THEPOWERGAME
Πέντε ανατολικά κράτη της ΕE απαιτούν από την Ένωση να επιβάλει εισαγωγικούς δασμούς στα προερχόμενα από την Ουκρανία σιτηρά, καθώς επικαλούνται αθέμιτο ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας της Ουγγαρίας οι υπουργοί Γεωργίας της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας έστειλαν επιστολή στην Κομισιόν ζητώντας μέτρα, υποστηρίζοντας ότι τα φθηνότερα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία πλήττουν τις εξαγωγικές τους αγορές.
Οι πέντε υπογράφοντες είναι μεταξύ των έξι κρατών μελών της ΕΕ που παράγουν σημαντικά περισσότερο σιτάρι και αραβόσιτο από ό,τι χρειάζονται, κάτι που είναι βασικό για την ευρωπαϊκή ασφάλεια των τροφίμων και τη στρατηγική κυριαρχία της ΕΕ, δήλωσαν οι υπουργοί. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Βρυξέλλες πρέπει να θεσπίσουν μέτρα που θα προστατεύουν τις αγορές των κρατών μελών που συνορεύουν με την Ουκρανία, βοηθώντας τα παράλληλα να αξιοποιήσουν πλήρως το εξαγωγικό τους δυναμικό», αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφεται από τους υπουργούς, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας, Istvan Nagy. «Ένα από αυτά (τα μέτρα) θα μπορούσε να είναι η εισαγωγή εισαγωγικών δασμών στα πιο ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα».
Τα μεγαλύτερα μεγέθη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της Ουκρανίας καθιστούν τις εξαγωγές σιτηρών της χώρας φθηνότερες και αυτό ωθεί τους αγρότες της ΕΕ εκτός των παραδοσιακών εξαγωγικών αγορών τους, δήλωσαν οι υπουργοί. Οι αγρότες στη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία «έχουν υποστεί σημαντική ζημία» από τότε που η ΕΕ ανέστειλε τις ποσοστώσεις εισαγωγής και τους δασμούς στα σιτηρά από την Ουκρανία πέρυσι, ισχυρίζονται.
Οι υπουργοί καλούν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εξετάσει σε έκθεση κατά πόσον οι κατευθυντήριες γραμμές παραγωγής της Ουκρανίας είναι σύμφωνες με τα πρότυπα της ΕΕ. Οι καταγγελίες απευθύνονται στον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ, Valdis Dombrovskis και στον Επίτροπο Γεωργίας Janusz Wojciechowski.
Ουκρανία: «Μάχη» και καταγγελίες για τα σιτηρά
Οι εξαγωγές σιτηρών αποτέλεσαν πηγή έντασης μεταξύ του Κιέβου και των γειτόνων του στην ΕΕ, καθώς η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία έγιναν εναλλακτικές οδοί διαμετακόμισης για τα ουκρανικά σιτηρά, ώστε να αντισταθμιστούν οι βραδύτερες εξαγωγές μέσω των λιμανιών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα μετά τη ρωσική εισβολή το 2022. Οι αγρότες σε αυτές τις χώρες διαμαρτυρήθηκαν για τις μεταφορές αυτές, υποστηρίζοντας ότι στρεβλώνουν τις τοπικές αγορές.
Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην επεκτείνει την απαγόρευση των εισαγωγών στις πέντε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας στην ΕΕ. Και οι τρεις απαγορεύσεις ισχύουν μόνο για τις εγχώριες εισαγωγές και δεν επηρεάζουν τη διαμετακόμιση προς τις περαιτέρω αγορές. Η Ουκρανία απάντησε με καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των τριών χωρών, ενώ άλλα μέλη της ΕΕ καταδίκασαν τις μονομερείς κινήσεις.