THEPOWERGAME
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία υπογράφουν σήμερα την Πέμπτη συμφωνία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μετά το Brexit, η οποία αποσκοπεί στο να φέρει πιο κοντά δύο από τα μεγαλύτερα τραπεζικά κέντρα της Ευρώπης.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, θα συναντηθεί με την Ελβετίδα ομόλογό του, Κάρεν Κέλερ-Σούτερ, στη Βέρνη για να υπογράψουν τη συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης, στην οποία αναμένεται ότι θα δηλώνεται η διευκόλυνση των επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ των χρηματοπιστωτικών εταιρειών και των πλούσιων ιδιωτών στις δύο αγορές.
Το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου γνωστοποίησε την Τετάρτη ότι η συμφωνία είναι μια νίκη για τη Βρετανία μετά το Brexit, η οποία θα βελτιώσει τη διασυνοριακή πρόσβαση στην αγορά για μια σειρά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που διατίθενται από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.
«Η Συμφωνία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βέρνης είναι δυνατή μόνο λόγω των νέων ελευθεριών που παρέχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του από την ΕΕ», ανέφεραν πηγές του Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τους Financial Times. «Η συμφωνία θα ενισχύσει την ήδη ακμάζουσα σχέση χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας», πρόσθεσε.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι πιθανότατα αυτή θα σηματοδοτήσει μια βελτίωση του πλαισίου ισοδυναμίας που είχε η Βρετανία με την Ελβετία όσο ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ντέιβιντ Χένιγκ, διευθυντής του ανεξάρτητου think-tank του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι «σε γενικές γραμμές καλή είδηση», η οποία θα αξιοποιήσει τις δυνάμεις της Βρετανίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, ξεκίνησε αρχικά συνομιλίες με την Ελβετία το 2020, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι μια συμφωνία θα καταδείκνυε το κοινό όραμα των χωρών για μια «ανοικτή, παγκόσμια και ελεύθερη» οικονομία.
Η σημερινή συντηρητική κυβέρνηση στη Βρετανία έχει από καιρό τοποθετήσει την υπογραφή νέων εμπορικών συμφωνιών ως βασικό όφελος του Brexit. Τον Ιούνιο, η Βρετανία υπέγραψε συμφωνία για να ενταχθεί σε ένα μπλοκ ελεύθερων συναλλαγών 11 χωρών Ασίας και Ειρηνικού που περιλαμβάνει την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία και τον Καναδά, σηματοδοτώντας την τρίτη νέα εμπορική της συμφωνία, μετά την επίσημη έξοδό της από το ευρωπαϊκό μπλοκ στις 31 Ιανουαρίου 2020.