THEPOWERGAME
Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, είναι νεκρός, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Ο Αλεξέι Ναβάλνι, δικηγόρος στο επάγγελμα και σφοδρός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε κριθεί ένοχος από ρωσικό δικαστήριο, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη.
Την είδηση του θανάτου του έκαναν γνωστές οι σωφρονιστικές αρχές της περιφέρειας του Γιάμαλο-Νένετς, όπου εξέτιε την ποινή του. Η συγκεκριμένη φυλακή βρισκόταν περίπου 60 χλμ βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Τους τελευταίες μήνες οι δικηγόροι του Ναβάλνι και συγγενικά του πρόσωπα είχαν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για τη ζωή του Ρώσου πολιτικού και ακτιβιστή.
«Στις 16 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ο κατάδικος Ναβάλνι ένιωσε αδιαθεσία μετά από μια βόλτα, σχεδόν αμέσως έχασε τις αισθήσεις του. Οι ιατροί από το σωφρονιστικό ίδρυμα έφτασαν αμέσως και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης», ανέφερε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα και στην οποία προστίθεται: «Πραγματοποιήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, αλλά δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο του κατάδικου. Τα αίτια του θανάτου βρίσκονται υπό εξακρίβωση».
⚡️ Alexei Navalny died in a penal colony, according to the Department of the Federal Penitentiary Service. pic.twitter.com/KIOJLyVGJu
— NEXTA (@nexta_tv) February 16, 2024
Ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε καταδικαστεί να παραμείνει στη φυλακή έως την ηλικία των 74 ετών για κατηγορίες που όπως έλεγε είναι «κατασκευασμένες» και είχαν στόχο να τον κρατήσουν μακριά από τα πολιτικά δρώμενα εν όψει και των ρωσικών προεδρικών εκλογών του 2024, όπου ο Πούτιν κατεβαίνει χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά αντίπαλος.
Το πρώτο σχόλιο του Κρεμλίνου για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι
Σε μια πρώτη αντίδραση μετά την είδηση ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε σε ρωσική φυλακή, όπου εξέτιε την ποινή του, το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάθος για τις συνθήκες θανάτου. «Η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία (FSIN) πραγματοποιεί όλους τους απαραίτητους ελέγχους σε σχέση με τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου.
Και πρόσθεσε: «Απ’ όσο γνωρίζουμε, τώρα, σύμφωνα με όλους τους ισχύοντες κανόνες, η FSIN ασχολείται με όλους τους ελέγχους, τις διευκρινίσεις κ.λπ. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύνολο κανόνων από τους οποίους καθοδηγείται η Υπηρεσία».
Η δίκη παρωδία του Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία
Τον Αύγουστο του 2023 δικαστήριο στη Ρωσία επέβαλε 19 χρόνια κάθειρξη στον Αλεξέι Ναβάλνι, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης και σφοδρό επικριτή του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ναβάλνι κρίθηκε ένοχος για μια σειρά νέων κατηγοριών, με διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κάνουν λόγο «δίκη – παρωδία». Είχε ήδη καταδικαστεί σε 11,5 χρόνια κάθειρξη για διαφθορά και άλλες κατηγορίες.
Η νέα δίκη Ναβάλνι πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, στη σωφρονιστική αποικία IK-6 στο Μελέχοβο, περίπου 235 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. Οι νέες κατηγορίες κατά του Ναβάλνι απαγγέλθηκαν βάσει έξι άρθρων του ρωσικού Ποινικού Κώδικα. Αναλυτικά:
- Για έκκληση προς εξτρεμισμό,
- για δημιουργία ΜΚΟ που καταπατάει τα δικαιώματα των πολιτών,
- για χρηματοδότηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας,
- για σύσταση εξτρεμιστικής οργάνωσης,
- για προσέλκυση ανηλίκων με σκοπό την πραγματοποίηση επικίνδυνων πράξεων και
- για αποκατάσταση του ναζισμού.
Τόσο ο ίδιος ο Αλεξέι Ναβάλνι, όσο και υποστηρικτές του, είχαν επανειλημμένα δηλώσει ότι αυτές οι καταδίκες εντάσσονταν στη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Πούτιν να φιμώσει τη ρωσική αντιπολίτευση. Σημειώνεται ότι το 2021, παρά τις προειδοποιήσεις υποστηρικτών του, ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε αποφασίσει να επιστρέψει στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου είχε νοσηλευτεί σε εξειδικευμένο νοσοκομείο, μετά τα συμπτώματα δηλητηρίασης που παρουσίασε και τα οποία συνδέθηκαν με απόπειρα δολοφονίας του από το Κρεμλίνο.
Οι περίεργοι θάνατοι αντιπάλων του Πούτιν
Εδώ και χρόνια οι περίεργοι – ξαφνικοί θάνατοι πολιτικών, ακτιβιστών και ολιγαρχών δεν είναι ασυνήθιστοι στη Ρωσία του Πούτιν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, του πρώην Ρώσου πράκτορα, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Λονδίνο με το ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο 210. 11 χρόνια μετά, το 2017 η αμερικανική εφημερίδα USA Today είχε δημοσιεύσει έρευνα, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 38 ολιγάρχες της εποχής είχαν πεθάνει ή κηρύχθηκαν «αγνοούμενοι» σε χρονικό διάστημα τριών ετών.
Το 2018 η υπόθεση του συνταγματάρχη ε.α. των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Σεργκέι Σκριπάλ είχε προκαλέσει σοβαρή διπλωματική κρίση στις διμερείς σχέσεις Βρετανίας και Ρωσίας. Ο Σκριπάλ, μαζί με την κόρη του, ζούσαν στη Βρετανία, όταν δέχτηκαν τη δολοφονική απόπειρα με νευρολογικό παράγοντα. Δύο χρόνια αργότερα, το 2020, ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με τη νευροτοξική ουσία Νοβιτσόκ και χρειάστηκε, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, να ταξιδέψει στη Γερμανία για να νοσηλευτεί. Η είδηση για τον θάνατο Ναβάλνι προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις.