THEPOWERGAME
Έκλεισε ο υποψήφιος καγκελάριος στη Γερμανία και από πλευράς CDU, όμως τα προμηνύματα δεν είναι ευνοϊκά και ο Άρμιν Λάσετ αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη, προκειμένου να έχει ελπίδες να επικρατήσει απέναντι στο αναδυόμενο άστρο της Πράσινης Αναλένα Μπέρμποκ.
Ήδη μία πρώτη δημοσκόπηση της Forsa από το δίκτυο RTL έδειξε ότι οι Πράσινοι κέρδισαν πέντε μονάδες, φτάνοντας στο 28%, ενώ το CDU υπό τον Άρμιν Λάσετ υποχώρησε 7 μονάδες στο 21%. Ξεχωριστή ερώτηση στη δημοσκόπηση έδειξε πως οι Γερμανοί προτιμούν τη Μπέρμποκ για να είναι η επόμενη καγκελάριος της Γερμανίας σε ποσοστό 32%, ενώ ο Λάσετ του CDU, στο αντίστοιχο ερώτημα, προτιμήθηκε μόλις από το 15%!
Πολλοί μάλιστα εκτιμούν πως η ανάδειξη του Λάσετ, προκειμένου να κρατηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες πιθανώς θα βλάψει τελικά το κόμμα, καθώς η απήχησή του στο σώμα των ψηφοφόρων είναι μικρή.
Και πιθανώς να αποδειχθεί για τους Χριστιανοδημοκράτες, πως η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα είναι εύκολα αντικαταστήσιμη. Ποιοί είναι όμως οι δύο υποψήφιοι για την καγκελαρία;
Αναλένα Μπέρμποκ, η εμπειρογνώμονας στην κλιματική αλλαγή δεν είναι απλά μία γυναίκα
Από την αρχή η Αναλένα Μπέρμποκ δεν είχε αφήσει καμιά αμφιβολία, ποιον ή μάλλον ποια θα έπρεπε να ψηφίσουν οι Πράσινοι το 2018 για πρόεδρο του κόμματος.
Με μαύρο δερμάτινο τζάκετ η ομοσπονδιακή βουλευτής από το Βρανδεμβούργο ανέβηκε στο πόντιουμ των ομιλητών του κομματικού συνεδρίου στο Ανόβερο και εκφώνησε μια μαχητική ομιλία.
Μια πρόταση όμως ιδιαίτερα από αυτήν την ομιλία επαναλαμβάνονταν συνεχώς τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
«Σήμερα, δεν εκλέγουμε τη γυναίκα στο πλευρό του προέδρου Ρόμπερτ Χάμπεκ, εκλέγουμε τη νέα συμπρόεδρο» τόνισε η Μπέρμποκ προκαλώντας παρατεταμένο χειροκρότημα των συνέδρων.
Στο τέλος το ποσοστό εκλογής της στη συμπροεδρία τότε του κόμματος ήταν πραγματικά υψηλό. Το πρώτο διάστημα ήταν λιγότερο γνωστή από ότι ο συμπρόεδρός της, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Αλλά πολύ γρήγορα η 40χρονη σήμερα Αναλένα επεξεργάστηκε το δικό της προφίλ.
Εμπειρογνώμων σε θέματα κλιματικής αλλαγής της κοινοβουλευτικής ομάδας και με εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όταν το 2020 κατέβηκε και πάλι, υποψήφια για την προεδρία απέναντι στον Χάμπεκ, αυτή τη φορά επικράτησε με ποσοστό 97%, έναντι 90% του αντιπάλου της.
Σε αντίθεση με το CDU και CSU, που συγκρούστηκαν σφοδρά, μέχρι να αναδείξουν υποψήφιο, τραυματίζοντας και την παράταξή τους, στους Πρασίνους οι δύο αρχηγοί, Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ, συνεννοήθηκαν μεταξύ τους αθόρυβα, ενωτικά και απρόσκοπτα.
Ο κ. Χάμπεκ όχι μόνο έδωσε το προβάδισμα στην συμπρόεδρό του, αλλά απηύθυνε και επιστολή προς τα μέλη του κόμματος εξηγώντας τους γιατί είναι η καταλληλότερη υποψήφια.
Η κλιματική ατζέντα της Μπέρμποκ και το πρωτάθλημα τραμπολίνου
Η Μπέρμποκ, που αναδείχθηκε τελικά υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία, ήταν πάντα φιλόδοξη.
Στην εφηβική της ηλικία ασκούσε πρωταθλητισμό. Στο γερμανικό πρωτάθλημα τραμπολίνου κατέλαβε την τρίτη θέση.
Στα 16 της πήγε για ένα χρόνο στις ΗΠΑ. Αργότερα σπούδασε μεταξύ άλλων και Δημόσιο Δίκαιο στο Ανόβερο. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Δημόσιο Δίκαιο στο βρετανικό LSE.
H Μπέρμοκ υποστηρίζει την κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στη Γερμανία πολύ πριν από το 2028, που αποτελεί δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης.
Υποστηρίζει επίσης την επιβολή ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους μέχρι 130 χιλιόμετρα την ώρα. Αντιτίθεται στην αύξηση των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό, ακόμη κι αν σημαντικοί εταίροι, όπως οι ΗΠΑ και τα χριστιανικά κόμματα το ζητούν μετ’ επιτάσεως.
Παρότι συζητιέται -όπως πάντοτε με τους Πρασίνους- το ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης συνασπισμού με το CDU, στο προεκλογικό τους πρόγραμμα οι Πράσινοι δεν επανέλαβαν λάθη του παρελθόντος, αποκαλύπτοντας προτιμήσεις κομμάτων σε πιθανή συγκυβέρνηση.
Άρμιν Λάσετ, ο «αιώνια υποτιμημένος»
Ο Άρμιν Λάσετ έχει μπροστά του πέντε μήνες για να αποδείξει ότι είχε δίκιο που επέμενε να ηγηθεί μιας από τις κρισιμότερες προεκλογικές εκστρατείες της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).
Αν και ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά, επικρατώντας στη μάχη για το χρίσμα, όλοι τον θεωρούν ήδη χαμένο.
Και στη μάχη που άρχισε χθες με ορίζοντα την 26η Σεπτεμβρίου, έχει κυρίως απρόθυμους υποστηρικτές που απλώς θα ποιήσουν την ανάγκη φιλοτιμία.
Ο γιος ανθρακωρύχου, αρχηγός του CDU εδώ και τρεις μήνες
Ο Άρμιν Λάσετ έχει μάλλον ταπεινή καταγωγή, o πατέρας του ήταν ανθρακωρύχος και η μητέρα του νοικοκυρά.
Μεγάλωσε στην πόλη του Άαχεν, δεν σχετίζεται με πολιτικά «τζάκια» και διένυσε τεράστια διαδρομή για να φτάσει στην κορυφή.
Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι Τομπίας Μπλάζιους και Μόριτς Κίπερ, που πρόσφατα έγραψαν μία μάλλον κολακευτική βιογραφία του, παραθέτουν ένα χαρακτηριστικό περιστατικό από την παιδική του ηλικία: στον προεκλογικό αγώνα του 1976- Χέλμουτ Κολ εναντίον Χέλμουτ Σμιτ- οι Χριστιανοδημοκράτες στήνουν προεκλογικό περίπτερο στο Άαχεν, ο 15χρονος Άρμιν περνάει από μπροστά και χαμογελάει σε όλους, μέχρι που κάποιος του προτείνει να βοηθήσει στη διανομή των φυλλαδίων.
Όσο ντροπαλός φαίνεται ο πιτσιρίκος, τόσο αποφασιστική ακούγεται η απάντησή του: Ναι, να βοηθήσω, αλλά σε κόμμα δεν μπαίνω.
Τελικά προσχωρεί στους Χριστιανοδημοκράτες στα 18 του. Πριν, θα εξομολογηθεί ο ίδιος μετά από χρόνια, «μου φαινόταν κάπως βαρετό και είχα χίλια πράγματα στο μυαλό μου».
Με σπουδές Νομικής στη Βόννη και στο Μόναχο, ενεργό συμμετοχή στην καθολική ενορία της γειτονιάς του, ακόμη κι ένα σύντομο πέρασμα από τη δημοσιογραφία, μεταξύ άλλων ως αρχισυντάκτης του εκκλησιαστικού εντύπου Kirchenzeitung. Διετέλεσε βουλευτής αρμόδιος για την ενσωμάτωση των αλλοδαπών στη Ρηνανία-Βεστφαλία -από τότε οι άσπονδοι φίλοι του του «κόλλησαν» το παρατσούκλι «Τουρκο-Άρμιν», ευρωβουλευτής και υπέρμαχος της ευρωζώνης.
H Pizza Connection με τους Πρασίνους
Παράλληλα, ο Λάσετ επιδεικνύει αντισυμβατικό πνεύμα, συμμετέχοντας στην ομήγυρη με την κωδική ονομασία Pizza-Connection.
Πρόκειται για την τακτική, συνήθως ανά τρίμηνο, συνάντηση νεαρών βουλευτών από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους στο ιταλικό εστιατόριο Sassela της Βόννης, κατά προτίμηση στο κελάρι με τα εκλεκτά κρασιά, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.
Το περιοδικό DER SPIEGEL έβλεπε την κρασοκατάνυξη ως «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», που προφανώς απέδωσαν στα επόμενα χρόνια.
Ο Άρμιν Λάσετ στη Μόρια της Λέσβου και η συμφωνία με την Τουρκία
Τον Μάρτιο του 2020 πάντως, όταν η Άγκυρα άνοιγε τα σύνορα στον Έβρο για όσους ήθελαν να περάσουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας, ο Λάσετ πήρε ξεκάθαρη θέση:
«Όποιος παραβιάζει τα σύνορα παράνομα, θα επιστρέφει στην Τουρκία, όπου θα πρέπει να τον φροντίζουν και όχι να τον καταδιώκουν. Όταν τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος, μπορεί να επιστρέψει στη Συρία. Αυτό ορίζει η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».
Τον Αύγουστο του 2020 ο Άρμιν Λάσετ βρέθηκε στη Μόρια της Λέσβου, αλλά η επίσκεψη δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα, καθώς μετανάστες άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, η αστυνομία επενέβη, σημειώθηκαν διαπληκτισμοί και τελικά οι επισκέπτες από τη Γερμανία απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.
Τότε ακούστηκε ότι είχε διαδοθεί μεταξύ των μεταναστών η εσφαλμένη πληροφορία ότι θα έφτανε στη Μόρια «ο καγκελάριος της Γερμανίας» και κάποιοι θέλησαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να διαδηλώσουν την οργή τους.
Πριν από τρεις μήνες, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας αναδείχθηκε αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου σήμερα στην Γερμανία, στην εξουσία αδιάλειπτα από το 2005.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung έκανε τότε λόγο περί «νίκης του απαξιωμένου κατεστημένου», καθώς ο Άρμιν Λάσετ καταποντιζόταν συνεχώς στις δημοσκοπήσεις, με την κοινή γνώμη να δείχνει ότι προτιμούσε ξεκάθαρα τον αντίπαλό του Φρίντριχ Μερτς.
Την απόφαση ωστόσο δεν έλαβε η κοινή γνώμη, ή έστω η βάση του κόμματος, αλλά οι 1.001 σύνεδροι, για τους οποίους μάλλον μέτρησαν περισσότερο οι δικές τους ανασφάλειες, μπροστά σ’ έναν αρχηγό – οδοστρωτήρα που διαλαλούσε ότι «ήθελε να τα αλλάξει όλα», παρά ο κόσμος.
Οι κομματικοί μηχανισμοί θριάμβευσαν. Ο κ. Λάσετ, ο «αιώνια υποτιμούμενος» της πολιτικής, όπως τον περιγράφει το περιοδικό Spiegel, έμεινε για μια ακόμη φορά όρθιος.
Αν τον Ιανουάριο η εκλογή του αρχηγού ήταν σε τελευταία ανάλυση υπόθεση 1.001 προσώπων, η επιλογή του υποψήφιου καγκελάριου ήταν ζήτημα 46 κορυφαίων στελεχών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Η αδυναμία του Άρμιν Λάσετ και του Μάρκους Ζέντερ, του αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας, να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να συμφωνήσουν προκειμένου ο ένας από τους δύο να αναδειχθεί υποψήφιος καγκελάριος, εξελίχθηκε σε επικίνδυνη φάρσα που τραυμάτισε βαθιά την – όποια – ενότητα των αδελφών κομμάτων.
Ο αρχηγός του CDU θεωρούσε ότι το μεγαλύτερο κόμμα «δικαιούται» να ορίσει τον υποψήφιο καγκελάριο, όμως ο Ζέντερ του CSU ενθαρρυνόταν από τις δημοσκοπήσεις που τον ήθελαν να προηγείται συντριπτικά του αντιπάλου του. Σε δίλημμα οι Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές, ετοιμάζονταν να γυρίσουν την πλάτη στον αρχηγό τους.
Αποτέλεσμα πολιτικού εκβιασμού
Όμως ο Άρμιν Λάσετ μπορεί να είναι αντιδημοφιλής, αλλά δεν είναι αφελής. Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο η απόφαση για το χρίσμα να παραπεμφθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ή στις τοπικές κομματικές οργανώσεις.
Στο τέλος, την απόφαση την έλαβαν τα 46 μέλη του προεδρείου του CDU. «Προτείνετέ με ή με χάνετε και από αρχηγό» και θα πρέπει να εκλεγεί νέος: αυτός ήταν ο «εκβιασμός», σύμφωνα με το Spiegel, και εκ του αποτελέσματος, είναι σαφές ότι ήταν επιτυχής: ο Άρμιν Λάσετ είναι υποψήφιος Καγκελάριος, «με τον οίκτο του Ζέντερ».