THEPOWERGAME
Η Αργεντινή πήρε το ανεπιθύμητο στέμμα του περιφερειακού πληθωρισμού από τη Βενεζουέλα, καθώς έγινε η χώρα της Λατινικής Αμερικής με το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού το 2023, αφού οι τιμές αυξήθηκαν πάνω από 200% πέρυσι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Ο παραγωγός σιτηρών της Νότιας Αμερικής ανακοίνωσε την Πέμπτη ετήσιο πληθωρισμό 211,4%, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 25,5% μόνο τον Δεκέμβριο.
Στη Βενεζουέλα, που μαστίζεται από χρόνια οικονομικής κρίσης και όπου ο πληθωρισμός το 2018 έφτασε πάνω από το 1 εκατομμύριο τοις εκατό, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν πέρυσι κατά πολύ χαμηλότερα εκτιμώμενο ποσοστό 193%, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Παρατηρητήριο Οικονομικών της Βενεζουέλας.
Ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βενεζουέλα, η εταιρεία συμβούλων Ecoanalitica προβλέπει επίσης ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 170%. Η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι ο μηνιαίος πληθωρισμός τον Νοέμβριο ήταν μόλις 3,5%, ο ένατος συνεχόμενος μονοψήφιος μήνας.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας χαλάρωσε τους νομισματικούς ελέγχους, χαλάρωσε τους περιορισμούς στις εισαγωγές και ενθάρρυνε την άτυπη δολαριοποίηση για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τις τιμές καταναλωτή τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας στη σταδιακή μείωση του πληθωρισμού.
Εν τω μεταξύ, οι αυξήσεις του ΔΤΚ της Αργεντινής επιταχύνθηκαν τα τελευταία χρόνια, εν μέσω τακτικών βαθιών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αδύναμης εμπιστοσύνης στο τοπικό πέσο και εκτύπωσης χρήματος από την κεντρική τράπεζα για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής, ο φιλελεύθερος Χαβιέρ Μιλέι, έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο υπερπληθωρισμού και προωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σκληρά μέτρα λιτότητας για να τιθασεύσει τις τιμές.
Αναλυτές δήλωσαν ότι η σύγκλιση του ρυθμού πληθωρισμού με τη Βενεζουέλα μπορεί να είναι βραχύβια, αν ο Μίλεϊ επιτύχει.
«Η Βενεζουέλα δεν έχει καμία κατάλληλη στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης», δήλωσε ο Peter West, οικονομικός σύμβουλος με έδρα το Λονδίνο στην EM Funding, η οποία ειδικεύεται σε επενδυτικές στρατηγικές.
«Αντίθετα, η Αργεντινή έχει τώρα ένα αυστηρό πρόγραμμα σταθεροποίησης, που βασίζεται σε μια ισχυρή δημοσιονομική άγκυρα και υποστηρίζεται από το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο)», είπε, αν και προειδοποίησε ότι ο Milei αντιμετωπίζει «υψηλούς» κινδύνους σχετικά με την υλοποίηση των σχεδίων του.