THEPOWERGAME
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε αύξηση 5 δισ. δολαρίων στο δανειακό του πρόγραμμα για την Αίγυπτο, μέρος ενός κύματος παγκόσμιας βοήθειας που έχει υποσχεθεί να στηρίξει μια παραπαίουσα οικονομία που δέχεται πρόσθετη πίεση από τον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η σύμφωνη γνώμη του εκτελεστικού συμβουλίου αυξάνει τη διευθέτηση της διευρυμένης διευκόλυνσης του Ταμείου από τα 3 δισ. δολάρια που είχε αρχικά εγκριθεί τον Δεκέμβριο του 2022 σε 8 δισ. δολάρια. Θα επιτρέψει την άμεση εκταμίευση περίπου 820 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε την Παρασκευή σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.
Η νέα συμφωνία της Αιγύπτου με το ΔΝΤ ανακοινώθηκε στις 6 Μαρτίου, αφού οι αρχές έθεσαν σε ισχύ την πολυαναμενόμενη κίνηση του νομίσματος και επέτρεψαν στη λίρα να χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Η χρηματοδότηση από μια συμφωνία ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη μεγαλύτερη εσωτερική επένδυση στην ιστορία της Αιγύπτου, άνοιξε τον δρόμο για την κίνηση αυτή.
«Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει σημαντικές μακροοικονομικές προκλήσεις, η διαχείριση των οποίων έχει γίνει πιο περίπλοκη, δεδομένων των δευτερογενών επιπτώσεων από τις πρόσφατες συγκρούσεις στη Γάζα και το Ισραήλ», ανέφερε στην ανακοίνωση η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Τα πρόσφατα μέτρα προς την κατεύθυνση της διόρθωσης των μακροοικονομικών ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένης της ενοποίησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας, της εκκαθάρισης των καθυστερήσεων στη ζήτηση συναλλάγματος και της σημαντικής σύσφιξης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ήταν δύσκολα, αλλά κρίσιμα βήματα προς τα εμπρός και οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν στο μέλλον», πρόσθεσε.
Η συμφωνία αποτελεί μέρος περισσότερων από 50 δισ. δολαρίων σε επενδύσεις, δάνεια και επιχορηγήσεις που έχουν υποσχεθεί να στηρίξουν την οικονομία ενός κράτους της Μέσης Ανατολής με βασικό ρόλο στη διαχείριση της αναταραχής στην περιοχή, το οποίο θεωρείται όλο και περισσότερο πολύ μεγάλο για να αποτύχει.
Το έθνος των 105 εκατομμυρίων κατοίκων έχει επίσης πληγεί και από άλλες συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέβασε τις τιμές εισαγωγής σιταριού και πετρελαίου που εξάντλησαν τα αποθέματα δολαρίων, ενώ η διάχυση από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς έπληξε τον τουρισμό και μείωσε τα τέλη της Διώρυγας του Σουέζ, και οι δύο κρίσιμες πηγές σκληρού νομίσματος.
Η Αίγυπτος, που είναι ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειολήπτης του ΔΝΤ μετά την Αργεντινή, αναμένει να έχει πρόσβαση σε περίπου 1,2 δισ. δολάρια σε πρόσθετη χρηματοδότηση από τον δανειστή.