THEPOWERGAME
Με την έκβαση των διήμερων προεδρικών εκλογών στη Ρωσία να είναι ειλημμένη προ πολλού, η Δύση προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς εκείνος εισέρχεται στην 5η εξαετή θητεία του. Έναν μήνα με τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, του ισχυρότερου πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν, οι κάλπες θα οδηγήσουν την Κυριακή σε ένα προβλεπόμενο αποτέλεσμα την ώρα που ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων, συγκρίσιμο με τον Ψυχρό Πόλεμο όπως προειδοποιούν πολιτικοί αναλυτές.
Καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν πως τα ρωσικά στρατεύματα κερδίζουν έδαφος στην ανατολική Ουκρανία από τα τέλη του 2023, ο Πούτιν δεν έχασε την ευκαιρία να απειλήσει ξανά με πυρηνικό πόλεμο λίγα 24ώρα πριν τις εκλογές της 15ης με 17ης Μαρτίου. Την Παρασκευή, ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν την Οδησσό στα νότια της Ουκρανίας. Πέντε πηγές του πρακτορείου Bloomberg τονίζουν πως ο 71χρόνος ηγέτης της Ρωσίας ετοιμάζεται για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Δύση. «Η Ρωσία χρειάζεται να κατοχυρώσει μια παράλληλη παγκοσμιοποίηση, να θεμελιώσει έναν νέο κόσμο», δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ο Σεργκέι Μαρκόφ, πολιτικός αναλυτής που διατηρεί επαφές με το Κρεμλίνο.
Ανησυχίες και φόβοι από τα γειτονικά κράτη της Ρωσίας
Ενώ οι ΗΠΑ καθυστερούν με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία της τάξεως των 60 δισ. ευρώ και η ΕΕ προσπαθεί να επιταχύνει την παράδοση όπλων, πληροφορίες θέλουν το Κρεμλίνο να σφίγγει τον κλοιό σε γειτονικές χώρες, η πλειοψηφία των οποίων υπήρξαν μέλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Ντορίν Ρετσεάν, δήλωσε μέσα Μαρτίου πως οι αρμόδιες αρχές θα βρίσκονται σε εγρήγορση για να αποκρούσουν τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης εν όψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, όπου η Μάια Σάντου θα επιδιώξει 2η θητεία, και ενός δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.
Στις αρχές Μαρτίου, οι υπηρεσίες κατασκοπείας της Λιθουανίας αποκάλυψαν πως ο στρατός της Ρωσίας ετοιμάζεται για μια παρατεταμένη αντιπαράθεση με τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής. Η Εσθονία προβλέπει πως η Ρωσία θα χρειαστεί μια τριετία με πενταετία για να ανοικοδομήσει τη στρατιωτική μηχανή της σε σημείο που να αποτελεί άμεση απειλή στη βορειοατλαντική συμμαχία. Σε πρόσφατη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της Εσθονίας αποκαλύφθηκε, επίσης, πως η Λευκορωσία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, έχει σημειώσει πρόοδο στην ανάπτυξη «αξιοσημείωτης πυρηνικής ικανότητας». Έναν χρόνο πριν, η Ρωσία είχε ανακοινώσει πως θα παραδώσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.
Οι προθέσεις του Κρεμλίνου και η τύχη των διαφωνούντων του καθεστώτος Πούτιν
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτική ήταν η απόφαση της Σουηδίας και της Φιλανδίας να παραιτηθούν από το καθεστώς ουδετερότητας και να προσχωρήσουν στο ΝΑΤΟ. Οι προθέσεις του Πούτιν να αναβιώσει το αυτοκρατορικό μεγαλείο της Ρωσίας έγιναν ευρέως αντιληπτές για πρώτη φορά από το άρθρο του έκτασης 5.000 λέξεων που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2021. Εκεί αναφέρει πως «λήστεψαν τη Ρωσία» από εδάφη, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι Ρώσοι και οι Ουκρανού είναι ένας λαός.
Στο εσωτερικό της Ρωσίας, όσοι διαφωνούν με το καθεστώς Πούτιν απομακρύνονται από το πολιτικό σκηνικό και όχι μόνον. Τον Αύγουστο του 2023, δυο μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα για την ανατροπή του Ρώσου προέδρου, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα. Σε συνοπτικό άρθρο της Wall Street Journal αναφέρεται μια μακρά λίστα ανθρώπων που έχουν διαφωνήσει δημόσια με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έκτοτε έχασαν τη ζωή τους.
Το περιοδικό Time, στο μεταξύ, αποκαλύπτει πως τις εβδομάδες πριν τον θάνατο του Ναβάλνι σε φυλακές πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, ο ίδιος και οι σύμμαχοι του ετοίμαζαν μια σειρά προτάσεων για τους Ρώσους ψηφοφόρους εν όψει των προεδρικών εκλογών ώστε να εκτεθεί το μέγεθος της δυσαρέσκειας από το καθεστώς Πούτιν. «Σε μηνύματα που διέρρευσαν από τη φυλακή, ο Ναβάλνι καλούσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν ακριβώς 12 το μεσημέρι, με απώτερο στόχο να συγκεντρωθούν εκατοντάδες εάν όχι χιλιάδες διαδηλωτές έξω από τα εκλογικά κέντρα». Μια άλλη πρόταση ήταν να δίνεται προτίμηση σε άλλους υποψηφίους και όχι στον Πούτιν, μια τακτική πιο αποτελεσματική από το μποϊκοτάζ της εκλογικής διαδικασίας.
Παλιός σύμμαχος και πρώην προσωπάρχης του Ναβάλνι, ο Λεονίντ Βολκόφ, ήταν προ ημερών θύμα επίθεσης. Κάποιος του επιτέθηκε με σφυρί έξω από το σπίτι του στη Λιθουανία όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια. Οι αρχές της χώρας κατηγόρησαν τη Μόσχα για την επίθεση αλλά δεν έγινε καμία σύλληψη, με τον ίδιο τον Βόλκοφ να δηλώνει «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και δεν θα παραδοθούμε». Με όλα αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα για τη Δύση είναι το εξής: πόσο έτοιμη είναι για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία εάν οι Κασσάνδρες επιβεβαιωθούν;