THEPOWERGAME
Με την εισαγωγή της Coinbase στο χρηματιστήριο Nasdaq, ο Μπράιαν Άρμστρονγκ συμπεριλήφθηκε στους 100 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, η διαδρομή του 38χρόνου Άρμστρονγκ μέχρι την κορυφή της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας ήταν γρήγορη αλλά έγινε συνειδητοποιημένα.
Ερχόμενος από μια οικογένεια μηχανικών, ο Άρμστρονγκ σπούδασε οικονομικά και πληροφορική στο πανεπιστήμιο Ράις του Τέξας. Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές του έζησε έναν χρόνο στην Αργεντινή, όπου συνειδητοποίησε τις επιπτώσεις του υπερπληθωρισμού στην καθημερινότητα των πολιτών. Το 2010 διάβασε τη Λευκή Βίβλο του Σατόσι Νακαμότο για το bitcoin και μετά από ένα πέρασμα στην Airbnb, ίδρυσε την Coinbase με τον Φρεντ Έρσχαμ λόγω του μεγάλου ενθουσιασμού του για τα ψηφιακά νομίσματα.
Κατά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο Nasdaq, η Coinbase έφθασε τα 86 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας την αξία των 40 εκατ. μετοχών που κατέχει ο Άρμστρονγκ έως τα 12,6 δισ δολάρια. Μέχρι και την Παρασκευή, η μετοχή της εταιρείας κινούνταν στα 320 δολάρια, με τους αναλυτές της αγοράς να αναρωτιούνται εάν θα ενταχθεί στο κλαμπ των τεχνολογικών κολοσσών όπως είναι η Facebook, η Apple, η Amazon και η Alphabet.
Coinbase: Συναλλαγές σε πάνω από 100 ψηφιακά νομίσματα
Ο Άρμστρονγκ χαρακτηρίζει την Coinbase ως μια εταιρεία κρυπτονομισμάτων, δημιουργώντας μια νέα κατηγορία που ξεφεύγει από τα όρια της ψηφιακής τραπεζικής ή της ψηφιακής τεχνολογίας. Εκτός από το bitcoin, που ανήλθε στο νέο ρεκόρ των 64.000 δολαρίων, η Coinbase κάνει συναλλαγές σε πάνω από 100 ψηφιακά νομίσματα και έχει 56 εκατ. χρήστες από τις προμήθειες των οποίων διασφαλίζει τα έσοδα της. Το ενεργητικό της Coinbase υπερβαίνει τα 25 δισ δολάρια και ο ημερήσιος όγκος των συναλλαγών κινείται στα 320 δισ δολάρια, με τα έσοδα της να υπερδιπλασιάζονται πέρσι στα 1,28 δισ δολάρια.
Η Coinbase μπορεί να είναι, ωστόσο, εκτεθειμένη στις απότομες διακυμάνσεις των ψηφιακών νομισμάτων. Παρόλα αυτά σε χώρες με υψηλό πληθωρισμό και ασταθείς ισοτιμίες, όπως η Αργεντινή και ο Λίβανο, οι πολίτες καταφεύγουν στα ψηφιακά νομίσματα ως εναλλακτική του δολαρίου για να θωρακίσουν την περιουσία τους. Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας απαγόρευσε τη χρήση κρυπτονομισμάτων για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών που έχει ξεκινήσει να γίνεται δειλά στη χώρα. Και εκεί ο πληθωρισμός είναι υψηλός και η τουρκική λίρα καταγράφει απώλειες έναντι του δολαρίου. Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει τη φιλοσοφία των «οπαδών» των κρυπτονομισμάτων για πλήρη ανεξαρτησία από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών.
Μ. Άρμστρονγκ: Η δημόσια στάση του
Ο Άρμστρονγκ αποφεύγει να λαμβάνει δημόσια θέση σε πολιτικά ή κοινωνικά ζητήματα, αν και ο λογαριασμός του στο Twitter έχει 550.000 ακόλουθους. Μια ουδέτερη στάση ζήτησε και από τους εργαζόμενους σε υπόμνημα που είδε το φως της δημοσιότητας πέρσι τον Σεπτέμβριο, προφέροντας μάλιστα αποζημίωση σε όσους διαφωνούσαν με τη γραμμή της εταιρείας που αποθαρρύνει τον ακτιβισμό και τις πολιτικές συζητήσεις στον χώρο εργασίας.
Αναφερόμενος στην «εσωτερική διαμάχη» που βιώνουν οι εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ καθώς εμπλέκονται σε διάφορες μορφές κοινωνικού ακτιβισμού», τόνισε πως αν και οι ενέργειες αυτές είναι καλοπροαίρετες μπορεί να τις βλάψουν. Όπως αναφέρει «η αποστολή της Coinbase είναι να δημιουργήσει ένα ανοικτό χρηματοοικονομικό σύστημα για τον κόσμο». «Αυτό σημαίνει πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα κρυπτονομίσματα για να φέρουμε την ελευθερία σε όλους τους ανθρώπους».