THEPOWERGAME
Οι προσδοκίες για την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής στην Τουρκία μετά τον περσινό διορισμό της Χαφιζέ Γκέι Έρκάν ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας επισκιάζονται από κατηγορίες για νεποτισμό που εμπλέκουν τον πατέρα της. Η υπόθεση εικάζεται πως μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αποχώρηση της Έρκαν από το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας πριν τις δημοτικές εκλογές που είναι δρομολογημένες για τα τέλη Μαρτίου.
Πληροφορίες θέλουν τον Έρολ Έρκάν, πατέρα της διοικήτριας της Τράπεζας της Τουρκίας, να διαμεσολαβεί για την απόλυση υπαλλήλου της κεντρικής τράπεζας και να εισηγείται τον τερματισμό των συμβάσεων για άλλα μέλη του προσωπικού χωρίς να έχει αναλάβει επίσημα αρμοδιότητες. Η απολυμένη Μπισρά Μποσκούτ προέβη σε επίσημη καταγγελία στην προεδρία της Τουρκίας, με την εφημερίδα Sozcu να δημοσιεύει πρώτη την είδηση την περασμένη εβδομάδα. Η Χαφιζέ Γκέι Έρκάν προχώρησε στην αντεπίθεση, αρνούμενη τις κατηγορίες στον προφίλ που διατηρεί στην πλατφόρμα Χ και δεσμευόμενη πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Ανώνυμες πηγές του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg αποκάλυψαν πως ο πατέρας της Έρκαν έδινε τακτικά το παρόν στα γραφεία της κεντρικής τράπεζας και ότι είχε ενεργό συμμετοχή σε όλες τις υποθέσεις, ειδικότερα στο τμήμα ανθρωπίνων πόρων. Ο Έρολ Έρκάν έχει, επίσης, αρνηθεί τις κατηγορίες που σκοπό έχουν να ζημιώσουν το κύρος της κόρης του, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.
Εάν οι φήμες αυτές επιβεβαιωθούν τότε η Έρκάν θα είναι η 6η κεντρική τραπεζίτης που απολύεται εντός πενταετίας. Οι διαδοχικές αυξήσεις του βασικού επιτοκίου που έχουν αποφασιστεί στη «σκοπιά» της βοηθούν στη σταθεροποίηση του εγχώριου οικονομικού κλίματος και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στα μάτια των ξένων επενδυτών.
Κάτω από αυτό το κλίμα έλαβε χώρα η συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου έχει προεξοφληθεί εδώ και καιρό μια τελευταία αύξηση του επιτοκίου αναφοράς στο 45% από το 42,5%. Από αυτό το σημείο και έπειτα, οι απόψεις διίστανται για τη χρονική στιγμή που θα ξεκινήσει ο καθοδικός κύκλος των επιτοκίων στην τουρκική οικονομία, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός στο 65%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου.
Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις προστίθεται ένα ακόμη ερώτημα. Το εάν ή όχι θα παραμείνει η Έρκάν στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας και στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών, Μεχμέτ Σίμσεκ, που ανάλαβε καθήκοντα περίπου την ίδια περίοδο με εκείνη με σκοπό το «νοικοκύρεμα» των δημοσιονομικών στην Τουρκία.
Οι προκάτοχοι της Έρκάν δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν μια αυστηρή νομισματική πολιτική διότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν κάθετα αντίθετος μέχρι που το τίμημα της υποτίμησης λίρας ήταν πολύ μεγάλο για την κυβέρνηση. Μια απομάκρυνση της Έρκάν για διαφορετικούς λόγους θα ήταν ατυχής καθώς ο Ερντογάν έχει δώσει το πράσινο φως για την εφαρμογή μια ορθόδοξης πολιτικής για την οικονομία όσο επώδυνη και είναι πολιτικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Πάντως, μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου θεωρούν πως δεν είναι απαραίτητη περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής ύστερα από τον πενταπλασιασμό του κόστους δανεισμού της οικονομίας από τον περσινό Ιούνιο που διορίστηκε κεντρική τραπεζίτης η Έρκάν.