THEPOWERGAME
Η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως πορεύεται προς ήπια προσγείωση, καθώς οι κίνδυνοι είναι πιο εξισορροπημένοι σε αυτήν τη φάση, ύστερα από τις περιπέτειες των προηγούμενων ετών. Αυτό είναι το ασφαλές συμπέρασμα από το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που συντάχθηκε λίγο πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των G20 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
Εντούτοις, πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg κάνουν λόγο για έντονες διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο. Η σύνοδος των G20 ανοίγει την αυλαία της σήμερα, Τετάρτη (28/2), ενώ μαίνονται δύο πολεμικά μέτωπα, το ένα στην Ουκρανία και το άλλο στη Λωρίδα της Γάζας, που έχουν διχάσει τη διεθνή κοινότητα και παρεμβάλλουν πρόσθετα εμπόδια στην ομαλή συνεργασία των 20 ισχυρότερων οικονομιών του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου.
Στο προσχέδιο γίνεται μια αόριστη αναφορά στις «συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα σε πολλές περιοχές του κόσμου» ως μία από τις προκλήσεις, όπως και στις «γεωοικονομικές εντάσεις». Αναφέρεται, επίσης, πως ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στην πλειονότητα των οικονομιών χάρη στην εφαρμογή της κατάλληλης νομισματικής πολιτικής, την εξομάλυνση της λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων και των ηπιότερων τιμών στα εμπορεύματα. Σημειώνεται, ωστόσο, πως ένας από τους κινδύνους που ελλοχεύει στην παγκόσμια οικονομία είναι ένας ταχύτερος -του αναμενομένου- αποπληθωρισμός.
Από το Σάο Πάολο, όπου βρέθηκε ήδη από την Τρίτη, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, τόνισε πως ο πληθωρισμός μειώνεται σε πολλές χώρες, αλλά απέφυγε να σχολιάσει εάν είναι κατάλληλο το ύψος των επιτοκίων, ένα ζήτημα που άπτεται αποκλειστικά της αρμοδιότητας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Είπε, ωστόσο, πως η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής που συντελείται σε αρκετές χώρες δημιουργεί κινδύνους, ενώ τόνισε πως η πορεία των ΗΠΑ σε μια ήπια προσγείωση έχει ωφελήσει την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η σύνοδος των G20 πραγματοποιείται στον απόηχο μιας διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ Βραζιλίας και Ισραήλ, που αντανακλά τη γενικότερη δυσκολία του Τελ Αβίβ να επιχειρηματολογήσει στον παγκόσμιο Νότο για την ορθότητα των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα. «Ο παγκόσμιος Βορράς και ο Νότος αποκλίνουν αρκετά πάνω σε αυτήν τη σύγκρουση», σχολίασε ο Όλιβερ Στούνγκελ, επίκουρος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο ινστιτούτο ανώτατης εκπαίδευσης Fundação Getulio Vargas του Σάο Πάολο, στους Financial Times.
Διάσταση θέσεων επικρατεί επίσης σε ό,τι αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς η Ρωσία έχει καλλιεργήσει την οικονομική συνεργασία με τον παγκόσμιο Νότο, προσφέροντας αγροτικά εμπορεύματα και ορυκτά καύσιμα έναντι χαμηλού αντιτίμου. Από την άλλη πλευρά, οι G7, δηλαδή οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, εξετάζουν να κατασχέσουν τα 300 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, που έχουν παγώσει εδώ και μια διετία, εξαιτίας της εισβολής που διέταξε η Μόσχα στην Ουκρανία.
Επί του θέματος η Γέλεν είπε πως είναι εξαιρετικά απίθανο να επηρεαστεί το κύρος του δολαρίου σε μια τέτοια περίπτωση, εξαιτίας κιόλας της ιδιαιτερότητας αυτής της περίπτωσης, καθώς η Ρωσία έχει παραβιάσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Συμπλήρωσε ακόμη πως «ρεαλιστικά δεν υπάρχουν εναλλακτικές του δολαρίου, του ευρώ και του γεν».
H συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G20 ολοκληρώνεται την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου. Θεωρείται πως έτσι θα προετοιμαστεί το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής που έχει δρομολογηθεί στις 18 με 19 Νοεμβρίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο.