THEPOWERGAME
Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αργεντινή την Τετάρτη (24/1), καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την οικονομική πολιτική που προωθεί ο νέος πρόεδρος της χώρας, Χαβιέρ Μιλέι. Είναι η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση και απεργία της προεδρικής θητείας του. «Η πατρίδα δεν πωλείται», «εδώ δεν υπάρχουν κάστες» και «το να τρως δεν είναι προνόμιο», ορισμένα από τα συνθήματα σε πανό και πλακάτ στο Μπουένος Άιρες. Μόνο στην πρωτεύουσα της Αργεντινής διαδήλωσε μισό εκατομμύριο πολίτες. Μεγάλες διαδηλώσεις και στις επαρχίες Κόρδομπα, Κοριέντες, Ροσάριο και Τουκουμάν.
Στο Μπουένος Άιρες οι συγκοινωνίες, τα εμπορικά καταστήματα και οι τράπεζες λειτουργούσαν κανονικά στο μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής ημέρας. Λεωφορεία και τρένα κυκλοφορούσαν έως τις 19:00 το απόγευμα, προτού η λειτουργία τους διακοπεί μέχρι τα μεσάνυχτα. Οι αερομεταφορές επηρεάστηκαν περισσότερο. Η Aerolíneas Argentinas ανακοίνωσε πως ακυρώθηκαν 295 πτήσεις, ανάμεσά τους αρκετές διεθνείς, επηρεάζοντας πάνω από 20.000 επιβάτες». «Η χώρα δεν σταματά» υποστήριξε η υπουργός Ασφάλειας Πατρίσια Μπούλριτς, η οποία ισχυρίστηκε ότι η αντικυβερνητική κινητοποίηση ήταν «απόλυτη αποτυχία», καθώς η πλειονότητα των εργαζομένων «αποφάσισε να πάει να δουλέψει». Παράλληλα, έκανε λόγο για «μαφιόζους συνδικαλιστές» και «μάνατζερ φτώχειας», οι οποίοι «αντιστέκονται στην αλλαγή που αποφασίστηκε δημοκρατικά από την κοινωνία».
Πάνω από 200% ο πληθωρισμός στην Αργεντινή
Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι τα χέρια του Χαβιέρ Μιλέι είναι δεμένα, καθώς τα περιθώρια ελιγμών στην οικονομική πολιτική είναι ελάχιστα, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει (211% σε ετήσια βάση), με τα σκληρά μέτρα λιτότητας να αποτελούν μονόδρομο.
Σημειώνεται ότι το κυβερνών κόμμα «Η Ελευθερία προχωρά» είναι Τρίτη δύναμη στο Κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι η παράταξη Μιλέι θα κληθεί να προχωρήσει σε συμβιβασμούς, προκειμένου να μπορέσει να περάσει τα περισσότερα από τα μέτρα λιτότητας. Προς αυτήν την κατεύθυνση δηλώνει ανοιχτή να αποσύρει 141 από τις 664 αρχικές διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου.
Οι ιδιωτικοποιήσεις (αφορούν σε πρώτη φάση 41 δημόσιες επιχειρήσεις), τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, η εκχώρηση ευρύτερων εξουσιών στην κεντρική κυβέρνηση εξαιτίας της «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης της οικονομίας», καθώς και η κατανομή πόρων στις επαρχίες της Αργεντινής παραμένουν τα βασικά σημεία τριβής.