THEPOWERGAME
Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε σήμερα την προσφυγή μίας σειράς κυπριακών εταιρειών που ζητούσαν να μην υπάγεται το χαλούμι σε καθεστώς ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προελευσης). Έτσι και με ευρωπαϊκή πλέον απόφαση το βραβευμένο κυπριακό τυρί, που είναι και κορυφαίο εξαγωγικό προϊον προστατεύεται περαιτέρω.
Το καθεστώς ΠΟΠ, στο οποίο υπάγεται και το χαλούμι, σημαίνει ότι μόνο εγκεκριμένοι παραγωγοί από την Κύπρο μπορούν να εμπορεύονται το τυρί με αυτή την ονομασία. Ωστόσο, οι επίσημες προδιαγραφές του προϊόντος έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από την κυπριακή γαλακτοβιομηχανία. Οι αρχές λένε ότι το τυρί θα πρέπει να παρασκευάζεται με ένα μείγμα αγελαδινού, προβατινού και κατσικίσιου γάλακτος, εκτοπίζοντας σταδιακά το αγελαδινό γάλα που τα τελευταία χρόνια ήταν το κυρίαρχο συστατικό.
Με απόφαση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε αίτηση για την αφαίρεση του καθεστώτος ΠΟΠ από το χαλούμι, την οποία είχαν υποβάλει Κύπριοι κτηνοτρόφοι και η συνδεδεμένη με αυτούς γαλακτοβιομηχανία. Η αναφορά τους υποστήριζε ότι η Κύπρος υπέβαλε λανθασμένες προδιαγραφές για τα συστατικά του χαλουμιού κατά την αίτηση για ΠΟΠ το 2014.
Γνωστό για την ευελιξία του, το μαλακό ελαστικό τυρί μπορεί να καταναλωθεί ωμό, ψητό, βραστό ή τηγανητό χωρίς να χάσει το σχήμα του. Αποτελεί τη μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊον της Κύπρου μετά τα φαρμακευτικά προϊόντα. Το χαλούμι κέρδισε το καθεστώς ΠΟΠ από την ΕΕ το 2021. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προϊόντος, η Κύπρος σκοπεύει να αυξήσει σταδιακά την ποσότητα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος στο μείγμα, ώστε να εξισωθεί με εκείνη του αγελαδινού γάλακτος.
Χαλούμι: Οι διαφωνίες γύρω από τα συστατικά
Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση από τους φορείς του κλάδου, οι οποίοι λένε ότι το γάλα προβατίνας και κατσίκας είναι ιδιαίτερα εποχιακό και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην παραγωγική ικανότητα. «Δεν θέλουμε να μειωθούν οι εξαγωγές μας, είναι μια από τις κορυφαίες εξαγωγές μας, αλλά αυτό (οι προδιαγραφές) θα προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή», δήλωσε ο Νίκος Παπακυπριακού, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Κύπρου.
Επί του παρόντος, στο μείγμα μπαίνει 10% πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Όταν οι αρχές διέταξαν αύξηση στο 19% τον περασμένο Οκτώβριο, οι τυροκόμοι απείλησαν να κλείσουν τα τυροκομεία τους, καθώς δεν υπήρχε αρκετό γάλα για να διατηρηθεί απρόσκοπτα η παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.