THEPOWERGAME
Ο Τόνι Μπλερ αποκάλυψε ότι το ινστιτούτο του Tony Blair Institute for Global Change βρίσκεται σε πορεία για ετήσια έσοδα 140 εκατ. δολαρίων και παροχή συμβουλών σε περισσότερες από 40 κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας τη διαρκή πολιτική επιρροή του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε συνέντευξή του στο γραφείο του στο Γουέστ Εντ, ο Μπλερ, μιλώντας στους Financial Times ότι δεν θα πωλήσει το Ινστιτούτο Τόνι Μπλερ για την Παγκόσμια Αλλαγή, εν μέρει επειδή πιστεύει ότι η ισχυρή ανάπτυξη της μη κερδοσκοπικής επιχείρησης θα συνεχιστεί.
«Δεν θέλω να το κάνω αυτό – αλλά έχουμε προσεγγίσεις», είπε. «Κατ’ αρχάς, αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είμαστε τώρα. Δεν ξέρω πόσο μεγάλο. Νομίζω ότι πιθανότατα θα ξεπεράσουμε τα 1.000 άτομα το επόμενο έτος.Είμαστε σε περισσότερες από 30 χώρες τώρα. Προσθέσαμε άλλες εννέα χώρες πέρυσι και ίσως προσθέσουμε άλλες εννέα φέτος. Τώρα έχουμε μια λίστα αναμονής των κυβερνήσεων που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα».
Ο Μπλερ είπε ότι το ινστιτούτο δραστηριοποιείται στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη νοτιοανατολική Ασία και αναπτύσσει τις δραστηριότητές του στην Αμερική. Ο Μπλερ αναφέρεται επίσης σε έργα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην ανατολική Ευρώπη, ενώ στις 16 αφρικανικές χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται το ινστιτούτο περιλαμβάνονται η Κένυα, η Σενεγάλη, η Γκάνα, η Ρουάντα και το Μαλάουι.
Το έργο της στη Σαουδική Αραβία έχει προκαλέσει την πιο έντονη κριτική. Το ινστιτούτο του Μπλερ παρείχε -και εξακολουθεί να παρέχει- συμβουλές στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρά τον φερόμενο ρόλο του πρίγκιπα διαδόχου στην άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.
«Πριν από μερικά χρόνια οι άνθρωποι μας αμφισβητούσαν για το αν θα δουλεύαμε στη Σαουδική Αραβία, αλλά δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι οι αλλαγές που κάνουν εκεί έχουν τεράστια σημασία κοινωνικά και οικονομικά, όσον αφορά τη χώρα και την περιοχή και όσον αφορά την ευρύτερη ασφάλεια», δήλωσε.
Ερωτηθείς αν απορρίπτει επιχειρήσεις, ο Μπλερ απάντησε: «Δεν έχω καμία σχέση με την Αραβική Δημοκρατία της Σαουδικής Αραβίας: «Ναι, απολύτως. Έχουμε πει όχι και έχουμε αποχωρήσει από μέρη. Δεν θα πω πού, αλλά έχουμε αποχωρήσει από μέρη όταν αποφασίσαμε ότι δεν πήγαιναν προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Tο προσωπικό που έρχεται εδώ και εργάζεται για εμάς, παρόλο που πληρώνουμε καλά, θα έρθει και θα εργαστεί για το ινστιτούτο επειδή έχει την αίσθηση της αποστολής. Δεν θέλουν να εργαστούν σε μια χώρα όπου αισθάνονται ότι δεν μπορούν να έχουν αντίκτυπο».
Ο Μπλερ τόνισε ακόμα ότι περνάει το 85% του χρόνου του στο ινστιτούτο, το οποίο του ανήκει αλλά από το οποίο δεν λαμβάνει μισθό. Κερδίζει χρήματα από ιδιωτικές συμβουλευτικές εργασίες, ομιλίες και τη θέση του ως προέδρου του διεθνούς συμβουλίου της JPMorgan.
Ο Μπλερ δήλωσε επίσης ότι θα ήθελε το ινστιτούτο του να τον ξεπεράσει και σκοπεύει να αποκρούσει το ενδιαφέρον πιθανών αγοραστών. «Ναι, σίγουρα, αυτή είναι η φιλοδοξία μου. Σίγουρα».
«Κανείς δεν το κάνει με τον τρόπο που το κάνουμε εμείς εδώ», είπε. «Δεν είμαστε η McKinsey ή η BCG, αν και εκτιμούμε πολύ αυτό που κάνουν. Εμείς ασχολούμαστε με την πολιτική στρατηγική». Η τακτική συμβουλή του Μπλερ είναι απλή. «Ένα από τα πρώτα πράγματα που λέω σε κάθε πρωθυπουργό ή πρόεδρο είναι «έχετε σχέδιο;». Μια χώρα χρειάζεται κατεύθυνση».
Ένας δεύτερος κοινός άξονας είναι ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι ζωτικής σημασίας. «Αυτή είναι ίσως η πρόκληση για την κυβέρνηση σήμερα: πώς θα αξιοποιήσετε την τεχνολογική επανάσταση».
Εκτός του επίσημου συμβουλευτικού του έργου, ο Μπλερ διατηρεί επαφές με πολιτικούς ηγέτες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αυτή την εβδομάδα συναντήθηκε με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, για να συζητήσουν την κρίση στη Γάζα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο σημερινός ηγέτης των Εργατικών Sir Keir Starmer έχει επίσης απευθυνθεί στον Μπλερ για συμβουλές και υπερασπίστηκε το ρεκόρ του ως ο πιο επιτυχημένος ηγέτης του κόμματος από άποψη εκλογών, παρόλο που εξακολουθεί να αποστρέφεται τη βδελυγμία ορισμένων στην αριστερή πλευρά των Εργατικών.
Ο Μπλερ αναμένει ότι κάποιοι από τους καλοπληρωμένους υπαλλήλους του θα μεταναστεύσουν στην κυβέρνηση αν οι Εργατικοί κερδίσουν τις εκλογές στη Βρετανία, αλλά ο Στάρμερ έχει ήδη υπογράψει τη διάγνωση του προκατόχου του ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται σταθερότητα.
«Το πλεονέκτημα που είχε η Βρετανία όταν είχατε τη Μάργκαρετ Θάτσερ, τον Τζον Μέιτζορ και στη συνέχεια εμένα, ήταν ότι είχατε σχεδόν 30 χρόνια κυβέρνησης με έναν συγκεκριμένο πυρήνα πολιτικής γύρω από τον επιχειρηματικό τομέα που δεν ήταν πολύ διαφορετικός», δήλωσε ο Μπλερ.
«Τώρα, η κυβέρνησή μου έκανε πολλά πράγματα στο δημόσιο τομέα και εφάρμοσε κοινωνικές αλλαγές και όλα τα υπόλοιπα, αλλά δεν διαταράξαμε τη βασική έμφαση στην επιχειρηματικότητα που εισήγαγε η Θάτσερ».
Λέει ότι η Starmer είχε δίκιο να πει πρόσφατα ότι η Θάτσερ είχε αίσθηση της αποστολής. «Έλεγε κάτι που είναι αρκετά προφανές – ήξερε πού πήγαινε», δήλωσε ο Μπλερ.