THEPOWERGAME
Η κινεζική κυβέρνηση απείλησε την Τετάρτη να επιβάλει περαιτέρω εμπορικές κυρώσεις στην Ταϊβάν, εάν το κυβερνών κόμμα εμμείνει «πεισματικά» στην υποστήριξη της ανεξαρτησίας, σε μια περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου των λέξεων καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ταϊβάν τον επόμενο μήνα.
Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Ταϊβάν στις 13 Ιανουαρίου διεξάγονται καθώς η Κίνα, η οποία θεωρεί το νησί ως δικό της έδαφος, έχει προσπαθήσει να εξαναγκάσει την Ταϊβάν να αποδεχθεί τις κινεζικές αξιώσεις κυριαρχίας.
Η Ταϊβάν κατηγόρησε αυτόν τον μήνα την Κίνα για οικονομικό εξαναγκασμό και παρέμβαση στις εκλογές, αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε τον τερματισμό των δασμολογικών περικοπών σε ορισμένες εισαγωγές χημικών προϊόντων από το νησί, λέγοντας ότι η Ταϊπέι παραβίασε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που υπεγράφη το 2010.
Αυτό έγινε αφού η Κίνα δήλωσε ότι είχε διαπιστώσει ότι η Ταϊβάν είχε θέσει εμπορικούς φραγμούς κατά παράβαση τόσο των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) όσο και της εμπορικής συμφωνίας του 2010.
«Αν η Ταϊβάν επιμείνει για ανεξαρτησία, η Κίνα θα λάβει περαιτέρω μέτρα»
Μιλώντας σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο, ο Τσεν Μπινχουά, εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν της Κίνας, δήλωσε ότι η «βασική αιτία» της επίλυσης των προβλημάτων που σχετίζονται με τη συμφωνία του 2010 ήταν η προσήλωση του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) της Ταϊβάν στην επίσημη ανεξαρτησία του νησιού.
«Εάν οι αρχές του DPP είναι αποφασισμένες να επιμείνουν, συνεχίζουν να εμμένουν πεισματικά στη θέση τους για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και αρνούνται να μετανοήσουν, υποστηρίζουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν περαιτέρω μέτρα σύμφωνα με τους κανονισμούς», δήλωσε ο Τσεν.
Η Κίνα απεχθάνεται τόσο το DPP όσο και τον υποψήφιο πρόεδρό του, τον νυν αντιπρόεδρο Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, θεωρώντας ότι είναι αυτονομιστές.
Ο Λάι λέει ότι δεν σχεδιάζει να αλλάξει το επίσημο όνομα του νησιού, Δημοκρατία της Κίνας, αλλά ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του. Έχει επίσης επανειλημμένα προτείνει συνομιλίες με την Κίνα, αλλά έχει απορριφθεί.
Η ηττημένη δημοκρατική κυβέρνηση κατέφυγε στην Ταϊβάν το 1949, αφού έχασε έναν εμφύλιο πόλεμο από τους κομμουνιστές του Μάο Τσετούνγκ, οι οποίοι ίδρυσαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Σε σταυροδρόμι η Ταϊβάν, λέει η Κίνα
Ο Τσεν δήλωσε ότι η Ταϊβάν βρίσκεται «μπροστά σε ένα σταυροδρόμι» σχετικά με το πού θα πάει και ότι όλα μπορούν να συζητηθούν στη βάση της εναντίωσης στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Επανέλαβε ότι η ανεξαρτησία της Ταϊβάν σημαίνει πόλεμο.
Ωστόσο, ο Τσεν εξέφρασε επίσης τις «ειλικρινείς ευχαριστίες» του προς τις εταιρείες της Ταϊβάν που είχαν δωρίσει χρήματα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού σε απομακρυσμένο τμήμα της βορειοδυτικής Κίνας αυτόν τον μήνα, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 149 ανθρώπων.
Αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στα συλλυπητήρια της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν προς την Κίνα μετά την καταστροφή και στις προσφορές βοήθειας από την κυβέρνησή της.