THEPOWERGAME
Αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία μετά το «χαστούκι» από τον Τζο Μπάιντεν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι σφαγές των Αρμενίων του 1915 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνιστούν γενοκτονία.
Αναφορικά με την επόμενη μέρα, ο Ερντογάν δείχνει να μην έχει πολλές επιλογές.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από τα ανοιχτά μέτωπα του Τούρκου προέδρου, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, με την οικονομία να καταρρέει, όσο και στο εξωτερικό με τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο να έχουν φέρει την οργισμένη αντίδραση της ΕΕ και όχι μόνο.
Ο Ερντογάν, είναι σαφές ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, με τις σκληρές δηλώσεις σχετικά με την κίνηση Μπάιντεν, να κρύβουν την ανησυχία της Άγκυρας, για την περαιτέρω πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
Ο Τούρκος πρόεδρος, καταλαβαίνει ότι πλέον, θα μπορεί πιο δύσκολα να το «παίζει σε διπλό ταμπλό», όπως στο παρελθόν εκμεταλλευόμενος τη σχέση του με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Βλέπει ότι ο Μπάιντεν να είναι αποφασισμένος να προκαλέσει ρήξεις στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και να αυστηροποιεί τη στάση του απέναντι σε πολλούς και πολλά.
Υπάρχει ,έτσι και αλλιώς, πάντα ανοιχτό το θέμα της προμήθειας από πλευράς Τουρκίας οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία κάτι που σημαίνει ότι με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Μπάιντεν στέλνει μήνυμα χειροπιαστό και ηχηρό στην άλλη πλευρά.
Με ενδιαφέρον αναμένεται ο αντίκτυπος που πιθανώς να έχει η συγκεκριμένη κίνηση του Αμερικανού προέδρου στη στάση των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν
Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, Κωνσταντίνο Φίλη, ο Μπάιντεν με την κίνησή του αυτή έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία: Είτε θα συμμορφωθεί με τις συμμαχικές της υποχρεώσεις, είτε θα αποξενωθεί.
Τα δύο βασικά μηνύματα που ήθελε να στείλει στον Ερντογάν από την καθυστερημένη επικοινωνία ήταν αφενός ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και πως η Τουρκία και ο πρόεδρός της πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές και αφετέρου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στη «φαρέτρα» τους όπλα που θα δυσκολέψουν τη ζωή του «Σουλτάνου».
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν έχει τα εξής προβλήματα: Από τη μία έχει παρέλθει η ασυλία που του προσέφερε ο Τραμπ και η οποία του παρείχε την ευχέρεια να κινείται ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ και από την άλλη οι σκέψεις του για περιφερειακή ηγεμονία περιορίζονται αισθητά.
Όσον αφορά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, αναμένεται να προκληθεί συσπείρωση, ακόμα και μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και έντονα αισθήματα αντιαμερικανισμού.
Ωστόσο, θα προκαλέσει ακόμα ένα πρόβλημα στον Ερντογάν, αφού αργά ή γρήγορα οι τούρκοι θα αναρωτηθούν αν τελικά οι ενέργειες του προέδρου ήταν αυτές που προκάλεσαν τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, πιθανώς ως αντίποινα.
Τουρκία: Καλεί τον Αμερικανό πρέσβη
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα, διαβιβάζοντας την «έντονη αντίδραση» της Τουρκίας για την κίνηση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, είπε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ δεν έχει καμία νομική βάση και ότι η Άγκυρα «την απορρίπτει, τη βρίσκει απαράδεκτη και την καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο».
Ανέφερε δε ότι η ανακοίνωση προκαλεί «πλήγμα στις σχέσεις που θα είναι δύσκολο να επιδιορθωθεί».
Γιατί ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Στόχος είναι «να αποδοθεί τιμή στα θύματα, όχι να κατηγορηθεί» υπογραμμίζει από την πλευρά της Αμερικανίδα αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Συνεχίζουμε να θεωρούμε την Τουρκία έναν κρίσιμο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.
«Υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι υπάρχουν επίσης αποκλίσεις μεταξύ των χωρών μας» είπε σε άλλο σημείο η αξιωματούχος.
Σύμφωνα με την ίδια, «ο πρόεδρος θέλει πραγματικά να προωθήσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και να εργαστεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοιες θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν».
«Ένα κρίσιμο μέρος αυτής της διαδικασίας είναι να λάβουμε υπόψη τα ιστορικά γεγονότα» υπογράμμισε η αξιωματούχος.