THEPOWERGAME
Μέ νέους μπελάδες βρίσκεται αντιμέτωπο το ευρωκοινοβούλιο, αφού πρώην ευρωβουλευτές που βγήκαν στη σύνταξη κινούνται νομικά ενάντια στο θεσμικό όργανο της ΕΕ, λόγω της δραστικής μείωσης που έχουν δει στο εισόδημα που λαμβάνουν από ένα ειδικό συνταξιοδοτικό fund. Πιο συγκεκριμένα, οι πρώην ευρωβουλευτές ισχυρίζονται ότι η μείωση των παροχών κατά 50% παραβιάζει τη δέσμευση για πλήρεις απολαβές όταν πρωτοδημιουργήθηκε το εν λόγω ταμείο το 1994.
Όπως αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ των Financial Times, το συγκεκριμένο ταμείο χρησιμοποιείται από σχεδόν 900 πρώην και νυν μέλη ή εξαρτώμενα μέλη, μεταξύ αυτών και ο Νάιτζελ Φάρατζ και η Μαρίν Λε Πεν. Σε μια προσπάθεια να καλύψει ένα έλλειμμα ύψους 310 εκατ. ευρώ, το οποίο προκλήθηκε από τις «απογοητευτικές» επενδύσεις, τον πληθωρισμό και τη μακροβιότητα των μελών του, το ευρωκοινοβούλιο αύξησε πέρυσι την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και έθεσε τέλος στην αυτόματη αύξηση των παροχών.
Τα εν λόγω μέτρα λήφθηκαν προκειμένου το ευρωκοινοβούλιο να αποφύγει να απορροφήσει χρήματα των φορολογουμένων για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στο ταμείο. Κατά συνέπεια, η μέση σύνταξη που λαμβάνεται από το εν λόγω ταμείο μειώθηκε στο μισό. Περισσότερα από 400 μέλη που λαμβάνουν σύνταξη από το ταμείο έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με ομαδική αγωγή. Όλοι εκτός από έναν – τον Ισπανό σοσιαλιστή Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο – έχουν καταθέσει υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο δικαστήριο, αν και ορισμένοι συμφώνησαν να μιλήσουν στους Financial Times.
Ένα μέλος για παράδειγμα δήλωσε ότι η μηνιαία σύνταξή του ύψους 1.700 ευρώ ήταν ο μοναδικός πόρος που είχε για να ζήσει μετά την πληρωμή της ασφάλισης υγείας. Ο Άντριου Νταφ, 75 ετών, Βρετανός πρώην ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, δήλωσε ότι το μηνιαίο εισόδημά του από το ταμείο είχε μειωθεί από λίγο πάνω από 3.600 ευρώ σε 1.800 ευρώ. Έχει άλλη μια εθνική σύνταξη από τα 15 χρόνια που ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Φυσικά, δεν είμαι άπορος, αλλά είναι εισόδημα που μου υποσχέθηκαν», είπε στην εφημερίδα. Τα χρήματα αυτά του επιτρέπουν να ταξιδεύει στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνεχούς συμβολής του στις συζητήσεις για την πολιτική της ΕΕ.
Ευρωκοινοβούλιο: «Bολές» από πρώην MEPs και ζητήματα «αρχής»
Σύμφωνα με τον Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η περικοπή του εισοδήματος από το ταμείο παραβιάζει την «αρχή της κοινοβουλευτικής ανεξαρτησίας» και είναι δυσανάλογη. Το ευρωκοινοβούλιο «παρείχε σταθερά στον προσφεύγοντα ακριβείς, άνευ όρων και συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι τα κεκτημένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα τηρούνταν και ότι θα αναλάμβανε τη νομική του ευθύνη μετά την εξάντληση του ταμείου», αναφέρει. Ο Sir Graham Watson, 67 ετών, πρώην πρόεδρος του φιλελεύθερου κόμματος ALDE, συμμετέχει επίσης στην προσφυγή.
Είπε ότι οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να εγκαταλείψουν τους εθνικούς μισθούς και όρους εργασίας με αντάλλαγμα το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα μέσω του ταμείου. «Ήταν μέρος της συμφωνίας. Είναι θέμα αρχής. Πλήρωσα πολλά χρήματα σε αυτό».
Τα πλάνα για να καλυφθεί η «τρύπα» των 310 εκατ. ευρώ
Να σημειωθεί ότι το ευρωκοινοβούλιο νίκησε τις νομικές προσφυγές το 2014 και το 2022 που ασκήθηκαν από ευρωβουλευτές κατά των αλλαγών στους κανόνες του ταμείου.
Για το θέμα της κρίσης και των περικοπών στο εν λόγω ταμείο είχε υπάρξει αρθρογραφία ήδη από τον Μάιο του 2023, οπότε και λήφθηκαν οι σχετικές αποφάσεις περί των περικοπών κατά 50%, με το Politico μάλιστα να προειδοποιεί από τότε για επικείμενες νομικές ενέργειες από πλευράς των ευρωβουλευτών.
Η απόφαση του Μαίου θεωρείται ότι θα παρατείνει πιθανότατα τη διάρκεια ζωής του ταμείου μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2027 και θα μειώσει τη «μαύρη τρύπα» των 310 εκατ. ευρώ σε περίπου 86 εκατ. ευρώ. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο το ταμείο θα γλιτώσει πιθανά τη χρεοκοπία και δεν θα χρειαστεί μάλιστα να διασωθεί με χρήματα των φορολογουμένων, ειδικότερα σε μια περίοδο που θα διεξαχθούν και οι ευρωεκλογές του 2024.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Politico, κατά την συζήτηση του Μαϊου για τις περικοπές, απορρίφθηκε από το Προεδρείο μια δεύτερη επιλογή, η οποία είχε περιγραφεί ως λιγότερο επικίνδυνη νομικά αλλά και «λιγότερο εκτεταμένη», η οποία θα μείωνε μόνο τις πληρωμές στο μισό και θα «πάγωνε» την αναπροσαρμογή.
Η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου των Πρασίνων Heidi Hautala είχε αναφέρει σε δήλωσή της ότι το ταμείο θα έπρεπε να έχει «εκκαθαριστεί εδώ και χρόνια» και κάλεσε επιτρόπους όπως τον Ζοζέπ Μπορέλ να αποχωρήσουν οικειοθελώς από το συνταξιοδοτικό fund. Η ίδια πρόσθεσε τότε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα παρατείνουν τη «ζωή» του ταμείου μόνο για μερικά ακόμη χρόνια.