THEPOWERGAME
Αρνητικός είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πρόταση της Χαμάς για νέα εκεχειρία στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για «ολοκληρωτική νίκη» τους επόμενους μήνες. «Οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς δεν οδηγούν πουθενά» ανέφερε με νόημα. Όπως μετέδωσε το BBC, η άρνηση Νετανιάχου δεν σηματοδοτεί και το τέλος των διαπραγματεύσεων, όπου η Αίγυπτος και το Κατάρ έχουν αναλάβει τον ρόλο διαμεσολαβητή, μαζί με τις ΗΠΑ.
Νωρίτερα, Αιγύπτιος αξιωματούχος ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και του Κατάρ θα ξεκινήσει «ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων» την Πέμπτη στο Κάιρο, αποσκοπώντας στην επίτευξη «ηρεμίας στη Λωρίδα της Γάζας», όπως και σε μια ανταλλαγή Παλαιστινίων κρατουμένων και Ισραηλινών ομήρων. Το Κάιρο προτρέπει «τις δύο πλευρές να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία» ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, διαβεβαιώνοντας ότι «η Αίγυπτος αναπτύσσει εντατικές και επίμονες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Τι ζητά η Χαμάς στη νέα εκεχειρία με το Ισραήλ
Καλά ενημερωμένη πηγή της Χαμάς επιβεβαίωσε επίσης ότι η εξτρεμιστική οργάνωση δέχτηκε τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, με στόχο «μια εκεχειρία, το τέλος του πολέμου και μια ανταλλαγή κρατουμένων». Την περασμένη εβδομάδα, η Χαμάς είχε δηλώσει ότι η προτεινόμενη νέα εκεχειρία προβλέπει:
- Παύση έξι εβδομάδων στις μάχες,
- ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων και
- αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Έκτοτε, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Την Τρίτη ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι είχε ανακοινώσει ότι πήρε μια θετική απάντηση από τη Χαμάς σε σχέση με «το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους».
Σημειώνεται ότι ο Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί την 5η περιοδεία στη Μέση Ανατολή μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα. Από την Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται, εξέφρασε την ελπίδα να «κλειδώσει» η συμφωνία για τους ομήρους της Χαμάς που κρατούνται στη Γάζα, προειδοποιώντας όμως ότι ακόμα χρειάζεται «πολλή δουλειά».
Οι συγγενείς των ομήρων της Χαμάς πιέζουν τον Νετανιάχου
Εν τω μεταξύ, συγγενείς ομήρων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυναν νέα έκκληση στην κυβέρνηση του Ισραήλ να αποδεχτεί τη συμφωνία που θα επιτρέψει την απελευθέρωσή τους, προειδοποιώντας πως τα χρονικά περιθώρια τελειώνουν. «Δεν πιστεύω ότι το Ισραήλ έχει άλλη επιλογή» είπε η Σάρον Λίφσιτς σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο. Οι γονείς της απήχθησαν κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η μητέρα της, Γιοχεβέντ, απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο, αλλά ο 83χρονος πατέρας της, Οντέντ, παραμένει όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Γιοχεβέντ υπογράμμισε πως το Ισραήλ «έχει καθήκον να φέρει πίσω τους πολίτες του» και «οφείλει να κάνει ό,τι χρειαστεί για να το πετύχει αυτό». Και ξεκαθάρισε: «Χρειαζόμαστε μια συμφωνία τώρα». Σε διαφορετική περίπτωση, είπε ότι «αρκετοί όμηροι δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν» για πολύ καιρό ακόμη.
Κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου η Χαμάς απελευθέρωσε 105 ομήρους. Το Ισραήλ εκτιμά ότι στη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν άλλοι 132. Η αδελφή του Στιβ Μπρίσλεϊ, η Λιάν Σαράμπι, σκοτώθηκε μαζί με τις δύο κόρες της κατά την επίθεση στο κιμπούτς Μπεερί. Όμηρος της Χαμάς παραμένει ο γαμπρός του, ο Έλι Σαράμπι, ενώ ακόμη ένα συγγενικό του πρόσωπο, ο Γιόσι Σαράμπι, βρήκε τον θάνατο κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του. Ο Στιβ Μπρίσλεϊ τόνισε πως «πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν» προκειμένου οι όμηροι να γυρίσουν σώοι στα σπίτια τους. Και προειδοποίησε ότι «ο χρόνος τελειώνει».