THEPOWERGAME
Η απόφαση της Ιταλίας στα τέλη του περασμένου έτους να απορρίψει ένα ταμείο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνει την ΕΕ χωρίς ένα ισχυρό εργαλείο για την προστασία των φορολογουμένων από μια μελλοντική τραπεζική κρίση, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.
«Είναι μια χαμένη ευκαιρία να γίνει η ευρωζώνη πιο ανθεκτική και μια χαμένη ευκαιρία να ενισχυθεί η τραπεζική ένωση», δήλωσε ο Πιερ Γκραμέγκνα, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Νομοθέτες από το ακροδεξιό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας του Ιταλού πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, καθώς και από τον εταίρο του συνασπισμού Λέγκα, ψήφισαν τον Δεκέμβριο κατά της επικύρωσης της μεταρρύθμισης του ESM, η οποία αποτελεί πολιτικά τοξικό ζήτημα στην Ιταλία εδώ και χρόνια. Έχει ήδη εγκριθεί από τις άλλες 19 χώρες της ευρωζώνης.
Ο Πασκάλ Ντόνοχιου, ο οποίος ηγείται του Eurogroup, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, δήλωσε ότι «δεν φείδεται προσπαθειών» για να προσπαθήσει να βρει μια διέξοδο με τον Ιταλό Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.
«Εάν η Ευρώπη αντιμετώπιζε μια σημαντική οικονομική δυσκολία με επίκεντρο μια τράπεζα σήμερα μας λείπει πλέον ένα πραγματικά σημαντικό εργαλείο για να βοηθήσουμε στην προστασία των φορολογουμένων, των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων από το κόστος αυτής της δυσκολίας», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου.
Το ταμείο δημιουργήθηκε το 2012 για να βοηθήσει τις οικονομίες της ευρωζώνης με αντάλλαγμα αυστηρές μεταρρυθμίσεις. Η Μελόνι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Ιταλία δεν θα το αξιοποιήσει ποτέ, αλλά οι Ευρωπαίοι ομόλογοί της της ζήτησαν να εγκρίνει το backstop για να μπορέσουν και άλλες χώρες να έχουν πρόσβαση σε αυτό.
Οι διαδοχικές κυβερνήσεις στη Ρώμη δεν μπόρεσαν να επικυρώσουν τη μεταρρύθμιση του ESM. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η χρήση του θα αύξανε τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους-μαμούθ της χώρας.
Εκτός του ότι προκαλεί ένταση στο εσωτερικό της ΕΕ, το ζήτημα αντανακλά μια λαϊκιστική κίνηση, μεταξύ άλλων από την αντιμεταναστευτική Λέγκα. Ο ηγέτης της, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός, δήλωσε κατά τη στιγμή της ψηφοφορίας ότι η απόφαση προστατεύει τους Ιταλούς φορολογούμενους από τη χρηματοδότηση της διάσωσης «ξένων τραπεζών».
Ο Γκραμένια πάντως δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο να αναζητηθεί λύση.
«Ευτυχώς, αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που δεν έχουμε χρηματοπιστωτική κρίση, όπου οι τράπεζες έχουν υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπου έχουμε χρηματοπιστωτική σταθερότητα», είπε.