THEPOWERGAME
Οι Millennials, γεννημένοι μεταξύ των αρχών της δεκαετίας του 1980 και των μέσων του 1990, χαρακτηρίζονται συχνά ως γενιά που εκτιμά την αυτονομία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Σε αντίθεση, μάλιστα, με ορισμένα στερεότυπα, που τους θέλουν να επιθυμούν να τα βρίσκουν όλα έτοιμα, έρευνες αποδεικνύουν πως οι millennials είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι, παρουσιάζοντας ισχυρή εργασιακή ηθική, η οποία οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:
Πρώτον, μεγάλωσαν σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο που χαρακτηρίζεται από τεχνολογικές εξελίξεις και οικονομικές διακυμάνσεις, καλλιεργώντας μια αίσθηση προσαρμοστικότητας και ανθεκτικότητας, στην προσπάθεια να επιτύχουν τους στόχους τους. Επιπλέον, δίνουν μεγάλη σημασία στην προσωπική ανάπτυξη και τη συνεχή μάθηση. Αναζητούν ευκαιρίες για την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διατήρησης της ανταγωνιστικότητάς τους σε μια δυναμική αγορά εργασίας. Αυτή η δέσμευση για αυτοβελτίωση τούς ωθεί να εργάζονται επιμελώς και να διαπρέπουν.
Εξίσου σημαντικό είναι το ότι οι millennials εκτιμούν και πολλές φορές επιδιώκουν τη συνεργασία. Ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα όπου μπορούν να συνεισφέρουν με τις ιδέες τους, να συνεργάζονται και να καλλιεργούν ουσιαστικές σχέσεις με τους συναδέλφους τους. Αυτή η αίσθηση της κοινότητας παρακινεί τους millennials να εργάζονται σκληρά για τη συλλογική επιτυχία των ομάδων και των οργανισμών τους.
Παράλληλα, οι millennials ήταν η γενιά που έδωσε προτεραιότητα στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές που ακολουθούσαν τις πιο παραδοσιακές αντιλήψεις για την παραγωγικότητα που συνδέονται με τις πολλές ώρες στο γραφείο. Πρόκειται για τη γενιά που προτεραιοποίησε την ψυχική υγεία, τις δραστηριότητες αναψυχής και τον οικογενειακό χρόνο, αναγνωρίζοντας ότι ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής ενισχύει την παραγωγικότητα στην εργασία.
Τέλος, οι millennials καθοδηγούνται από την επιθυμία για οικονομική ασφάλεια και σταθερότητα. Πολλοί από αυτούς βγήκαν στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια μίας οικονομικής κρίσης που διαμόρφωσε τη στάση τους απέναντι στην εργασία και τη διαχείριση των οικονομικών. Ως αποτέλεσμα, συνήθισαν να εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν το οικονομικό τους μέλλον και να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους.
Πώς όμως θα εξελιχθεί η εργασιακή τους ηθική στο μέλλον;
Η πρόβλεψη αυτή προϋποθέτει την εξέταση διάφορων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών παραγόντων που ενδέχεται να διαμορφώσουν τη στάση των millennials. Ποιοι είναι αυτοί;
Τεχνολογία και τηλεργασία: Με τη συνεχή πρόοδο της τεχνολογίας και την εξομάλυνση της τηλεργασίας ενδέχεται να δώσουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ευελιξία στην εργασία τους, οδηγώντας σε μία εργασιακή κουλτούρα προσανατολισμένη στα αποτελέσματα και όχι στην παραδοσιακή υποχρεωτική παρουσία στο γραφείο.
Μετατόπιση των αξιών: Καθώς οι millennials ωριμάζουν και αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους, οι αξίες τους εξελίσσονται (έμφαση στη βιωσιμότητα, τη συμπερίληψη και την κοινωνική ευθύνη), οδηγώντας τους οργανισμούς στην υιοθέτηση πιο ηθικών και προσανατολισμένων επιχειρηματικών πρακτικών.
Οικονομικό τοπίο: Η οικονομία θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εργασιακής ηθικής τους. Οι αλλαγές στη δυναμική της αγοράς εργασίας, η οικονομική σταθερότητα και η εισοδηματική ανισότητα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα κίνητρά τους, τις επιλογές σταδιοδρομίας και τις οικονομικές τους προτεραιότητες.
Διαφορετικότητα γενεών: Καθώς οι νεότερες γενιές εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό, οι millennials θα αλληλεπιδρούν όλο και περισσότερο με εργαζόμενους της γενιάς Z, οι οποίοι μπορεί να έχουν διαφορετικές προοπτικές για την εργασία. Αυτή η δυναμική μεταξύ των γενεών θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους εργασίας και συνεργασίας, καθώς και σε ευκαιρίες για ανταλλαγή γνώσεων και καθοδήγηση.
Προσδοκίες καριέρας: Καθώς οι millennials προχωρούν στη σταδιοδρομία τους, οι προσδοκίες τους για εξέλιξη, αναγνώριση και εκπλήρωση εξελίσσονται. Οι οργανισμοί θα πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές διαχείρισης ταλέντων τους για να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και προσδοκίες τους.
Παγκόσμια γεγονότα και κοινωνικά κινήματα: Σημαντικά γεγονότα-ορόσημα (όπως η πανδημία Covid-19), γεωπολιτικές αλλαγές και κοινωνικά κινήματα (όπως το κίνημα #Metoo) μπορούν να αναδιαμορφώσουν τα κοινωνικά πρότυπα και τις αξίες, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι millennials αντιλαμβάνονται την εργασία και τον ρόλο τους στην κοινωνία. Αυτοί οι εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε επαναξιολογήσεις των προτεραιοτήτων και των στόχων σταδιοδρομίας.
Μπορούν οι millennials να επηρεάσουν τις επόμενες γενιές;
Η εργασιακή τους ηθική μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις συμπεριφορές των επόμενων γενεών, ιδίως της Gen Z και μετά. H στροφή τους στην κοινωνική ευθύνη, δημιουργεί ένα παράδειγμα για τις νεότερες γενιές ώστε να δώσουν προτεραιότητα σε συμπεριφορές με θετικότερο αντίκτυπο στην κοινωνία. Παράλληλα, η άνεσή τους με την τεχνολογία και τις ψηφιακές πλατφόρμες δημιουργεί ένα προηγούμενο για τους υπόλοιπους, βοηθώντας τους να χτίσουν στα θεμέλιά τους.
Τέλος, η υπεράσπιση της διαφορετικότητας από τους millennials θέτει πρότυπα για τις μελλοντικές γενιές. Η Gen Z αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει για πιο δίκαια εργασιακά περιβάλλοντα, βασιζόμενη στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι millennials για την προώθηση της συμπερίληψης.