THEPOWERGAME
Επέστρεψε στη Βρετανία ο σερ Τζέιμς Ντάισον, ο καινοτόμος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Brexit, εγκαταλείποντας έτσι τη Σιγκαπούρη και αναιρώντας μια απόφαση που είχε πάρει προ διετίας και για την οποία είχε δεχτεί δριμεία κριτική.
Τότε είχε θεωρηθεί πως γυρίζει την πλάτη του στη Βρετανία σε μια περίοδο που οι κυβερνώντες προσπαθούσαν να ισορροπήσουν τα συμφέροντα της χώρας με τα αιτήματα των Βρυξελλών μετά το δημοψήφισμα του Brexit.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Dyson, Τζιμ Ρόουαν, είχε πει πως η μετακίνηση των κεντρικών γραφείων στη Σιγκαπούρη δεν κρύβει φορολογικά κίνητρα και δεν συσχετίζεται με το Brexit.
Η διαμάχη για τα μηνύματα του Ντάισον στον Τζόνσον
Η μετεγκατάσταση του 73χρόνου ιδρυτή της Dyson στη Βρετανία γίνεται εν μέσω μιας διαμάχης μεταξύ του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, και της αντιπολίτευσης των Εργατικών με πρωταγωνιστή τον ίδιο, ο οποίος εξακολουθεί να κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του και διαθέτει προσωπική περιουσία άνω των 20 δισ στερλινών.
Η διαμάχη αυτή αφορά ηλεκτρονικά μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ του Τζόνσον και του Ντάισον τον περσινό Μάρτιο όταν η χώρα έδινε τη μάχη με το πρώτο κύμα της πανδημίας της νόσου Covid-19.
Η ανταλλαγή των επίμαχων μηνυμάτων δόθηκε στη δημοσιότητα από το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο του BBC και εκεί φαίνεται πως ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει πως θα «τακτοποιήσει» φορολογικά ζητήματα που συσχετίζονταν με την μετακίνηση προσωπικού της Dyson, το οποίο θα βοηθούσε με την κατασκευή αναπνευστήρων για την καταπολέμηση της πανδημίας της νόσου Covid-19.
Ουσιαστικά ο Ντάισον ήθελε να εξασφαλίσει πως δε θα υπήρχαν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους εργαζόμενους που θα έρχονταν από τη Σιγκαπούρη στη Βρετανία.
Οι αναπνευστήρες για το NHS
Το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας είχε υπολογίσει πέρσι τον Μάρτιο πως το σύστημα υγείας NHS ενδεχομένως να χρειάζονταν ακόμη 20.000 αναπνευστήρες και ζήτησε τη συνδρομή εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Dyson. Μάλιστα, ο Τζόνσον επικοινώνησε προσωπικά με τον Ντάισον στις 13 Μαρτίου.
Στα μηνύματα που ακολούθησαν, ο Τζόνσον γράφει «ο (υπουργός Οικονομικών), Ρίσι (Σουνάκ) είπε πως τακτοποιήθηκε!! Σας χρειαζόμαστε εδώ». Χθες, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο και ειδικότερα στην Ρέιτσελ Ριβς των Εργατικών, ο Τζόνσον απάντησε πως «δεν θα απολογηθώ που προσπάθησα να εξασφαλίσω αναπνευστήρες για το NHS».
Η Ριβς ζήτησε την άμεση διεξαγωγή έρευνας. Τελικά τα σχέδια της Dyson για την κατασκευή αναπνευστήρων ματαιώθηκαν στις 24 Απριλίου αν και η κυβέρνηση προχώρησε στις σχετικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις. Κι όμως δεν είναι βέβαιο εάν επωφελήθηκε τότε κανείς.
Τα γραφεία της Dyson
Τα κεντρικά γραφεία της Dyson εξακολουθούν να βρίσκονται στη Σιγκαπούρη αν και ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος δήλωσε πρόσφατα στο BBC πως «είμαστε βρετανική εταιρεία – έχω επενδύσει πολλά σε αυτή τη χώρα».
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε ανακοίνωσε τη δημιουργία 200 νέων θέσεων εργασίας στις εγκαταστάσεις ερευνών του Γουιλσάιρ, όπου βρίσκονταν κάποτε η έδρα της Dyson, στο πλαίσιο διεθνών επενδύσεων 2,75 δισ στερλινών.
Ο επίμονος εφευρέτης των ηλεκτρικών σκουπών, αερόθερμων και ανεμιστήρων ίσως να απασχολήσει ξανά την βρετανική κοινή γνώμη.
Ας μην λησμονείται πως το 1998 είχε ταχθεί υπέρ της ένταξης της Βρετανίας στο ευρώ για να ταχθεί υπέρ του Brexit το 2014.