THEPOWERGAME
Αποκλειστικές πληροφορίες του Politico αποκάλυψαν αυτήν την εβδομάδα πως το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται να ασκήσει αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποδέσμευση των 10,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ υπέρ της Ουγγαρίας στα τέλη του περσινού έτους. Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο ισχυρίζεται πως έγινε κατάχρηση των εισφορών των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Ο λόγος είναι ότι η απόφαση της Κομισιόν ελήφθη κυριολεκτικά ένα 24ώρο πριν από τις διαβουλεύσεις των ηγετών της ΕΕ για την παροχή τετραετούς στήριξης 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο για την ένταξη στο «κλαμπ» των Βρυξελλών.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, είναι ο μοναδικός ηγέτης στην Ευρώπη που διατηρεί στενές επαφές με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα που η ΕΕ έχει καταδικάσει την εισβολή που επιχειρεί το Κρεμλίνο στην Ουκρανία πάνω από μια διετία. Από το καλοκαίρι του 2021 η ΕΕ είχε παγώσει κονδύλια προς την Ουγγαρία από τον κοινό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, επειδή η κυβέρνηση Όρμπαν δεν ανταποκρίνεται στους κανόνες δικαίου που οφείλει να υιοθετεί κάθε κράτος-μέλος στην κοινή αγορά και τη νομισματική ένωση.
Η αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ, συγκεκριμένα, από το Ταμείο Συνοχής αποφασίστηκε σε μια συγκυρία που η Βουδαπέστη ασκούσε βέτο τόσο στο πακέτο 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας, όσο και για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Η απόφαση ελήφθη από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μια ημέρα πριν από την έναρξη της διήμερης συνόδου κορυφής που έλαβε χώρα 14 με 15 Δεκεμβρίου του 2023. Εν τέλει, ο Όρμπαν έδωσε το πράσινο φως για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά όχι σε εκείνη τη σύνοδο, όπου άσκησε βέτο, αλλά σε αυτήν που πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2024, ύστερα από την έντονη κριτική των ομολόγων του στην ΕΕ.
Μάλιστα, λέγεται πως εάν ο Όρμπαν δεν ενέκρινε το πακέτο για την Ουκρανία ούτε στη σύνοδο του Φεβρουαρίου, τότε τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα επικαλούνταν στο άρθρο 7, βάσει του οποίου ανακαλείται το δικαίωμα ψήφου σε εταίρο. Πρόκειται για βαρύτατη πολιτική κύρωση σε κράτος-μέλος της ΕΕ. Σημειωτέον ότι η Ουγγαρία παραμένει αντίθετη με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αν και οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει μεταξύ Κιέβου και Βρυξελλών.
Στην παρούσα φάση, τα 16 από τα μέλη της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο επιθυμούν την άσκηση αγωγής εις βάρος της Κομισιόν. Ένα μέλος είναι αντίθετο, ενώ κανένα δεν κατέφυγε στην επιλογή της αποχής. Πηγή του Politico στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε πως το κράτος δικαίου της ΕΕ δεν είναι «διαπραγματευτικό χαρτί σε ανταλλάγματα με τον Όρμπαν».
Την Πέμπτη αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για να ασκήσει την αγωγή η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, έως την προθεσμία της 25ης Μαρτίου. Εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως οι αποφάσεις για την εκταμίευση ή όχι κονδυλίων λαμβάνεται κάτω από «αυστηρά χρονοδιαγράμματα και συνθήκες», τονίζοντας πως η Ουγγαρία είχε υποβάλει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο που σημείωσε στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης έως την 13η Δεκεμβρίου του 2023, την ημέρα που εγκρίθηκαν τα 10,3 δισ. ευρώ.
Βέβαια, απομένουν ακόμη 11,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής που δεν έχουν εισπραχθεί από την Ουγγαρία, συμπεριλαμβανομένων 6,3 δισ. ευρώ που έχει μπλοκάρει η Κομισιόν, λόγω ενδείξεων για διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων. Τέλος, η Ουγγαρία δεν έχει λάβει ούτε ένα σεντ από το Ταμείο Ανάκαμψης, απ’ όπου δικαιούται 10,4 δισ. ευρώ.