THEPOWERGAME
Τον δρόμο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ άνοιξε η Τουρκία κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με αντικείμενο της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ άλλων, την έγκριση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, έπειτα από 19 μήνες καθυστερήσεων.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης ψήφισαν «υπέρ». «Κατά» ψήφισε το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της Μεράλ Ακσενέρ, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) απείχε της ψηφοφορίας.
Πλεόν, αναμένεται το σχετικό πρωτόκολλο που εγκρίθηκε να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης και μετά η απόφαση να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ερντογάν, κάτι που ενδέχεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησής του από την Εθνοσυνέλευση.
Ο Φουάτ Οκτάι, επικεφαλής της Επιτροπής ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι «δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι η διαδικασία θα γίνει με γοργούς ρυθμούς», πρόσθεσε όμως ότι επαφίεται στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να αποφασίσει το πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρωτόκολλο.
Στις δηλώσεις του, επίσης, ο Φουάτ Οκτάι, υπογράμμισε ότι «η Σουηδία έχει λάβει μέτρα για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας». «Ωστόσο, δεν έχουμε δει ακόμη τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι, το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Σε δηλώσεις του ο Ερντογάν πρότεινε η έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στη Συμμαχία να γίνει ταυτόχρονα με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης στην Τουρκία αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι, η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μολονότι η Άγκυρα επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας, προέβαλε αντιρρήσεις για την περίπτωση της Σουηδίας, με το σκεπτικό ότι η Στοκχόλμη παρέχει προστασία σε οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.
Το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει ακόμη το ενταξιακό πρωτόκολλο είναι η Ουγγαρία, όμως έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα το πράξει.