THEPOWERGAME
Σε χειρότερη οικονομική κατάσταση βρίσκονται τα νοικοκυριά στη Βρετανία μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης συγκριτικά με τη Γαλλία και τη Γερμανία, δηλαδή τις δυο ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη του ερευνητικού κέντρου Resolution Foundation σε μια περίοδο που οι συγκρίσεις μεταξύ των επιδόσεων της Βρετανίας και των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι συχνές λόγω του Brexit και της μετέπειτα διαχείρισης των εμβολιασμών. Αν και εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα για την εκτόνωση της πανδημίας, η βρετανική οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα λόγω της επιτάχυνσης των εμβολιασμών σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου υπήρξαν καθυστερήσεις.
Όμως, τα νοικοκυριά στη Βρετανία είναι πιο ευάλωτα απ’ ότι στη Γερμανία και στη Γαλλία. Αρνητικό ρόλο στη Βρετανία διαδραματίζει η μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα, με αποτέλεσμα οι ασθενέστεροι οικονομικά πολίτες της χώρας να καταφεύγουν στις αποταμιεύσεις τους και σε δάνεια περισσότερο από τους Γάλλους και τους Γερμανούς στο διάστημα της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2.
Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι Γάλλοι μολονότι η απασχόληση στη χώρα τους πριν την πανδημία ήταν σχετικά χαμηλότερη συγκριτικά με τη Βρετανία και τη Γερμανία. Μετά την υγειονομική και οικονομική κρίση του κορονοϊού, το 41% των νοικοκυριών με απώλεια εργασίας στη Βρετανία υπέστη μείωση των εισοδημάτων τους τουλάχιστον κατά το ένα τέταρτο μιας ποσοστιαίας μονάδας. Στη Γαλλία, το αντίστοιχο ποσοστό των νοικοκυριών με ανάλογη πτώση εισοδήματος περιορίζεται στο 20%.
Το ετήσιο «τυπικό» εισόδημα των νοικοκυριών, μη συμπεριλαμβανομένων των δαπανών στέγασης, στις τρεις χώρες υπολογίζεται λίγο έως πολύ στα ίδια επίπεδα, τονίζεται στη μελέτη του Resolution Foundation. Το 2018, ειδικότερα, το διάμεσο εισόδημα κυμαίνονταν στα 33.800 ευρώ στη Γαλλία, τα 33.900 ευρώ στη Βρετανία και τα 34.400 ευρώ στη Γερμανία.
Στη Βρετανία, όμως, σχεδόν ένας στους πέντε ενηλίκους ανήκει σήμερα σε νοικοκυριό όπου τα εισοδήματα είναι κατά 60% χαμηλότερα του διάμεσου εισοδήματος του 2018. Στη Γαλλία, η αντίστοιχη αναλογία είναι ένας στους οκτώ ενηλίκους. Τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα κερδίζουν 17% περισσότερα στη Βρετανία από τη Γαλλία, αλλά τα νοικοκυριά με τη μικρότερη οικονομική επιφάνεια έχουν εισοδήματα κατά 20% χαμηλότερα.
Αυτό το εισοδηματικό χάσμα αναμένεται να δυσχεράνει τη δυνατότητα των Βρετανών να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους όταν επιταχυνθεί η αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πανδημία. Σύμφωνα με το Resolution Foundation, τα δυο τρίτα των νοικοκυριών στη Βρετανία με μεσαίο εισόδημα είναι επιβαρυμένα με δάνεια, μη συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών, έναντι του 40% που ισχύει στη Γαλλία και του 43% στη Γερμανία.
Ίσως το πιο ανησυχητικό πόρισμα από την έρευνα του Resolution Foundation είναι το 17% των ερωτηθέντων στη Βρετανία δήλωσαν πως καταφεύγουν καθημερινά σε πιστώσεις για να καλύψουν δαπάνες διαβίωσης έναντι του 9% στη Γερμανία και του 8% στη Γαλλία.