THEPOWERGAME
Με τη ζήτηση στον ανεπτυγμένο κόσμο να παραμένει αδύναμη και το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα περίπου της τελευταίας 15ετίας, οι εταιρείες που χρηματοδότησαν συμφωνίες με πίστωση δυσκολεύονται αντλήσουν τα οφέλη που αναμένονταν από συνέργειες. Αν και οι αγορές προεξοφλούν τη μείωση των επιτοκίων στον ανεπτυγμένο κόσμο μέσα στο 2024 αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έδωσε το σήμα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, το κόστος δανεισμού δεν προβλέπεται να επιστρέψει άμεσα στα σχεδόν μηδενικά επίπεδα που ίσχυαν έως και προ 19μήνου.
Εταιρικό χρέος της τάξεως των 5,5 τρισ. δολαρίων υπολογίζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πως θα ωριμάσει μέσα στο 2024. Αυτό σημαίνει πως η κάλυψη των τόκων σε αυτό το χρέος θα είναι δυσβάσταχτη για τις μεγάλες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είχε αναφερθεί στην τελευταία έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του ΔΝΤ. Κάτω από αυτήν την συγκυρία προκαλούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές μεταξύ επιχειρήσεων έως και υποβάθμιση του εταιρικού χρέους.
Το πρακτορείο Bloomberg υπολογίζει δε πως λιγότερο από το ήμισυ των εταιρειών που συμμετείχαν στις 75 μεγαλύτερες εξαγορές της τελευταίας πενταετίας, συνολικού ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων, μείωσαν τον δείκτη μόχλευσης, ο οποίος ενσωματώνει τη συνολική έκθεση μιας εταιρείας σε δάνεια έναντι του ενεργητικού, των ταμειακών ροών και της κεφαλαιοποίησης της. Σχεδόν το ένα τρίτο αυτών των 75 εταιρειών παρουσιάζουν σήμερα δείκτη μόχλευσης 3,5 έναντι μόνον 16 την περίοδο των εξαγορών. Από τα δεδομένα αυτά, αναλυτές οδηγούνται στο συμπέρασμα πως οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν δώσει άφθονα περιθώρια στις εταιρείες που προχώρησαν σε εξαγορές να εξοικονομήσουν δαπάνες ή να αποφέρουν άμεσα οφέλη από τις συμφωνίες τους. Και σήμερα, σχεδόν μια διετία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ενέτεινε δραματικά τις πληθωριστικές πιέσεις και ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες να προβούν απότομα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, είναι αρκετές οι εταιρείες που κινδυνεύουν να χάσουν την επενδυτική βαθμολογία τους.
Το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρεται στην περίπτωση της Walgreen Boots Alliance, η οποία εξαγόρασε την Summit Health-CityMD προ ενός έτους, με την Moody’s να υποβαθμίζει πρόσφατα το χρέος της σε junk. Η Walgreen, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ, εξέφρασε την απογοήτευση της από την απόφαση της Moody’s και το περιορισμένο χρονικό διάστημα που της δίνεται για να παρουσιάσει αποτέλεσμα. Τόνισε πως έχει ήδη ψαλιδίσει το χρέος της κατά 2,6 δισ. δολάρια μέσα στο τελευταίο έτος και ενημέρωσε πως δρομολογεί μείωση κεφαλαιακών δαπανών κατά 600 εκατ. δολάρια.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναφέρει πως ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε έναν περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και χαμηλής ζήτησης είναι οι εταιρείες στον κλάδο της μεταποίησης και των ακινήτων. Από τον περασμένο Μάιο, η ΕΚΤ είχε υπογραμμίσει πως οι εταιρείες με υψηλό χρέος είναι ευάλωτες. Στοιχεία της Eurostat αποκάλυψαν πως οι χρεοκοπίες στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 13% το ενιάμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από επιχειρήσεις σε επιχειρήσεις (Β2Β) είναι βασικός παράγοντας σε μια ανά τέσσερις χρεοκοπίες. Το «κυνήγι» των πληρωμών Β2Β κοστίζει 275 δισ. ευρώ στην Ευρώπη, ετησίως. Όσο είναι περίπου το ΑΕΠ της Φιλανδίας. Οι προκλήσεις θα παραμείνουν μέσα στο 2024, με τις εταιρείες να γίνονται συντηρητικές ως προς την έκθεση τους σε μεγαλύτερες υποχρεώσεις παρά τα σενάρια για μείωση των επιτοκίων.