THEPOWERGAME
Σημεία και τέρατα αποκαλύπτει η έρευνα των αρχών για όσα λάμβαναν χώρα στην Wirecard του Μονάχου, την γερμανική εταιρεία που κατέρρευσε το καλοκαίρι αφήνοντας πίσω της μία μαύρη τρύπα 1,9 δισ. ευρώ στους ισολογισμούς της και τη μεγαλύτερη, κατά τα φαινόμενα, υπόθεση διαφθοράς στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, πρώην εργαζόμενοι στην εταιρεία fintech κατέθεσαν στην αστυνομία του Μονάχου πως, από το 2012, το προσωπικό της επανειλημμένα μετέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά από τα κεντρικά της στο Μόναχο, χρησιμοποιώντας πλαστικές σακούλες από τα Aldi και τα Lidl.
Μάλιστα οι δεσμίδες μετρητών που έμπαιναν στις πλαστικές σακούλες συχνά αθροίζονταν σε εξαψήφια ποσά, τη φορά!
Τα συνολικά ποσά που απομακρύνθηκαν με αυτό τον τρόπο από την εταιρεία, ο λόγος της απομάκρυνσης καθώς και το πού βρίσκονται σήμερα παραμένουν… αδιευκρίνιστα!
Η Wirecard διατηρούσε τη δική της τράπεζα, αλλά δεν διέθετε παραρτήματα. Καθώς η ανάγκη για μετρητά μεγάλωνε, αυτά αποθηκεύονταν σε ένα χρηματοκιβώτιο στα κεντρικά της στο Μόναχο.
Κάποια στιγμή, το Μάιο του 2017, έγινε μία τέτοια μετακίνηση μετρητών αξίας 500.000 ευρώ, σύμφωνα με ηλεκτρονικά μηνύματα που προέρχονταν από πρόσωπα που γνώρισε καλά τη συγκεκριμένη συναλλαγή.
Άλλος υπάλληλος, που εργαζόταν στα κεντρικά της εταιρείας για σχεδόν δύο χρόνια ως το 2018, κατέθεσε πως μεταφορές ποσών μεταξύ 200.000-700.000 ευρώ ήταν υπόθεση ρουτίνας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από εκατό εκατομμύρια δολάρια είχαν απομακρυνθεί με αυτό τον τρόπο.
Εταιρεία πληρωμών στις Φιλιππίνες
Μεταξύ των συναλλαγών της Wirecard ερευνώνται και συναλλαγές με ύποπτους εμπορικούς εταίρους, όπως η φιλιππινέζικη εταιρεία πληρωμών, PayEasy, η οποία θεωρείται πως είναι μεταξύ των παικτών που βρίσκονται στην καρδιά της απάτης.
Σε ένα διαφορετικό περιστατικό, εξαψήφιο ποσό προοριζόταν για τον Κρίστοφερ Μπάουερ, πρώην εργαζόμενο της Wirecard με έδρα τη Μανίλα που ήταν επικεφαλής της PayEasy και ο οποίος μετά την κατάρρευση της Wirecard βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του.
Άλλος υψηλόβαθμος μάνατζερ της Wirecard ελέγχεται από τις αρχές σχετικά με τη μεταφορά ως και 15 εκατομμυρίων ευρώ από λογαριασμούς της Wirecard Bank σε λογαριασμούς στη νήσο Αντίγκουα της Καραϊβικής, που αποτελεί φορολογικό παράδεισο.
Ο ίδιος κατέθεσε στους ανακριτές πως μετέφερε ως και 4,5 εκατ. ευρώ σε κρυφό ιδιωτικό ίδρυμα στο Λιχτενστάιν.
Οι λογαριασμοί στην Αντίγκουα
Σχετικά με τους λογαριασμούς στην Αντίγκουα, ανήκαν σε εταιρείες που φέρονταν να εδράζουν εκεί και σε πολίτες με υπηκοότητα της Κόστα Ρίκα, της Αντίγκουα και των Φιλιππινών, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες των Financial Times.
Ένας από τους φερόμενους κατόχους των εν λόγω λογαριασμών, εμφανίζεται και στα Panama Papers ως ιδιοκτήτης εταιρείας βιτρίνας με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Ο ίδιος μάνατζερ ήταν υπεύθυνος για το άνοιγμα των ύποπτων λογαριασμών της Wirecard, μόλις μήνες μετά την κατάρρευση της εταιρείας το 2020.
Μετά τη σύλληψή του, πέρυσι το καλοκαίρι, στο χρηματοκιβώτιό του βρέθηκαν οι αριθμοί PIN που ήλεγχαν τους συγκεκριμένους λογαριασμούς.
Η αστυνομία του Μονάχου έχει συλλάβει αρκετούς υψηλόβαθμους μάνατζερ της εταιρείας, μεταξύ αυτών των πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, Μάρκους Μπράουν, ο οποίος κατηγορείται ως ο «εγκέφαλος» για μία υπόθεση απάτης δισεκατομμυριών.
Ρόλο κλειδί φέρεται να παίζει η μαρτυρία πρώην συνεργάτη του με έδρα το Ντουμπάι. Ο δικηγόρος του Μπράουν διέψευσε τις πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας για τις μεταφορές μεγάλων ποσών σε μετρητά, ενώ η Εισαγγελία του Μονάχου αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις.