THEPOWERGAME
Μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας στη Ρωσία αναχαίτισαν σήμερα ουκρανικό πύραυλο πάνω από τη νότια περιφέρεια Λίπετσκ, περίπου 400 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο, σε ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ανακοίνωσε ότι μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν πύραυλο προσαρμοσμένο για χρήση σε χερσαίες επιθέσεις.
Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν ομήρους με τη μεσολάβηση ΗΑΕ
Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία και η Ρωσία ανακοίνωσαν την Τετάρτη την πρώτη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μετά από πέντε σχεδόν μήνες, με περισσότερους από 200 αιχμαλώτους από την κάθε πλευρά, έπειτα από περίπλοκες διαπραγματεύσεις, οι οποίες έγιναν με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία παρέδωσε 248 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου. Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι μετέφερε πίσω στην πατρίδα τους 230 αιχμαλώτους πολέμου εκ των οποίων 224 στρατιώτες και έξι πολίτες, χαρακτηρίζοντάς την ως τη μεγαλύτερη ανταλλαγή στρατιωτών που έχει γίνει μέχρι τώρα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 200 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου επέστρεψαν από τη Ρωσία. «Οι δικοί μας είναι στην πατρίδα», έγραψε σε ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram μαζί με ένα σύντομο βίντεο που δείχνει μερικούς από τους απελευθερωθέντες αιχμαλώτους πολέμου.
Το Κέντρο συντονισμού αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας παραδέχθηκε επίσης τον ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ανταλλαγή, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Παρά την έλλειψη οποιουδήποτε διαλόγου για το πώς θα τερματισθεί ο πόλεμος που διαρκεί 22 μήνες, το Κίεβο και η Μόσχα έχουν πραγματοποιήσει πολλές ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου από τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Ο ρυθμός των ανταλλαγών, ωστόσο, μειώθηκε το 2023 και η τελευταία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου.
Πούτιν: Όποιος πολεμήσει στην Ουκρανία, παίρνει ρωσική υπηκοότητα
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα την Πέμπτη (4/1) που επιτρέπει στους ξένους υπηκόους που πολεμούν για τη Ρωσία στην Ουκρανία να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Το διάταγμα αναφέρει ότι όσοι έχουν υπογράψει συμβόλαια κατά τη διάρκεια αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να αποκτήσουν ρωσικά διαβατήρια για τους ίδιους και τις συζύγους, τα παιδιά και τους γονείς τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να προσκομίσουν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι έχουν καταταγεί για τουλάχιστον ένα έτος.
Οι επιλέξιμοι περιλαμβάνουν άτομα που έχουν υπογράψει συμβάσεις με τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις ή άλλους «στρατιωτικούς σχηματισμούς» -περιγραφή που σύμφωνα με το Reuters θα μπορούσε να ισχύει και για την οργάνωση μισθοφόρων Wagner. Το μέτρο φάνηκε να στοχεύει στη δημιουργία πρόσθετων κινήτρων για αλλοδαπούς με στρατιωτική εμπειρία να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμει
Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο (νέο) κάλεσμα της Μόσχας στους ξένους μισθοφόρους μπορεί να συνδέεται με τα αποκαλυπτικά στοιχεία αποχαρακτηρισμένης έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα οποία από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (Φεβρουάριος 2022) έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί 315.000 στρατιώτες. Ο συγκεκριμένος αριθμός αντιστοιχεί στο 90% των στρατιωτικών δυνάμεων που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη φάση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.