THEPOWERGAME
Ο καθαρός πλούτος των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 29% την τελευταία πενταετία, με τον καθαρό πλούτο των ιδιοκτητών ακινήτων να αυξάνεται περισσότερο, σύμφωνα με τα νέα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ. Η ανισότητα μειώθηκε ελαφρώς κατά την τελευταία πενταετία.
Πλούτος ακινήτων και εισηγμένες μετοχές
Όπως σημειώνεται στην έρευνα της ΕΚΤ, η σημαντική αύξηση του καθαρού πλούτου των νοικοκυριών της ζώνης του ευρώ που παρατηρήθηκε στους εθνικούς λογαριασμούς κατά την τελευταία πενταετία (29% ή περίπου 13,7 τρισεκατομμύρια ευρώ) συνοδεύτηκε από ελαφρά μείωση της ανισότητας, εν μέρει επειδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% του πληθυσμού, επωφελήθηκαν από τις αυξημένες τιμές των κατοικιών. Ο καθαρός πλούτος τους (ανά νοικοκυριό) αυξήθηκε κατά 27% κατά την περίοδο αυτή. Παράλληλα, ο καθαρός πλούτος των μη ιδιοκτητών ακινήτων, που αποτελούν το 40% του πληθυσμού, αυξήθηκε κατά 17%, κυρίως λόγω της αύξησης των καταθέσεων που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο αυτή.
Το σύνολο δεδομένων DWA (λογαριασμοί κατανεμημένου πλούτου) περιλαμβάνει επίσης τον συντελεστή Gini για τον καθαρό πλούτο, στοιχεία για τον μέσο και το μέσο όρο του καθαρού πλούτου, το μερίδιο του καθαρού πλούτου που κατέχουν το κατώτερο 50%, το ανώτερο 5% και τα πέντε ανώτερα δεκατημόρια των νοικοκυριών, καθώς και τον λόγο χρέους προς ενεργητικό ανά δεκατημόριο καθαρού πλούτου των νοικοκυριών.
Τα αποτελέσματα της DWA δείχνουν ότι, στη ζώνη του ευρώ, το μερίδιο του καθαρού πλούτου που κατέχει το ανώτερο 5% των νοικοκυριών της κατανομής του καθαρού πλούτου μειώθηκε ελαφρώς μεταξύ του 2016 και του δεύτερου τριμήνου του 2023, ενώ εξακολουθεί να υπερβαίνει το 43%. Ταυτόχρονα, ο διάμεσος καθαρός πλούτος αυξήθηκε κατά περίπου 40%.
Μερίδιο του καθαρού πλούτου που κατέχει το ανώτερο 5% και διάμεσος καθαρός πλούτος των νοικοκυριών ζώνη του ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευσε σήμερα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους λογαριασμούς κατανεμημένου πλούτου (DWA) για την παροχή τριμηνιαίων και έγκαιρων πληροφοριών σχετικά με την κατανομή των νοικοκυριών, οι οποίες είναι συνεπείς με τους εθνικούς λογαριασμούς. Τα νέα στοιχεία αναπτύχθηκαν για να υποστηρίξουν τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ για το 2021, η οποία έχει ως στόχο να περιλαμβάνει συστηματική αξιολόγηση της αμφίδρομης αλληλεπίδρασης μεταξύ της κατανομής του εισοδήματος και του πλούτου και της νομισματικής πολιτικής. Η δημοσίευση ακολουθεί επίσης τις συστάσεις της πρωτοβουλίας της G20 για τα κενά δεδομένων.
Οι λογαριασμοί κατανεμημένου πλούτου (DWA) συνδέουν πληροφορίες σε επίπεδο νοικοκυριού από την έρευνα για τη χρηματοδότηση και την κατανάλωση των νοικοκυριών (Household Finance and Consumption Survey – HFCS) με μακροοικονομικές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στους τομεακούς λογαριασμούς και, ως εκ τούτου, συμπληρώνουν τα υφιστάμενα δεδομένα της έρευνας νοικοκυριών. Τα στοιχεία θα καταρτίζονται κάθε τρίμηνο και θα δημοσιεύονται πέντε μήνες μετά το τέλος κάθε περιόδου.
Οι DWA παρέχουν στοιχεία για τον καθαρό πλούτο, το σύνολο του ενεργητικού και του παθητικού και τις συνιστώσες τους. Τα νοικοκυριά κατανέμονται στα πέντε ανώτερα δεκατημόρια του καθαρού πλούτου και στο κατώτερο 50%, καθώς και ανά καθεστώς απασχόλησης και στέγασης.
Μέσω αυτών των στοιχείων, είναι δυνατόν να αναλυθούν οι επιπτώσεις, για παράδειγμα, του αυξανόμενου πλούτου σε κατοικίες και της αυξανόμενης αξίας των εισηγμένων μετοχών στην κατανομή του πλούτου των νοικοκυριών. Τα αποτελέσματα της DWA δείχνουν ότι η αύξηση του στεγαστικού πλούτου τα τελευταία χρόνια ήταν πιο ισόρροπα κατανεμημένη από ό,τι η αύξηση της αξίας των εισηγμένων μετοχών.