THEPOWERGAME
Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας επεκτάθηκε τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2022, παρά το γεγονός πως η αύξηση των λιανικών πωλήσεων κινήθηκε χαμηλότερα των προσδοκιών, υποδηλώνοντας την ανομοιογενή ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή τον προηγούμενο μήνα σημείωσε αύξηση 6,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, όπως δείχνουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας, μετά την άνοδο κατά 4,6% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο.
Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν μικρότερη βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,6% σε ετήσια βάση.
Διψήφια άνοδο εμφάνισαν και οι λιανικές πωλήσεις, που έτρεξαν τον Νοέμβριο με ρυθμό 10,1% σε σύγκριση με πέρυσι, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τον Μάιο, που όμως και πάλι ήταν κατώτερος των προσδοκιών, καθώς οι αναλυτές περίμεναν άνοδο κατά 12,5% λόγω της χαμηλής βάσης του 2022. Τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7,6%.
Οι επενδύσεις παγίων στις αστικές περιοχές αυξήθηκαν σωρευτικά κατά 2,9% τους πρώτους 11 μήνες του έτους, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για αύξηση 3%. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας στα αστικά κέντρα της χώρας παρέμεινε στο 5% τον Νοέμβριο.
Τα στοιχεία φαίνεται να προβληματίζουν τους επενδυτές, σύμφωνα με το CNBC, δεδομένης της χαμηλής βάσης του προηγούμενου έτους, όταν η χώρα βρισκόταν ακόμη υπό το βάρος των αυστηρών περιορισμών της πανδημίας, που είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.
«Τα δεδομένα είναι ανάμεικτα», δήλωσε στο CNBC ο Miao Ouyang, οικονομολόγος της Bank of America για την Κίνα. «Αν κοιτάξετε το σύνολο των δεδομένων, εξακολουθεί να δείχνει ότι η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να είναι αδύναμη… και [η κυβέρνηση] πρέπει οπωσδήποτε να κάνει περισσότερα για να σταθεροποιήσει την οικονομία».
Γενικότερα, η ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο μετά την πανδημία δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οικονομολόγων και των αναλυτών, καθώς μαστίζεται από μια οξυμένη κρίση ακινήτων, κινδύνους χρέους και τη χρόνια ανεργία των νέων.
Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχουν βελτιώσει αρκετά το οικονομικό κλίμα, εντείνοντας τις εκκλήσεις προς το Πεκίνο να ενισχύσει τα κίνητρα εν μέσω φόβων για μεγαλύτερη επιβράδυνση.