THEPOWERGAME
Οι σχέσεις του Έλον Μασκ με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ουδέποτε ήταν φιλικές. Την πρώτη φορά που οι δυο πλευρές ήρθαν σε απευθείας σύγκρουση ήταν το 2018, όταν ο Μασκ κατηγόρησε τη SEC ότι τον παρενοχλεί επειδή διεξήγαγε έρευνα για το εάν ο ίδιος είχε παραπλανήσει τους επενδυτές της Tesla όταν έγραψε στο Twitter πως εξετάζει την αποχώρηση της εταιρείας από το χρηματιστήριο σε αντίτιμο 420 δολάρια ανά μετοχή. Πλέον το ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο εξετάζει εάν θα πρέπει να υποχρεώσει τον Μασκ να συνεργαστεί με την SEC, η οποία διερευνά την εξαγορά του Twitter μέσα στο 2022.
Στόχος της SEC είναι να διευκρινίσει εάν ο Μασκ διενήργησε απάτη με την απόκρυψη των σχεδίων και των προθέσεών του για το μέσο κοινωνικής δικτύωσης όσο αγόραζε μετοχές από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, oι συνήγοροι του Μασκ αμφισβητούν ακόμη και την δικαιοδοσία της SEC να ζητήσει πληροφορίες για την εξαγορά του Twitter, το οποίο έχει μετονομαστεί σε Χ. Μάλιστα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η νομική ομάδα του Μασκ δεν αποδέχεται την αρμοδιότητα της SEC να εκδίδει κλητεύσεις. Η SEC έχει ήδη αποπειραθεί να ανακρίνει τον Μασκ για το Twitter. Μια φορά διακόπηκε η διαδικασία από τους δικηγόρους του, ενώ μια άλλη φορά δεν παρουσιάστηκε καν.
Στην καρδιά των ερευνών της SEC είναι οι εξηγήσεις που έδινε διαδοχικά ο Μασκ όταν ξεκίνησε να αγοράζει μετοχές του Twitter από τον Απρίλιο του 2022. Οι επενδυτές που αγοράζουν πάνω από το 5% των μετοχών μιας εταιρείας πρέπει να δηλώσουν το ποσοστό τους. Διότι έτσι ενημερώνεται η αγορά πως ένας σημαντικός επενδυτής μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου.
Ο Μασκ αρχικά δήλωσε πως ήταν παθητικός μέτοχος και δεν είχε σκοπό να αποκτήσει τον έλεγχο του Twitter ή να το επηρεάσει. Την επόμενη ημέρα υπέβαλε άλλη δήλωση όπου ανέφερε μεγαλύτερη ανάμειξη στην εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης πρότασης να γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Και μια εβδομάδα μετά, ο Μασκ υπέβαλε προσφορά για να εξαγορά τo Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία έκλεισε τον Οκτώβριο του 2022 και το Twitter μετονομάστηκε σε Χ τον Ιούλιο του 2023. Μέσα σε αυτό το διάστημα μείωσε το προσωπικό πάνω από το ήμισυ και χαλάρωσε τους ελέγχους για την παραπληροφόρηση και τον λόγο μίσους, με αποτέλεσμα να αντιδρά έντονα η Ε.Ε για έναν μεγάλο αριθμό αναρτήσεων μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Το 2018, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος είχε φθάσει στο σημείο να κατηγορήσει τη SEC για παρενόχληση από ρυθμιστική αρχή καθώς η επιτροπή είχε αποφανθεί πως παραπλάνησε τους επενδυτές της Tesla μετά από ένα tweet πως θα αποσύρει την εταιρεία από το χρηματιστήριο. «Σκέπτομαι την αποχώρηση της Tesla από το χρηματιστήριο στην τιμή των 420 δολαρίων» είχε γράψει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αιφνιδιάζοντας τους επενδυτές και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας καθώς ισχυρίζονταν πως διέθετε τα κεφάλαια για να αγοράσει πίσω τις μετοχές. Τελικά πλήρωσε πρόστιμο 20 εκατ. δολαρίων και παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Tesla.