THEPOWERGAME
«Το Φόρουμ των Young Global Leaders (Νέοι Παγκόσμιοι Ηγέτες) είναι μία κοινότητα νεωτεριστών από διαφορετικά υπόβαθρα και εμπειρίες», αναγράφει η ιστοσελίδα του κλαμπ των νέων υποσχόμενων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Το μόνο σίγουρο είναι πως το κλαμπ αποτελεί ένα φυτώριο για μελλοντικούς ηγέτες, καθώς από αυτό πέρασε και αποτελεί επίτιμο μέλος ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο νέος του πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, που χαιρετίστηκε από πολλούς ως ο «νέος Μακρόν», αλλά και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, εντάχθηκαν το έτος 2020.
Το Φόρουμ των Νέων Παγκόσμιων Ηγετών ιδρύθηκε το 2004 από τον Κλάους Σβαμπ, ιδρυτή και πρόεδρο ΔΣ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με σκοπό «να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου οι ηγέτες αναλαμβάνουν την ευθύνη για ένα βιώσιμο μέλλον, καθώς συναντούν αυξανόμενα περίπλοκες και αλληλοσυνδεόμενες προκλήσεις». Το φόρουμ μετρά 1.400 μέλη και επίτιμα μέλη από περισσότερες από 120 χώρες. Ο κατάλογος αυτών είναι μεγάλος και περιλαμβάνει από πλευράς πολιτικών την πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, τον διάδοχο πρίγκιπα Χάαριτ και την πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ της Νορβηγίας, τον ιδρυτή του κινεζικού κολοσσού Alibaba, Τζακ Μα, και τον ιδρυτή της Wikipedia, Τζίμι Γουέιλς. Αλλά και πρόσωπα όπως η πρόεδρος του ΔΣ της Διεθνούς Αμνηστίας και πρώην μοντέλο από την Ινδία, Ανχούλα Μία Σινγκ Μπαΐς, η δικηγόρος, σύζυγος του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ Αλαμουντίν, η Κινέζα ηθοποιός Γιάο Τσεν και πολλοί άλλοι.
«Διεισδύουμε στις κυβερνήσεις». Τι είπε ο Σβαμπ για Άνγκελα Μέρκελ και Βλαντίμιρ Πούτιν
Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του φόρουμ, εκτός από τον ίδιο τον Κλάους Σβαμπ, είναι ο CEO του κινεζικού Ant Group, Έρικ Γινγκ, και το μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας, Τζέιμι ντε Μπουρμπόν-Πάρμα.
Σε παλιότερη πολυσυζητημένη συνέντευξή του, ο Κλάους Σβαμπ είχε υποστηρίξει πως μέλη του κλαμπ είχαν υπάρξει η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και πως είναι περήφανος για νεότερα μέλη αυτού, όπως ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «διεισδύουμε στις κυβερνήσεις».
Το Φόρουμ των νέων ηγετών δηλώνει ευθυγραμμισμένο με την αποστολή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δηλαδή την «κινητοποίηση της συνεργασίας ιδιωτικού-δημόσιου τομέα προς το παγκόσμιο δημόσιο συμφέρον».
Η μεγάλη «Επανεκκίνηση», η τεχνητή νοημοσύνη και οι χορηγοί
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του φόρουμ, υποστηρικτές του είναι η Mastercard, o Ντέιβιντ Ρουμπινστάιν, συνιδρυτής και συνεκτελεστικός αντιπρόεδρος του Carlyle Group, και η Σχολή Διακυβέρνησης Κένεντι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μεταξύ άλλων.
O Kλάους Σβαμπ μαζί με τον οικονομολόγο Τιερί Μαλερέ ανέπτυξαν την ιδέα της «μεγάλης επανεκκίνησης» τον Ιούλιο του 2020, εν μέσω της πανδημίας Covid-19 (με το βιβλίο τους με τον τίτλο «Covid-19: The Great Reset») και αναπτύχθηκε περαιτέρω στο φόρουμ του Νταβός του Ιανουαρίου 2021, που διεξήχθη διαδικτυακά, με βασικά στοιχεία μία οικονομία ενδιαφερόμενων μερών, «πράσινα» δημόσια έργα και υποδομές και αξιοποίηση των καινοτομιών της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, απαρίθμησε τις τρεις βασικές πτυχές της βιώσιμης ανάκαμψης: «πράσινη» ανάπτυξη, έξυπνη ανάπτυξη και δίκαιη ανάπτυξη. Κάποιες από τις απόψεις γι’ αυτό το νέο είδος παγκοσμιοποίησης δέχθηκαν κριτική.
Το φετινό Φόρουμ στο Νταβός τη Δευτέρα
Το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ξεκινά τη Δευτέρα και θα διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου, με αναμενόμενους παριστάμενους τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, τον Αντόνιο Γκουτέρες, τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και πολλούς ακόμη. Εν όψει της διεξαγωγής του, το McKinsey & Co ζήτησε από αρκετούς νέους παγκόσμιους ηγέτες να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το θέμα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.