THEPOWERGAME
Όταν ο θείος σου είναι μονάρχης του πριγκιπάτου του Μονακό, οι ιδανικές προϋποθέσεις είναι στρωμένες σε μια επιχειρηματική πρωτοβουλία. Και οι γιοι της πριγκίπισσας του Μονακό, Καρολίνας, φαίνεται να άδραξαν την ευκαιρία για να πειραματιστούν με μια σειρά εγχειρημάτων στον κόσμο του επιχειρείν από τις κατασκευές έως την τεχνολογία και τα ελικόπτερα. Ο Αντρέα και Πιέρ Κασιράγκι είναι εγγόνια της Γκρέις Κέλι μαζί με τη Σαρλότ και είχαν την ατυχία σε μικρή ηλικία να χάσουν τον πατέρα τους σε θαλάσσιο ατύχημα με καταμαράν. Με τη μητέρα τους να είναι μια από τις διασημότερες και καλοντυμένες γυναίκες στον κόσμο, οι Κασιράγκι είχαν μια ασυνήθιστη προβολή ως μια μέλη μιας βασιλικής οικογένειας σε ένα από τα πιο φανταχτερά μέρη του κόσμου.
Σήμερα πια, διανύοντας την τρίτη δεκαετία της ζωής τους και προσεγγίζοντας την τέταρτη, βρίσκονται στο επίκεντρο για διαφορετικούς λόγους. Στοιχεία αποκαλύπτουν πως ο θείος τους, Αλβέρτος Β’ του Μονακό, ευνοούσε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους εδώ και μια 15ετία. Αποκαλυπτικές είναι δε οι μαρτυρίες του αρχιλογιστή του πριγκιπάτου που είχε προειδοποιήσει τον Αλβέρτο για τις φιλοδοξίες των Πιέρ και Αντρέα. Οι «κατασκευαστικές εταιρείες τους θα προξενήσουν προβλήματα», είχε γράψει ο Κλοντ Παλμέρο στο ημερολόγιο του. Ο μικρότερος Πιέρ Κασιράγκι «είναι πολύ φιλόδοξος και λέει πως θέλει να κερδίσει πολλά συμβόλαια» υπογράμμιζε ο Παλμέρο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Έπειτα από έρευνες προκύπτει πως η κατασκευαστική εταιρεία των Κασιράγκι, όταν εκείνοι βρίσκονταν ακόμα στην ηλικία των 25 και 21 ετών, ξεκίνησε με κρατικά συμβόλαια αξίας 55 εκατ. ευρώ. Όταν επιδίωξαν να κατασκευάσουν ένα κτίριο με πολυτελή διαμερίσματα δίπλα στο Καζίνο του Μόντε Κάρλο, ο θείος τους απέκρουσε αγωγή από ανταγωνιστή.
Αξιωματούχος του πριγκιπάτου φέρεται, επίσης, να βοήθησε τους Κασιράγκι να ετοιμάσουν έναν χρόνο πριν τα απαραίτητα έγγραφα για να αποκτήσει η εταιρεία τους μίσθωσης ελικοπτέρων αποκλειστική σύμβαση με το πριγκιπάτο. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που διεξήχθη επί τετραετία από τις εισαγγελικές αρχές του Μονακό.
Πρόσθετες αποκαλύψεις για τον «κλειστό κύκλο» του πρίγκιπα Αλβέρτου, συμπεριλαμβανομένου του Παλμέρο, έγιναν γνωστές από την ιστοσελίδα «Les Dossier des Rocher» το 2021. Πέρυσι το καλοκαίρι ο Παλμέρο απολύθηκε, σύμφωνα με το Bloomberg, με τη βασιλική οικογένεια να του ασκεί ποινική δίωξη για κακοδιαχείριση λογαριασμών τους. Ο Παλμέρο ισχυρίζεται πως πάντα ενεργούσε προς το συμφέρον του παλατιού, ενώ ο πρίγκιπας Αλβέρτος υποστηρίζει πως με την απομάκρυνση όχι μόνον του αρχιλογιστή του, αλλά άλλων προσώπων θα αποκατασταθεί η διαφάνεια.
Moneyval: Προειδοποίηση για την αναβάθμιση της διαφάνειας του Μονακό
Η πραγματικότητα είναι λίγο πιο περίπλοκη. Διενεργούνται δύο έρευνες από διεθνείς αρχές για να εξακριβωθεί εάν το Μονακό λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και την εσωτερική διαφθορά. Ήδη η Moneyval -η οποία υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης και αξιολογεί το βαθμό που μια χώρα συμμορφώνεται με τους κανόνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς- προειδοποίησε το Μονακό περίπου προ ενός έτους πως θα πρέπει να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας. Ειδάλλως, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο και να συσχετιστεί με χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Γιβραλτάρ, την Βουλγαρία ή ακόμη και τη Συρία, όπως είχε γράψει η Le Monde.
Είναι ειρωνικό πως όταν ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας το 2005, ο Αλβέρτος Β’ υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις που θα εγγυόνταν την εκκαθάριση του πριγκιπάτου. Αλλά φαίνεται πως έκτοτε δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος σε αντίθεση με τους υπόλοιπους βασιλικούς οίκους στην Ευρώπη που έχουν προσαρμοστεί στη σύγχρονη εποχή, παρατηρούν οι ειδήμονες. Έως και σήμερα, ο πρίγκιπας του Μονακό είναι ο απόλυτος άρχοντας, έχοντας το δικαίωμα να ασκεί βέτο στις αποφάσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων, να επιλέγει τα μέλη της κυβέρνησης και να ορίζει την εξωτερική πολιτική, απολαμβάνοντας ασυλία από ποινικές διώξεις και αστικές αγωγές.