THEPOWERGAME
Το Ιράν αρνείται την κατηγορία πως αυτό ευθύνεται για την επίθεση με drone η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις στρατιωτικοί των ΗΠΑ και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι στα σύνορα Ιορδανίας/Συρίας, με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το IRNA.
«Οι κατηγορίες αυτές διατυπώνονται με πολιτικό στόχο», που είναι «να αντιστραφούν οι πραγματικότητες στην περιοχή», έκρινε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί, σύμφωνα με το IRNA, σχολιάζοντας δηλώσεις του επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας, του Ντέιβιντ Κάμερον, που κάλεσε την Τεχεράνη να επιλέξει την «αποκλιμάκωση».
«Είναι επίσης εμφανές πως είναι επηρεασμένες από τρίτους, συμπεριλαμβανομένου του σιωνιστικού καθεστώτος, που δολοφονεί παιδιά», πρόσθεσε ο κ. Καναανί, αναφερόμενος στο Ισραήλ, που ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της επικράτειάς του την 7η Οκτωβρίου.
«Όπως έχουμε πει ήδη, οι οργανώσεις της αντίστασης στην περιοχή ανταπαντούν στα εγκλήματα πολέμου και στη γενοκτονία που διαπράττει το σιωνιστικό καθεστώς» και «δεν λαμβάνουν διαταγές» από το Ιράν, «αποφασίζουν για τις ενέργειές τους μόνες τους, στη βάση των δικών τους αρχών», επέμεινε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε αυτό το —πρώτο θανατηφόρο— πλήγμα εναντίον των στρατευμάτων τους στην περιοχή έπειτα από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.
Επίσκεψη του ΥΠΕΞ του Ιράν στο Πακιστάν
Στο μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται σήμερα το Πακιστάν για συνομιλίες με σκοπό την αποκλιμάκωση των εντάσεων, έπειτα από την πρόσφατη ανταλλαγή πολύνεκρων επιδρομών σε παραμεθόριες περιοχές.
Ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν έφθασε χθες Κυριακή στο Ισλαμαμπάντ, κατέγραψε οπτικό υλικό που διένειμε το ΥΠΕΞ του Πακιστάν, διευκρινίζοντας πως είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πακιστανό ομόλογό του Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι και τον πρωθυπουργό Ανουάρ ουλ Χακ Κακάρ.
Οι σχέσεις των δυο γειτονικών κρατών χειροτέρεψαν απότομα τη 16η Ιανουαρίου, όταν το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους και drones εναντίον «τρομοκρατικής» οργάνωσης στην πακιστανική επικράτεια. Το Πακιστάν ανταπέδωσε δύο ημέρες αργότερα, βάζοντας με τη σειρά του στο στόχαστρο «κρησφύγετα τρομοκρατών» στο Ιράν.
Συνολικά 11 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στα πλήγματα στην περιοχή Μπαλουτσιστάν, που είναι μοιρασμένη ανάμεσα στις δυο χώρες, κατά τους επίσημους απολογισμούς.
Η ανταλλαγή φονικών βομβαρδισμών θορύβησε τη διεθνή κοινότητα, την ώρα που η Εγγύς Ανατολή συνταράσσεται από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και όσα πυροδοτεί στην ευρύτερη περιοχή.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το Ισλαμαμπάντ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Τεχεράνη για διαβουλεύσεις και ανακοίνωσε πως ο πρεσβευτής του Ιράν στο Πακιστάν, ο οποίος βρισκόταν στην πατρίδα του, δεν θα επιτρεπόταν να επιστρέψει στο πόστο του.
Έπειτα από αρκετές ημέρες σύγχυσης και απειλητικής ρητορικής, οι δυο κυβερνήσεις ανακοίνωσαν εντέλει την επάνοδο των σχέσεών τους στην ομαλότητα και την προσεχή επίσκεψη του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας στο Πακιστάν.
Ωστόσο προχθές Σάββατο ένοπλοι σκότωσαν εννιά ανθρώπους, που παρουσιάστηκαν ως Πακιστανοί από το Ισλαμαμπάντ, στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοανατολικό Ιράν.
Τεχεράνη και Ισλαμαμπάντ ανταλλάσσουν συχνά κατηγορίες πως επιτρέπουν σε οργανώσεις ανταρτών να χρησιμοποιούν αντίστοιχα το πακιστανικό και το ιρανικό έδαφος για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της άλλης πλευράς.