THEPOWERGAME
Η Ιαπωνία έγινε πρόσφατα το πέμπτο έθνος που ολοκλήρωσε με επιτυχία ομαλή προσεδάφιση στην επιφάνεια του φεγγαριού, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία. Οι προσεδαφίσεις στη σελήνη, ωστόσο, είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνές τα επόμενα χρόνια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μάλιστα, περισσότερες από 100 σεληνιακές αποστολές, τόσο από ιδιωτικές εταιρείες όσο και από κυβερνήσεις, αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
«Το φεγγάρι είναι ένα πεδίο δοκιμών», δήλωσε στο CNBC η Μισέλ Χάνλον, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Αεροπορικού και Διαστημικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή. «Η ανθρωπότητα πρέπει να φτάσει στο φεγγάρι για να μάθει πώς να ζει στο διάστημα, για να μάθει πώς να αξιοποιεί τους πόρους του διαστήματος. Και αυτό είναι πραγματικά το σκαλοπάτι για όλα τα τεράστια πλούτη του σύμπαντος».
Μερικά από τα πλούτη που αναζητούν αυτές οι χώρες και οι εταιρείες περιλαμβάνουν μέταλλα σπάνιων γαιών και το ισότοπο ήλιο-3, το οποίο, ενώ είναι σπάνιο στη Γη, υπάρχει σε αφθονία στο φεγγάρι και θεωρητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία αντιδραστήρων πυρηνικής σύντηξης.
«Δεν έχουμε βρει ακόμα ακριβώς πώς να το κάνουμε. Υπάρχουν πολλές θεωρίες γι’ αυτό. Αλλά, μόλις το καταλάβουμε, το ήλιο-3 στο φεγγάρι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει σοβαρά τη Γη, ολόκληρη τη Γη, για αιώνες», δήλωσε η Χάνλον.
Έπειτα υπάρχει η παρουσία ενός άλλου ζωτικού φυσικού πόρου που οι χώρες αναζητούν: το νερό. Εκτός του ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση, το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καυσίμων πυραύλων, πράγμα που σημαίνει ότι το φεγγάρι θα μπορούσε μια μέρα να γίνει σταθμός ανεφοδιασμού για πυραύλους και εφαλτήριο για βαθύτερη εξερεύνηση του διαστήματος.
«Όποιος καταφέρει να εδραιώσει μια σημαντική σεληνιακή παρουσία, κάνει μια δήλωση για το πολιτικό του σύστημα, για το οικονομικό του σύστημα, για το ποιος προηγείται στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό», δήλωσε στο CNBC ο Ντιν Τσενγκ, ανώτερος σύμβουλος για το πρόγραμμα της Κίνας στο Ινστιτούτο Ειρήνης των Ηνωμένων Πολιτειών. «Αλλά ένα δεύτερο, νεότερο κομμάτι σε αυτό είναι η πεποίθηση ότι υπάρχουν σημαντικοί πόροι στο φεγγάρι που είναι χρήσιμοι για τη Γη ή χρήσιμοι για μελλοντικές διαστημικές πτήσεις».