικρού έθνους, σχολιάζει το Politico.
Ο Αμερικανός podcaster Τζο Ρόγκαν και ο ιδιοκτήτης του X, Έλον Μασκ, είναι μεταξύ αυτών που στέκονται σθεναρά στο πλευρό της Rowling. Η διαμάχη, δήλωσε ο Μασκ, είναι «παράδειγμα του γιατί είναι τόσο σημαντικό να διαφυλάξουμε την ελευθερία του λόγου».
«Αυτό το νομοσχέδιο αφορά την προστασία των ανθρώπων από ένα αυξανόμενο κύμα μίσους που βλέπουμε πολύ συχνά στην κοινωνία μας», αντέτεινε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Χάμζα Γιουσάφ.
Ο σκωτσέζικος νόμος και οι κατηγορίες για τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου
Υπάρχουν ήδη νόμοι που αποσκοπούν στην προστασία των Σκωτσέζων από εγκλήματα μίσους λόγω φυλής, αναπηρίας, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας. Όμως η κυβέρνηση της Σκωτίας, υπό την ηγεσία του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, υποστηρίζει ότι οι ήδη υπάρχοντες νόμοι δεν έχουν προσφέρει αρκετά. Ο νέος νόμος προσθέτει ένα νέο έγκλημα, αυτό της «υποκίνησης μίσους» κατά ομάδων με προστατευόμενα χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων λόγω ηλικίας -και απηχεί ένα αδίκημα που υπάρχει ήδη σε έναν νόμο για το φυλετικό μίσος που ισχύει από το 1965.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, κάποιος που συμπεριφέρεται προς ένα άτομο ή κοινοποιεί υλικό σε ένα άτομο με τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί «απειλητικός ή προσβλητικός» θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μέγιστη ποινή φυλάκισης επτά ετών -αλλά μόνο αν διαπιστωθεί ότι είχε σκοπό να «υποκινήσει μίσος» κατά μιας μειονοτικής ομάδας.
Οι πολέμιοι του νόμου υποστηρίζουν με σθένος ότι ο νόμος θα μπορούσε να καταπνίξει την ελευθερία του λόγου και να αναγκάσει την αστυνομία της Σκωτίας να αντιμετωπίσει έναν κατακλυσμό αναφορών για ένα νέο αδίκημα. Η συμπερίληψη της ταυτότητας των τρανς στους νέους κανόνες προκάλεσε την οργή των ακτιβιστών, που ήταν ήδη θυμωμένοι με την ξεχωριστή και ατυχή προσπάθεια της σκωτσέζικης κυβέρνησης να διευκολύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν νόμιμα το φύλο τους μέσω του αυτοπροσδιορισμού.
Επισημαίνουν ότι οι γυναίκες δεν αναφέρονται ως προστατευόμενη ομάδα, αν και η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει υποσχεθεί έναν ξεχωριστό νόμο για τον μισογυνισμό στο μέλλον. Και κάπου εδώ είναι που μπαίνει «στο παιχνίδι» η Ρόουλινγκ. Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ χαρακτήρισε αρκετά τρανς άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες «άνδρες», συμπληρώνοντας ότι «η ελευθερία του λόγου και των πεποιθήσεων βρίσκεται στο τέλος της στη Σκωτία, αν η ακριβής περιγραφή του βιολογικού φύλου θεωρηθεί εγκληματική».
«Αυτήν τη στιγμή βρίσκομαι στο εξωτερικό, αλλά αν αυτό που έγραψα εδώ θεωρείται αδίκημα, σύμφωνα με τους όρους του νέου νόμου, ανυπομονώ να με συλλάβουν όταν επιστρέψω στη γενέτειρα του σκωτσέζικου διαφωτισμού», πρόσθεσε. Η αστυνομία της Σκωτίας επιβεβαίωσε την επόμενη ημέρα ότι δεν θα ληφθούν μέτρα κατά της συγγραφέως, παρά τις καταγγελίες.
Μπαράζ αντιδράσεων από τους free speech warriors
O νόμος έγινε γρήγορα «κόκκινο πανί» για μερικούς από τους πιο γνωστούς «πολεμιστές» υπέρ της ελευθερίας του λόγου παγκοσμίως.
«Βλέπετε αυτήν την άγρια μαλ@@@@ στη Σκωτία, όπου στοχοποιούν κωμικούς με νόμους για εγκλήματα μίσους;», ρώτησε τους καλεσμένους του ο Joe Rogan, ο πιο δημοφιλής podcaster στον κόσμο, καθώς επιλήφθηκε των ισχυρισμών ότι οι αστυνομικοί θα παρακολουθούν για ρητορική μίσους θεατρικά έργα.
Ο Mασκ μοιράστηκε επιδοκιμαστικά μια ανάρτηση του Μαλαισιανού δεξιού influencer Ian Miles Cheong, ο οποίος υποστήριξε ότι ο νόμος θα δει ανθρώπους που «δείχνουν σε κάποιον ένα πικάντικο meme» για τους τρανς ή τη «μαζική μετανάστευση» να φυλακίζονται.
Ο πρώην ποδοσφαιριστής Ally McCoist καταφέρθηκε επίσης εναντίον της νομοθεσίας, υποστηρίζοντας ότι αυτός και άλλοι 48.000 οπαδοί θα παραβίαζαν πιθανότατα τον νόμο ενώ θα παρακολουθούσαν την αγαπημένη τους Rangers να αντιμετωπίζει την αντίπαλο της, Celtic, αυτήν την Κυριακή.
Παράλληλα, ο συντηρητικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, μίλησε ξανά αυτήν την εβδομάδα για την «περήφανη παράδοση της Βρετανίας υπέρ της ελευθερίας του λόγου». Η κυβέρνησή του μάχεται εδώ και καιρό με τη σκωτσέζικη κυβέρνηση για την προστασία των τρανς ατόμων.
Από την πλευρά της, η Ρόουλινγκ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον της. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι όσοι συμμερίζονται τις απόψεις της πρέπει να «αντιμετωπίζονται ισότιμα από τον νόμο», ακόμη και αν δεν έχουν πολιτιστική ή οικονομική επιρροή.