THEPOWERGAME
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση συρρίκνωσε τη βρετανική οικονομία μειώνοντας την ανάπτυξη και ωθώντας σε υψηλότερο πληθωρισμό, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Goldman Sachs, οι οποίοι συνέκριναν τις επιδόσεις της χώρας με παρόμοιες χώρες μετά το δημοψήφισμα του 2016.
Το πραγματικό ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υποαποδώσει κατά περίπου 5%, ανέφεραν ο Sven Jari Stehn και οι συνεργάτες του σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε αργά την Παρασκευή. Το μειωμένο διεθνές εμπόριο, οι αδύναμες επιχειρηματικές επενδύσεις και η μείωση των μεταναστών που προέρχονται από τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βρετανίας έχουν συμβάλει, ανέφεραν σύμφωνα με το Bloomberg.
«Τα στοιχεία δείχνουν ένα σημαντικό μακροπρόθεσμο κόστος παραγωγής από το Brexit», έγραψαν. «Το Ηνωμένο Βασίλειο υπολείπεται σημαντικά σε απόδοση έναντι άλλων προηγμένων οικονομιών μετά το δημοψήφισμα του 2016 για την ΕΕ».
Το συμπέρασμα της Goldman συμφωνεί σε γενικές γραμμές με άλλες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του Brexit. Ο επίσημος δημοσιονομικός παρατηρητής του Ηνωμένου Βασιλείου, το Office for Budget Responsibility, δήλωσε πέρυσι ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ πιθανώς μείωσε την οικονομική παραγωγή κατά 4%. Ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας Τζόναθαν Χάσκελ, δήλωσε πριν από ένα χρόνο ότι το Brexit κόστισε σε κάθε βρετανικό νοικοκυριό 1.000 λίρες (1.260 δολάρια) κατά μέσο όρο.
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει δυσκολευτεί να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για ανάπτυξη της οικονομίας από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη του 2022. Οι οικονομολόγοι διχάζονται σχετικά με το αν τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας θα δείξουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε σε τεχνική ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους.
Ο Σούνακ δυσκολεύτηκε να αναπτύξει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου όπως είχε υποσχεθεί.
Παρόλα αυτά, η Goldman δήλωσε ότι δεν μπορούν να αποδοθούν όλοι οι οικονομικοί αντίξοοι άνεμοι του Ηνωμένου Βασιλείου στο Brexit, επισημαίνοντας ότι η πανδημία και η ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη.
Ορισμένοι οικονομολόγοι, ιδίως εκείνοι που τάσσονται περισσότερο υπέρ της απόφασης για έξοδο από την ΕΕ, έχουν ταχθεί κατά της χρήσης της λεγόμενης προσέγγισης του διπλού για την ανάλυση των επιπτώσεων του Brexit. Αυτοί, όπως και η βρετανική κυβέρνηση, επισημαίνουν επίσης ότι το πραγματικό ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου έχει καλύτερες επιδόσεις από τη Γερμανία και την Ιταλία μετά το δημοψήφισμα.