THEPOWERGAME
Αναμφίβολα, η Κριστίν Λαγκάρντ είναι μια από τις αναγνωρισμένες φυσιογνωμίες σε παγκόσμια κλίμακα, με μια αξιοζήλευτη πορεία στον διεθνή χρηματοπιστωτικό κλάδο. Γι’ αυτόν τον λόγο προκαλεί αίσθηση η αισθητά χαμηλότερη βαθμολογία που απέσπασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από την αξιολόγηση του προσωπικού της.
Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της ΕΚΤ και έδωσε στη δημοσιότητα το Politico, η πλειοψηφία των εργαζομένων θεωρούν πως η Λαγκάρντ δεν είναι το κατάλληλο άτομο για να ηγείται της τράπεζας. Αναλυτικότερα, το 50,6% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν τις επιδόσεις της μέχρι σήμερα, δηλαδή στο ήμισυ της οκταετούς θητείας της, ως «πολύ κακές» ή «κακές».
Αντίστοιχες έρευνες για τους δυο προηγούμενους προέδρους της ΕΚΤ καταλήγουν σε εκ διαμέτρου διαφορετικά συμπεράσματα. Λιγότερο από το 10% των ερωτηθέντων θεωρούσαν πως οι επιδόσεις του Μάριο Ντράγκι ήταν «πολύ κακές» ή «κακές» ενώ το 55% τον χαρακτήριζε «πολύ καλό» ή «εξαιρετικό». Και μόνον το 14,5% όσων συμμετείχαν στην έρευνα του συνδικάτου της ΕΚΤ είχαν αξιολογήσει τον Ζαν-Κλόντ Τρισέ ως «πολύ κακό» ή «κακό».
Ένα από τα πορίσματα της έρευνας για την αξιολόγηση της Κριστίν Λαγκάρντ, όπου συμμετείχαν 1.159 από τους 4.500 υπαλλήλους της ΕΚΤ, είναι πως αναμειγνύεται με την πολιτική και εκμεταλλεύεται την τράπεζα προς όφελος της προσωπικής της ατζέντας. «Ο Μάριο Ντράγκι ήταν εκεί για την ΕΚΤ ενώ σήμερα φαίνεται πως η ΕΚΤ είναι εκεί για την Κριστίν Λαγκάρντ» δήλωσε ένα από μέλη του προσωπικού στο Politico. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως το 38% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που έχουν ληφθεί υπό την προεδρία της Λαγκάρντ έναντι του 64% που ίσχυε για τον Ντράγκι κατά τη λήξη της θητείας του.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το ότι πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων προβληματίζονται για το εάν η ΕΚΤ θα καταφέρει να κατοχυρώσει τη σταθερότητα των τιμών που είναι βασική αποστολή της. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Politico, η πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν έρθει αντιμέτωπα με μια σειρά μεγάλων κρίσεων από την πανδημία έως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συνακόλουθη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Εν πάση περιπτώσει, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν την εσωτερική αξιολόγηση της ΕΚΤ συγκρούονται με τη φήμη που έχει κτίσει διεθνώς η κ. Λαγκάρντ και την ευρεία αποδοχή για τη στάση της ως κεντρική τραπεζίτης της Ευρωζώνης κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Σενάρια θέλουν κατά καιρούς την Κριστίν Λαγκάρντ να επιστρέφει στην πολιτική σκηνή, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Μανουέλ Μακρόν, να φέρεται πως της ζήτησε πέρσι το καλοκαίρι να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας όταν η δημοτικότητα της Ελιζαμπέτ Μπορν είχε δεχτεί μεγάλο πλήγμα από το νομοσχέδιο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Τελικά, η Μπορν υπέβαλε την παραίτησή της αρχές Ιανουαρίου, ενώ κάποιες πηγές του διεθνούς Τύπου θέλουν την Λαγκάρντ να θέτει ακόμη και υποψηφιότητα για την προεδρεία της Γαλλίας όταν λήξει η θητεία της στην ΕΚΤ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε την 4η πρωτιά της Λαγκάρντ καθώς είναι η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρόεδρος της ΕΚΤ.