THEPOWERGAME
Η Ουκρανία πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη μείωση της στρατιωτικής βοήθειας από πλευράς των δυτικών συμμάχων του, προειδοποίησε την Πέμπτη (01/02) σε άρθρο του στο CNN ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, επικεφαλής του ουκρανικού στρατού. Η συγκεκριμένη δήλωση του Ουκρανού στρατηγού έρχεται εν μέσω της συνεχιζόμενης φημολογίας περί επικείμενης απομάκρυνσής του από το αξίωμα λόγω των διαφωνιών του με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ζαλούζνι, ο οποίος έχει μεγαλύτερη αποδοχή από τους στρατιώτες και τους πολίτες στην Ουκρανία σε σχέση με τον Ζελένσκι (92% έναντι 77% σε δημοσκοπήσεις), αναφέρει στο κείμενό του ότι η Ουκρανία είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί για την πιθανή «μείωση της στρατιωτικής υποστήριξης από τους κυριότερους συμμάχους μας» λόγω των «δικών τους εσωτερικών πολιτικών εντάσεων».
Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αποφασίστηκε νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ, με ορίζοντας τετραετίας. Τις επόμενες ημέρες η αμερικανική Γερουσία αναμένεται να παρουσιάσει νέα πρόταση για σημαντική στρατιωτική βοήθεια στον ουκρανικό στρατό, που πολεμά τη Ρωσία. Ωστόσο, ο Ζαλούζνι προειδοποίησε ότι «τα αποθέματα πυραύλων και πυρομαχικών για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τα πυρομαχικά για το πυροβολικό εξαντλούνται λόγω της έντασης των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και λόγω της παγκόσμιας έλλειψης προωστικών γομώσεων».
Η φημολογία περί αγεφύρωτων διαφορών μεταξύ Ζελένσκι και Ζαλούζνι εντάθηκε μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ουκρανός στρατηγός στο περιοδικό «Economist» τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέφερε πως ο πόλεμος περιήλθε σε «αδιέξοδο». Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ζελένσκι. Αξιωματούχος, πάντως, της ουκρανικής προεδρίας διαβεβαίωσε χθες πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για την απομάκρυνση του στρατηγού «μέχρι σήμερα», συμπληρώνοντας πως το ζήτημα δεν πρέπει να «πολιτικοποιείται».
Κομβική η στράτευση στην Ουκρανία για την έκβαση του πολέμου
Επιπλέον, ο Ουκρανός στρατηγός Ζαλούζνι υπενθύμισε ότι η Ρωσία έχει πλεονέκτημα στο έμψυχο υλικό και έχει τη δυνατότητα να στρατολογεί περισσότερους στρατιώτες, στηλιτεύοντας την απροθυμία της ουκρανικής Βουλής και της ουκρανικής κυβέρνησης να λάβουν «αντιδημοφιλή μέτρα» για να επιστρατευτούν περισσότεροι Ουκρανοί -ζήτημα ολοένα και πιο δυσάρεστο στη χώρα. Αυτό ακριβώς το ζήτημα, σύμφωνα με βρετανικές εφημερίδες, φέρεται να ώθησε τον πρόεδρο Ζελένσκι να του ζητήσει να παραιτηθεί από ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
Ο ουκρανικός στρατός έχει ζητήσει από τον πρόεδρο Ζελένσκι να προχωρήσει στην επιστράτευση 500.000 ανδρών, γνωστοποιώντας ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει 600.000 στρατιώτες στην ουκρανική επικράτεια. Τον Ιανουάριο το ουκρανικό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να συζητήσει ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για το ζήτημα της στράτευσης, την ώρα που η Ρωσία έχει αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά στο βορειοανατολικό μέτωπο.
Η Ουκρανία να στηριχτεί στα δικά της drones
«Συνεχίζουν να μας παραλύουν οι ατέλειες του κανονιστικού πλαισίου και τα μονοπώλια στην αμυντική βιομηχανία» σημείωσε ο Ζαλούζνι, ο οποίος πιστώνεται την πρώτη μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση (άνοιξη 2022), που είχε ως αποτέλεσμα η Ουκρανία να ανακαταλάβει σημαντικά εδάφη στην περιφέρεια Χάρκοβο (ανατολικά), να «θωρακίσει» την περιοχή του Κιέβου (κεντρικά) και να μπει στην πόλη Χερσώνα (νότια).
Ο Ουκρανός στρατηγός δίνει έμφαση στην ανάγκη η Ουκρανία να επενδύσει στην παραγωγή δικών της «συγκριτικά φθηνών, σύγχρονων και πολύ αποτελεσματικών» μη επανδρωμένων στρατιωτικών μέσων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία προετοίμαζε μεγάλη επίθεση στο Κίεβο. Για τον σκοπό αυτό μια μεγάλη στρατιωτική φάλαγγα βρισκόταν σε απόσταση χλμ., έτοιμη να επιτεθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα. Εφαρμόζοντας τακτικές ανταρτοπόλεμου και με χρήση drones, οι Ουκρανοί στρατιώτες κατάφεραν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στις ρωσικές δυνάμεις, ματαιώνοντας τελικά το σχέδιο της Μόσχας για την επίθεση στο Κίεβο.
Στο κείμενο του στο CNN ο Ζαλούζνι επαναλαμβάνει ότι η Ουκρανία πρέπει να βρει νέους τρόπους για να εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας, καθώς ο πόλεμος οδεύει να εισέλθει αυτόν τον μήνα στην τρίτη του χρονιά. Προς αυτήν την κατεύθυνση εστίασε την προσοχή του τόσο στα εναέρια όσο και τα θαλάσσια drones, τα οποία αξιοποιούνται με μεγάλη επιτυχία από τον ουκρανικό στρατό, προκαλώντας σοβαρά πλήγματα στον ρωσικό στρατό. «Αυτά και άλλοι τύποι προηγμένων όπλων θα δώσουν τη δυνατότητα στο Κίεβο να αποφύγει να συρθεί σε πόλεμο θέσεων, στον οποίο «δεν έχουμε πλεονέκτημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και κατέληξε, υπογραμμίζοντας πως στόχος της Ουκρανίας πρέπει να είναι να «μεγιστοποιήσουμε την εξασφάλιση των πιο τεχνολογικά προηγμένων δυνατοτήτων μάχης», που «θα επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε λιγότερους πόρους για να προκαλούμε τη μέγιστη ζημιά στη Ρωσία».