THEPOWERGAME
Η ματαίωση πακέτου 55 δισ. δολαρίων που ενέκρινε προ πενταετίας το διοικητικό συμβούλιο της Tesla ως αμοιβή του Έλον Μασκ αποτελεί μια απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα για τον «σούπερ σταρ CEO», όπως χαρακτηρίζει η Καθλίν Μάκορμικ τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας στη δικαστική απόφαση. Η δικαστής της πολιτείας του Ντέλαγουερ τόνισε, μεταξύ άλλων, πως το επίμαχο πακέτο είναι πάνω από 33 φορές μεγαλύτερο από την προηγούμενη αμοιβή του Μασκ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, με περιουσία 252 δισ. δολαρίων. «Μην εγγράψετε ποτέ την εταιρεία σας στην πολιτεία του Ντέλαγουερ».
Ο Μασκ, αν και μοναδικός στην ταχύτητα που εξωτερικεύει το αντισυμβατικό πνεύμα και αντιδραστικό χαρακτήρα του με αναρτήσεις στην πλατφόρμα του κοινωνικής δικτύωσης Χ, ανήκει στην κατηγορία των αφεντικών της Σίλικον Βάλεϊ που βαδίζουν ο καθένας με το ατομικό του σύστημα αξιών.
Με την ισχύ της τεχνολογικής προόδου, προσωπικότητες όπως ο Έλον Μασκ, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta Platforms ή ο καταδικασθείς Σαμ-Μπάνκμαν Φράιντ της χρεοκοπημένης FTX.com δεν προβάλουν απλά ένα όραμα για τον κόσμο. Θέλουν να κατασκευάσουν έναν διαφορετικό κόσμο καθώς στον υπάρχοντα σκοντάφτουν πάνω στις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να θέσουν όρια στη δραστηριότητα τους.
Φιλοδοξία του Μασκ είναι να καθοδηγήσει την ανθρωπότητα στον πλανήτη Άρη. Ο Ζούκερμπεργκ πιστεύει πως με το Metaverse, ένα ψηφιακό σύμπαν όπου κάθε αλληλεπίδραση θα είναι δυνατή, θα δημιουργηθούν νέες οικονομικές ευκαιρίες με την σύμπλευση της επαυξημένης πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Σαμ-Μπάνκμαν Φράιντ ανήκε ως φοιτητής στην κοινότητα του «αποτελεσματικού αλτρουισμού» της Σίλικον Βάλεϊ.
Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «The Atlantic» αναφέρει τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ ως την επιτομή ενός αυταρχισμού στον τεχνολογικό κλάδο. Ο ιδρυτής της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, η οποία μετονομάστηκε σε Meta Platforms μετά από μια σειρά σκανδάλων για την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων και τη χειραγώγηση χρηστών, είχε υιοθετήσει το μότο «εταιρεία υπεράνω πατρίδας» στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του. Στο άρθρο του «The Atlantic» υπογραμμίζεται πως η «Facebook (σήμερα Meta) έχει εξελιχθεί σε άβαταρ όλων όσων είναι λάθος στη Σίλικον Βάλεϊ».
Στην πρόσφατη δικαστική απόφαση του Ντέλαγουερ, η Μακόρμικ τονίζει σχετικά με το υπερμέγεθες πακέτο των 55 δισ. δολαρίων «ο Μασκ ασκούσε πλήρη έλεγχο στο διοικητικό συμβούλιο με την προσωπικότητα και επιρροή του παρά το ότι κατείχε μόνον το 22% των μετοχών της Tesla». Εάν η απόφαση αυτή, η οποία δικαιώνει μετόχους της Tesla που άσκησαν αγωγή για την υπερβολικά υψηλή αμοιβή του Μασκ, επικυρωθεί, τότε ο επικεφαλής της Tesla θα χάσει δικαιώματα πάνω σε 303 εκατ. μετοχές που αναλογούν στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Και έτσι το μερίδιο του θα συρρικνωθεί στο 13%, δηλαδή χαμηλότερα από τον στόχο του που ήταν το 25%. Παρά τη δυσανασχέτηση του Μασκ, τα κριτήρια αμοιβών της Σίλικον Βάλεϊ ξεπερνούν ακόμη και αυτά της Wall Street εάν αναλογιστεί κανείς πως ο Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, μιας από τις ισχυρότερες τράπεζες στον κόσμο, έλαβε 36 εκατ. δολάρια για το 2023.